Afbeelding

Friese Boys remise tegen Drogeham

Sport Sport

Het eerste doelpunt van Friese Boys. Sander Hoekstra passeert keeper Jacob Sietse Bremer. Verdediger Henk Hamstra van Drogeham kan daar niets meer aan veranderen. (Foto: Klaas Rozema)

Friese Boys: remise tegen Drogeham
KOLLUMERZWAAG – “Wy hiene de wedstriid earder beslute moatten, mar hawwe de kânsen net ôfmakke. Dêrom kin ik libje mei de 2-2”. Trainer Jaap Visser van Friese Boys was zaterdag realistisch na de wedstrijd tegen VV Drogeham, een andere middenmoter. Zijn ploeg had het betere van het spel, maar het directere countervoetbal van Drogeham was minstens even effectief.

Door Jelle Jeensma

Omdat Friese Boys gelijkspeelde en VV Anjum met grote cijfers won, is de vierde plaats, die van belang is voor deelname aan de nacompetitie,  voor Friese Boys uit het zicht geraakt in de vierde klasse B. De opbouw bij Friese Boys oogde verzorgder dan bij het opportunistische Drogeham, dat een paar keer de kwetsbaarheid van het verdedigingscentrum van Friese Boys blootlegde en soms ook aardige combinaties op de grasmat legde.

Friese Boys begon sterk aan de wedstrijd. Jilt Nicolai gaf een perfecte pass op Sander Hoekstra, die beheerst keeper Jacob Sietse Bremer passeerde: 1-0. Friese Boys probeerde er daarna combinerend doorheen te komen. Rechterspits James van der Bij werd veelvuldig aangespeeld en er ging veel dreiging van hem uit, maar het balbezit werd niet omgezet in rendement. Of de eindpass was niet goed of zijn medespelers anticipeerden niet goed op de acties van de rechterspits.

Drogeham stond onder druk en gaf in deze fase sporadisch een levensteken. Jan Spinder trof met een schitterende vrije trap de lat. Verder waren er weinig memorabele momenten in de beide strafschopgebieden.

De tweede helft was een stuk boeiender. De amusementswaarde ging van een zes naar een negen en de acties volgden elkaar snel op. Drogeham rook dat er meer mogelijk was. Keeper Auke Hoekstra van Friese Boys moest meteen na de thee aan de bak om een gevaarlijke actie van Jan Spinder af te stoppen. Friese Boys herpakte zich en leek daarna door te drukken. René de Jong leverde een voorzet op maat af, waarna de keeper van Drogeham met een reflex een kopbal van Sander Hoekstra onschadelijk maakte.

Omdat de 2-0 uitbleef kon Drogeham terugkomen in de wedstrijd. Peter Poortman rondde beheerst af nadat de bal na een hoge voorzet terugstuitte van de lat: 1-1. Friese Boys kwam na die gelijkmaker terug in de wedstrijd. Eerst kreeg Sander Hoekstra een tweede kopkans en daarna demonstreerde routinier Wietse van der Land zijn functionele techniek door een teruggelegde bal goed aan te nemen en droog in de korte hoek te schieten: 2-1.

De wedstrijd was daarna niet beslist, want Drogeham gooide er veel energie tegenaan en dwong ook kansen af. De gelijkmaker kwam er toch. De verdediging van Friese Boys stond er niet goed op toen Tinus Huisma het verdedigingscentrum ontrafelde en keeper Auke Hoekstra geen schijn van kans gaf: 2-2.
Daarmee was de tank bij Drogeham nog niet leeg, want met een beetje meer geluk had de ploeg een paar minuten voor tijd de winst nog naar zich toegetrokken. Meindert Jan van Dijk bereikte met een pass Jan Spinder, maar het schot van Spinder miste zuiverheid. Een overwinning voor Drogeham zou ook teveel van het goede zijn geweest.

Trainer Jaap Visser vond dat Friese Boys de wedstrijd in de eerste twintig minuten van de tweede helft had moeten beslissen. “Doe krigen wy goede mooglikheden, mar wy hawwe te folle kânsen nedich om te skoaren.” Zijn ploeg had niet gebracht wat hij had gehoopt. “Drogeham wurket hurd, sit der boppeop en jout amper rûmte wei. Dêr koene wy ús net oerhinne sette. By de 2-2 griep ferdigener Pieter Boersma net goed yn.”

Voor Friese Boys is dit seizoen weinig meer te verdienen. “Mar yn ferliking mei it begjin fan it seizoen hawwe wy stappen makke, fuotbaljend is de ploech better wurden”, neemt Visser alvast een voorschotje op het volgende seizoen.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 1 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 2 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 4 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 4 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 5 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 6 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 6 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 7 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 9 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 9 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 11 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00