Afbeelding

WTOC viert vijftigjarig bestaan

Sport Sport

Voorzitter Wierd Kooistra op het sportcomplex van WTOC, terwijl het eerste elftal op de achtergrond een competitiewedstrijd speelt. (Foto: Klaas Rozema)

WTOC viert vijftigjarig bestaan

OUDWOUDE – Met een jubileumfeest, een sportquiz, een voetbalclinic en een wedstrijd tegen oud-spelers van SC Heerenveen viert voetbalvereniging WTOC van maandag 28 april tot en met zaterdag 3 mei haar vijftigjarig bestaan. Voorzitter Wierd Kooistra blikt terug op de historie van een halve eeuw en vertelt over de huidige stand van zaken bij de Westergeest, Triemen, Oudwoude Combinatie.

Door Jelle Jeensma

WTOC werd op 28 april 1964 opgericht en daarmee hadden de drie dorpen een voetbalvereniging. De accommodatie was in de begintijd nogal primitief. “De voetballers uit die tijd moesten zich verkleden in een voormalig kippenhok. Dit betekende niet alleen dat er geen water en verlichting aanwezig was, ook de toiletten ontbraken in die tijd. Tevens moesten ze via een loopplank ter overbrugging van een sloot bij dit hok komen”, is te lezen in het jubileumboekje dat WTOC bij het veertigjarig bestaan uitgaf.

In de jaren zeventig werden de omstandigheden voor de voetballers een stuk aangenamer. Er kwam een nieuw hoofdveld en op sportpark ‘De Wygeast’ werd kantine ‘De Yn­swinger’ in gebruik genomen.
Met de huidige accommodatie kan WTOC nog wel even vooruit, vertelt voorzitter Wierd Kooistra; een clubman die in het verleden ook nog hoofdtrainer van de eerste selectie is geweest. Het clubgebouw is inmiddels voorzien van energiezuinige verlichting en dakisolatie. Ook worden, met gemeentesubsidie, nog dubbele ramen aangebracht, ook om energie te besparen. Vorig jaar is de oefenhoek verbeterd en vergroot. Twee extra kleedboxen staan op het verlanglijstje van de club. “Wy soene graach seis ferklaaiboksen hawwe wolle, foaral foar de fuotbaljende dames. Foar de útwreiding fan de boksen hawwe wy no gjin jild op ‘e planke”, zegt Kooistra. Sponsors bieden hier geen (voldoende) soelaas. De meesten zijn WTOC wel trouw gebleven. “Mar der binne er wol in pear ôfheakke.”

WTOC heeft zo’n honderdvijftig leden. Dat aantal blijft redelijk stabiel. Omdat er weinig nieuwe woningen worden gebouwd in die drie dorpen, is de aanwas van nieuwe jeugdleden kleiner dan vroeger. Kooistra: “Alderen bliuwe yn ‘e hûs sitten en der festigje har amper jonge húshâldings. Dat sjogge jo ek by de basisskoallen. Pas as de ekonomy oanlûkt, komme der mer huzen en mear jeugd.” De voetballers uit Westergeest, Triemen en Oudwoude blijven WTOC trouw en stappen niet gauw over naar een andere club. De sfeer in onze club is goed, vertelt Kooistra. “Spilers dy’t yn Grins studearje, bliuwe dochs spyljen foar WTOC. Wy hawwe it leafst spilers út de trije doarpen en sykje net fierderop nei fersterking. Spilers út oare plakken dy’t by ús fuotbalje wolle, binne lykwols altyd wolkom.”
WTOC heeft drie seniorenteams, twee damesteams, een meisjes C-team en daarnaast zijn er C-, D-, E- en F-jeugdteams. De damestak, van start gegaan in 1981, floreert goed bij WTOC. Het eerste damesteam voetbalt in de tweede klasse en daarnaast zijn er veel jeugdspeelsters.
“Omdat der safolle famkes by de klup fuotbalje, kinne wy by de D’s, E’s en F-kes kombinearre teams foarmje. De famkes hâlde de jeugdteams op peil”, zegt Kooistra. WTOC heeft dit seizoen geen B-junioren. De A-junioren zijn halverwege het seizoen uit de competitie gehaald vanwege een tekort aan spelers. “In oantal spilers hat dit seizoen al meidien mei it earste team. Wier­skynlik hawwe wy folgjend seizoen wer A- en B-junioaren”.

Het eerste elftal heeft een verleden waar het gaat om promoties en degradaties. Net als bij FC Volendam is de ‘Heen en Weer’ bij WTOC al verschillende keren van stal gehaald. Het hoogste niveau waarop WTOC heeft gespeeld is de derde klasse KNVB. Bijna promoveerde WTOC een keer naar de tweede klasse.
In derde klasse strijdt WTOC momenteel tegen degradatie. Of de nacompetitie kan worden ontlopen hangt af van de laatste wedstrijden. WTOC had een prima competitiestart en stond zelfs even tweede, maar daarna gooiden blessures roet in het eten.

“As alle spilers fit binne, kinne wy maklik mei yn de tredde klasse”, vindt Kooistra. Trainer Martin Brandsma, die WTOC vijf jaar diende, vertrekt na dit seizoen en wordt trainer bij ASC uit Augustinusga.
Opmerkelijk is dat twee families meer dan de helft van het eerste team vormen. Drie broers met de familienaam Bosma zijn basisspelers en de drie broers De Bruin vormen het andere trio van de jubilerende club.

Actueel

Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 30 minuten geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 43 minuten geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 54 minuten geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 57 minuten geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 1 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 1 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 2 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 2 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 3 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 4 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 5 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 6 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 7 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 7 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 9 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 23 uur geleden