Recept Fryske dumkes
SpecialsFryske dûmkes zijn heerlijk bij de koffie, maar de koekjes zijn ook heel geschikt om te verwerken in een dessert: denk aan ijs van Fryske dûmkes of een pudding.
Recept Fryske dumkes
Ingrediënten:
100 g boter
200 g bruine basterdsuiker
2 eieren
325 g bloem
1 tl kaneelpoeder
1 theelepel anijszaad
1/2 tl gemberpoeder
80 gram hazelnoten
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 165°C. Doe de hazelnoten in keukenmachine en maal ze fijn. Doe de hazelnoten, boter en suiker in een kom en mix dit tot een zachte massa. Voeg de eieren toe en klop deze ook even mee.
Doe vervolgens bloem, anijszaad, kaneelpoeder en gemberpoeder in de kom en kneed alles tot een stevig deeg.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol dit uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Snijd het deeg in repen van ongeveer 2 x 4 cm en leg deze op een bakplaat met een siliconen mat of bakpapier.
Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 20 – 25 minuten gaar. Haal de koekjes uit de oven, druk de nog warme koekjes aan één kant in met de duim (vandaar de naam ‘dûmke’) en laat ze afkoelen.
Eet smakelijk!