Afbeelding

Powervrouwen van het jarige ViZ

Nieuws

Het huidige bestuur van ViZ, dat zich momenteel sterk maakt om een benefietgala te organiseren voor Stichting Opkikker. Onder van v.l.n.r. Aline de Jong, Marianne Metz en Ciska Bosgra. Boven van links naar rechts Ellen Wester en Gretha Toering. Initiatiefnemer Coby Bleeker ontbreekt op de foto. (Foto: Klaas Rozema)

Powervrouwen van het jarige ViZ organiseren benefietgala in Stania State
Op 17 mei viert ondernemersnetwerk Vrouwen in Zaken vijfjarige bestaanOUDEGA – “Waarmee worden vrouwen over het algemeen in hun ziel geraakt?”, vraagt Gretha Toering, secretaris van het bestuur van ondernemersnetwerk ViZ. “Kinderen”, zegt voorzitter Aline de Jong. “Wie jarig is, trakteert”, vult ‘hapkes-en-snapkes-manager’ Ellen Wester aan. Ter ere van haar vijfjarig bestaan gaan Vrouwen in Zaken (ViZ) geld bijeenbrengen voor Stichting Opkikker die geregeld activiteiten organiseert waar ernstig zieke kinderen en hun familieleden even hun ellende kunnen vergeten.Karoline van den Donker
Stichting Opkikker organiseert bijvoorbeeld bij regelmaat het Piratenfeest in Oudega. “De rode loper wordt dan letterlijk uitgerold voor deze kinderen en hun ouders, broertjes en zusjes. Na afloop vertrekken ze ook weer over de rode loper. Alle vrijwilligers die hebben meegeholpen om dit feest tot een succes te maken, zwaaien hen uit.” Gretha Toering vindt het iedere keer weer een ontroerend beeld. “Het is alleen voor ernstig zieke kinderen, chronisch of terminaal”, zegt Aline de Jong. “Gezinnen die een verzetje heel hard nodig hebben, worden door betrokken artsen aangedragen.”
Het plezier voor de deelnemers van een dergelijk Piratenfeest begint al maanden van te voren. Met het ontvangen van een uitnodiging, met het opgestuurd krijgen van te gebruiken kledingstukken en met het bestuderen van een programma bijvoorbeeld. Op de dag zelf komt iedereen verkleed als piraat en een belangrijk onderdeel van het programma is het varen op skûtsjes.
“Dit soort evenementen kost uiteraard handenvol geld. Daaraan willen wij ons steentje bijdragen”, zegt Gretha Toering. Om het vijfjarig bestaan van hun netwerkorganisatie te vieren, organiseert het bestuur op 17 mei een groots opgezet benefietgala in Stania State. Alle bezoekers sponseren met hun komst Stichting Opkikker.Netwerk voor vrouwen

Vijf jaar geleden werd Ondernemersnetwerk ViZ opgericht. “Wij merkten dat vrouwelijke ondernemers zich niet altijd helemaal thuis voelen bij de gebruikelijk netwerkorganisaties voor ondernemers. De mannen drukken hun stempel op de sfeer, – waarmee niets mis is – maar vrouwen hebben vaak wat andere verwachtingen”, zegt Aline de Jong, samen met Gretha Toering en Coby Bleeker (eigenaar van hotel-restaurant Ie Sicht in Oudega ) initiatiefnemer van het ondernemersnetwerk voor vrouwen. “Vrouwen met een eigen onderneming hebben het over het algemeen druk. Netwerkbijeenkomsten zijn nuttig, maar nemen kostbare tijd. Daarom zijn vrouwen kritisch over de inhoud.”

Vrouwelijk ondernemers vervullen vaak meerdere rollen. “Mannen met een eigen onderneming voelen zich verantwoordelijk voor de zaak en zijn wel betrokken bij hun kinderen, maar op een heel andere manier dan vrouwen. Mannen zeggen gemakkelijk:’ik ben nu aan het werk’. Vrouwen blijven meerdere rollen vervullen.”
In 2009 werd zodoende het ondernemersnetwerk voor vrouwen opgericht: ViZ, Vrouwen in Zaken. Vijfmaal per jaar organiseert het bestuur een netwerkbijeenkomst, meestal bij een van de leden in het bedrijf. “We krijgen daar dan een bedrijfspresentatie en vaak wordt er een spreker uitgenodigd”, vertelt Ellen Wester. “Er worden onderwerpen besproken die voor ondernemers van belang zijn.”

Elkaar inspireren

ViZ heeft ongeveer vijftig leden, onderneemsters met totaal verschillende bedrijven. Gretha Toering bijvoorbeeld heeft samen met haar echtgenoot Loon- en Grondverzetbedrijf Toering in Oudega. Ellen Wester heeft een eigen kapsalon in Burgum, Westersalon Hairstyling. Aline de Jong is eigenaar van Camping de Stjelp in Oudega. De andere twee bestuursleden zijn Marianne Metz (van Metzpoint Communicatie) en Ciska Bosgra (van Bosgra Tuin, Park & Ruitersport in Hurdegaryp). Zo divers als de bedrijven van deze bestuursleden zijn, zo divers zijn ook de bedrijven van de leden. Deze komen veelal uit Smallingerland en Tytsjerksteradiel, maar ook bijvoorbeeld uit Leeuwarden.

Het enthousiasme, de open houding en de onderlinge herkenning werken altijd inspirerend op de aanwezigen. “Leden verlaten meestal vol energie onze netwerkbijeenkomsten. Het is heerlijk om te lachen, om te praten met mensen die tegen dezelfde dingen aanlopen als jij, en het is fijn om kennis te delen”, zegt Ellen Wester.
Het netwerk werkt verbindend. “Op de website van ViZ staan alle leden vermeld, met een link naar hun bedrijf. Je merkt wel dat je ondernemers uit je eigen netwerk gemakkelijker benadert, omdat je ze kent.”

Samen kunnen we veel

Met groot enthousiasme is het bestuur nu bezig het jubileumfeest voor te bereiden, een spectaculair benefietgala. De kaarten zijn gedrukt en klaar voor de verkoop. Vijfenzeventig euro per stuk. Iedereen wordt in stijl gekleed verwacht en krijgt een prachtig programma aangeboden: een heerlijk diner voorzien van entertainment en drankjes.
Een aantal leden werkt mee aan het programma, zoals Binny Hoekstra (partner van danschoolhouder Omar Smids) en Gea Struiksma van Acta Theater & Muziek. Hierdoor zal Fryslâns bekendste danspaar een dansdemonstratie verzorgen en wordt het diner opgeluisterd met sketches en muziekoptredens. Er is ook een veiling (geleid door weerman Piet Paulusma). Aan het eind van de avond maakt gedeputeerde Jannewietske de Vries bekend wat het totaalbedrag is dat kan worden overgemaakt aan Stichting Opkikker. Iedereen is uitgenodigd kaarten te bestellen. Dit kan via info@viznetwerk.nl.
Stichting Opkikker geeft zieke kinderen een onvergetelijke dag

Powervrouwen_organiseren_benefietgala_14.txt

3 van 4

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 11 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 13 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 14 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 15 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 15 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 16 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 17 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21