Wentelteefjes (verloren brood) van Fryske sûkerbôle
SpecialsAlwin Kalt, chefkok van ‘t Kommissiehuys te Nijega, deelt een recept met een streekproduct in de hoofdrol.
Benodigdheden:
8 plakjes Fryske sûkerbôle
2 eieren
400 milliliter melk
200 gram suiker
3 theelepels kaneel
Roomboter om in te bakken
Bereidingswijze:
Vermeng de eieren samen met de melk.
Meng de suiker en kaneel.
Wentel de plakjes sûkerbôle door het ei-melkmengsel.
Doe de boter in een pan en smelt deze.
Bak de plakjes suikerbrood in de pan zodat ze aan beide kanten goudbruin kleuren.
Als de wentelteefjes gebakken zijn, bestrooi beide kanten dan met de kaneelsuiker.
Heerlijk als dessert met een bolletje vanille-ijs, gekaramelliseerde appeltjes en slagroom.
Vroeger werden wentelteefjes ook wel ‘verloren brood’ genoemd.
Dit heeft te maken met de wijze waarop dit gerecht werd gemaakt: vroeger werd er niks weggegooid en daarom was het gewoonte om oud, maar niet beschimmeld brood weer eetbaar te maken door middel van dit recept.