Afbeelding

Fryske dei BCV Burgum in laatste thuisduel

Nieuws

Aanvoerder Cor de Jong (links) en voorzitter Age Kramer van BCV bereiden zich voor op de laatste thuiswedstrijd tegen VV Balk en de Fryske dei. (Foto: Klaas Rozema)
Fryske dei BCV in laatste thuisduel

BURGUM – Voetbalvereniging BCV is bezig aan een succesvol seizoen in de eerste klasse en heeft zelfs nog een theoretische kans om via de nacompetitie de sprong naar de hoofdklasse te maken. Zaterdag 3 mei heeft de thuiswedstrijd een speciaal tintje, want dan staat om half drie het duel tegen VV Balk in het teken van een Fryske dei.

Door Jelle Jeensma

Voor de wedstrijd in Burgum zal Drumband de Marko’s nummers laten horen om het publiek op te warmen. Het Frysk Folksliet wordt gespeeld, waarbij de toeschouwers kunnen meezingen. Ook in de rust laten drumband en Color Guard zich horen en zien. BCV wil door de Fryske dei uitdragen een sociale, toegankelijke vereniging met een Friese identiteit te zijn.
“De Fryske derby tsjin VV Balk is keazen omdat it de lêste thúswedstryd is”, zegt Gauke Haagsma, interim-voorzitter van de sponsorcommissie en bestuurslid. “De sponsors fan beide klups binne útnoege”, vertelt Haagsma, die op het idee voor een Fryske dei kwam nadat SDS uit Oosterend, toen BCV eerder in de eerste klasse speelde, al eens zo’n initiatief had genomen. “Wy wolle fan dizze Fryske dei in jierlikse tradysje meitsje, mar de folgjende kear wolle wy dit evenemint grutskaliger oanpakke”, aldus Haagsma.
BCV hecht veel waarde aan het versterken van de band met de sponsoren. “Sy binne fan belang foar ús, dêrom dogge wy gauris wat foar harren werom, lykas útstapkes en besites oan profwedstriden fan Heerenveen en Cambuur. Wy binne tefreden oer it tal sponsors, der binne sels nije by kaam”, vertelt voorzitter Age Kramer. Financieel leggen de sponsors een stevig fundament onder de vereniging. “In tredde fan de begrutting wurdt troch harren opbrocht.”

Sportief maakt BCV een verrassend goed seizoen door. Met wedstrijden tegen VV Balk en VV d’Olde Veste nog op het programma, bezet BCV een vijfde plaats en is er misschien nog meer mogelijk. “Wy wiene útgien fan hanthavenjen. It nivo yn de earste klasse is tafallen”, zegt aanvoerder Cor de Jong. De eenendertigjarige De Jong heeft altijd voor BCV gevoetbald en was ook jeugdtrainer. “Ik kin my gjin libben foarstelle sûnder dizze klup”, zegt de routinier, die centraal achterin speelt en een belangrijke schakel is in het team van hoofdtrainer Uilke Damstra.

De Jong was ook al selectiespeler toen BCV een paar jaar geleden degradeerde uit de eerste klasse. De huidige spelersgroep heeft meer potentie, vindt de aanvoerder. “De balâns is goed, mei in pear âldere en in soad jonge spilers, wy binne dreech te ferslaan. De earste seleksje hat no mear spilers út de eigen jeugdoplieding. Wy wolle ús ambysje – struktureel goed mei­draaie yn de earste klasse – wier meitsje.” De Jong denkt dat er nog progressie in de spelersgroep zit. “De opbou fan achterút kin better, wy kinne fuotbaljend noch stappen foarút meitsje”.

De gedreven hoofdtrainer Uilke Damstra heeft een belangrijk aandeel in het succes. Na het kampioenschap in de tweede klasse heeft hij zijn elftal goed op de rails. De Jong: “Hy hat humor, mar hâldt de spilers mei beide fuotten op ‘e grûn. En hy leit maklik kontakten mei oare ferieningsminsken, ek bûten it fjild.”
Age Kramer benadrukt dat de goede resultaten de verdienste zijn van het hele kader. Ook assistent-trainer Willem Durk van Vaals en de goede verstandhouding tussen de trainers van de A- en B-selectie zorgen voor de juiste chemie. “Sy sprekke elkoars taal. De kontrakten mei alle trainers binne ferlingd, dat soarget foar kontinuïteit en rêst”, zegt Kramer. Een goede en transparante organisatie vindt BCV van vitaal belang.

De gezamenlijke jeugdafdeling met VV Bergum (BBC) heeft voor beide eersteklassers voordelen. Doorstroming van talentvolle jeugdspelers naar de eerste selecties staat voorop. “De klups akseptearje elkoars ambysjes”, zegt Kramer. Ook het niveau van de seniorenteams is bepalend. “Us B-seleksje spilet reserve haadklasse, dat is in goede basis foar de A-seleksje, jo kinme trochselektearje”, zegt Kramer.

Ook het damesvoetbal zit bij BCV in de lift: er is een seniorenteam en vijf meisjesteams. De komst van kunstgrasvelden kan de beide clubs meer armslag geven. De plannen liggen klaar. “Wy wachtsje op in definityf beslút fan de gemeenteried”, aldus Kramer.
Dat BCV zo’n gedegen organisatie kan neerzetten, is niet in de laatste plaats de verdienste van veel vrijwilligers volgens de voorzitter. “Wy  wolle eltsenien in plak jaan. BCV hat in belangrike sportive en maatskiplike funksje yn de regio.”

Om de jeugd aan zich te binden speelt de club in op de moderne sociale media. Kramer: “Mei ús webside, Facebook en Twitter binne de kommunikaajelinen fergrutte. Wy meitsje gebrûk fan mobyl ynternet, mei in iPhone kin de brûker ynformaasje ûntfange.

Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 19 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 19 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 21 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 22 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 23 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen gisteren
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00