Afbeelding

Paasmaandag vindt voor de vijfde keer het Paasspektakel plaats

Nieuws

Paaseieren zoeken trekt altijd veel belangstelling. (Archieffoto: Klaas Rozema)

Op Paasmaandag vindt voor de vijfde keer het Paasspektakel plaats
Kinderactiviteiten, muziek en theater in Vijversburg

TYTSJERK – Het Paasspektakel in het Tytsjerkster Bos van Ypey is een gezellige manier om Tweede Paasdag door te brengen. “Leuk voor de kinderen, en dan vaak als vanzelf ook voor de ouders”, zegt organisator Gert van der Meijden. Die ouders hebben nog iets extra’s om van te genieten terwijl de kinderen zich vermaken met spelletjes of een survivaltocht: muziek- en theateroptredens. Met de opbrengst kunnen kinderen uit arme gezinnen op vakantie.

Door Marije Blacquière

Tussen 10.00 en 17.00 uur is er van alles te beleven in Park Vijversburg. Op diverse podia zijn er optredens van muziek- en theatergroepen, met het muzikale duo The Given Horse op het hoofdpodium. In het bos zijn tegelijkertijd allemaal activiteiten voor kinderen tussen pakweg vier en twaalf jaar: een sprookjesbos, een survivaltocht (voor kinderen boven de 8 jaar), een dansclinic, paarden borstelen en paardrijden, kijken naar een mandvlechter of een varende boot, een griezelgrot en eieren zoeken. Wie het gouden ei vindt, wint een prijs. Ook zijn er activiteiten als grabbelen, behendigheidswedstrijden en schminken.

Dat het park momenteel verbouwd wordt, is geen probleem, zegt Van der Meijden. “Er is een deel van het park afgezet met hekken. Het gebied daarbinnen wordt verbouwd, maar de rest van het park is gewoon toegankelijk. We hebben zelfs van de nood een deugd gemaakt door een groot doek te hangen over het hek, waar kinderen kunstwerken op mogen maken.”

De entreeprijs voor het Paasspektakel is laag: voor kinderen een euro, voor volwassenen twee. Eenmaal binnen kunnen er bonnen worden gekocht, waarmee de afzonderlijke activiteiten worden betaald. Ook de prijs daarvan is zo laag mogelijk gehouden. “De netto opbrengst van het spektakel gaat naar het goede doel”, zegt Van der Meijden, voorzitter van de stuurgroep. Die bestaat uit drie verschillende Lionsclubs, die van Leeuwarden (al jarenlang de organisator), De Wâlden en Oostergoo uit Grou (beide later aangesloten). “De organisatiekosten zijn niet zo hoog, dankzij fondsen en sponsors, en natuurlijk dankzij vrijwilligers.” Zo’n honderdvijftig vrijwilligers zetten zich in om er een mooi evenement van te maken. Vijf studenten Leisure Management van Stenden Hogeschool in Leeuwarden maken als stageproject een draaiboek voor het Paasspektakel. “Aan de hand daarvan sturen wij de werkgroepen aan. De vrijwilligers weten precies waar ze aan toe zijn.” “De dag zelf is kostendekkend”, zegt Van der Meijden. We hopen door sponsorgeld en de verkoop van bonnen op een mooie opbrengst voor het project ‘Geef kinderen een sportieve kans’.”

Dit is een initiatief van de Lionsclubs. “Maximaal negentig kansarme kinderen uit de regio krijgen een vakantie van een week in Sportstad Heerenveen, vol met leuke activiteiten”, zegt Van der Meijden. “De kinderen worden thuis opgehaald en weer teruggebracht.” Is er geld over, dan steunen de Lionsclubs met de opbrengst van het Paasspektakel ook nog het tweejaarlijkse evenement ‘Special Olympics Nationale Spelen’, bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit jaar vinden de spelen plaats in Heerenveen en Sneek op 13, 14 en 15 juni.

Het is de vijfde keer dat het Paasspektakel plaatsvindt in het Bos van Ypey. “Het is een geweldig familie-evenement waar sinds de eerste editie in 2005 tussen de vijf- en achtduizend bezoekers op afkomen”, zegt Van der Meijden. Het weer speelt daarbij natuurlijk een rol. “Pasen is nu wat later in het jaar, dus we hopen op een mooie dag.”

Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 1 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 1 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 2 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 2 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 4 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 6 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 7 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 8 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 23 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 23 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen gisteren