Afbeelding

Kampioen Five Pack Ureterp schrijft historie

Sport Sport

Melvin Epema (links) heeft namens Five Pack Ureterp aanvallende intenties. (Foto: Klaas Rozema)

Kampioen Five Pack Ureterp schrijft historie

URETERP De basketballers van Five Pack uit Ureterp hebben historie geschreven door te promoveren naar de rayon hoofdklasse. Five Pack won vrijdagavond afgetekend met 97-55 van Jumping Five uit Peize, maar moest daarna afwachten wat concurrent Aris 2 uit Leeuwarden zou doen tegen Flying Red uit Roden. Aris verloor een dag later, wat betekent dat bij Five Pack de vlag in top kon.

Door Jelle Jeensma

Eigenlijk had Five Pack het feestje vrijdagavond in eigen huis al willen vieren. De basketballers hadden de cheerleaders en de dj’s al geregeld om het kampioenschap op te luisteren in MFC De Wier, maar een teruggedraaide uitslag van een andere competitiewedstrijd gooide voor de beslissende wedstrijd roet in het eten. Studentenploeg Scylla uit Groningen had een ongerechtigde speler opgesteld, waardoor de onverbiddelijke bond een overwinning van Scylla op Aris omzette in een nederlaag. Aris hield daarom tot zaterdag nog uitzicht op de titel. Door de nederlaag van Aris bleek die hoop ijdel. De cheerleaders van Frisian Cheer Stars kunnen nu vrijdagavond de feestvreugde verhogen. Five Pack speelt dan weer een thuiswedstrijd en opnieuw is Jumping Five de opponent. Omdat het kampioenschap al binnen is, is dit duel een formaliteit.

Five Pack heeft een uitstekend seizoen achter de rug in de tweede klasse. De bescheiden club heeft een team dat volgend seizoen op een behoorlijk hoog niveau zal acteren. De wedstrijd tegen Jumping Five bevestigde dat Five Pack goed en attractief basketbal kan spelen en veel scorend vermogen heeft. Maar het team van trainer Paul Debets is op de eerste plaats een collectief. Tegenstander Jumping Five zorgde voor niet al te veel problemen. Five Pack was gretiger, feller, beter in de combinatie en doeltreffender. In de eerste periode had Five Pack al een voorsprong van zeven punten genomen (25-18).  In de tweede periode stond er 45-32 op het scorebord. Penta ging in de derde periode rustig door met scoren. Jorge Aquilera, die zich steeds nadrukkelijk met het spel begon te bemoeien, uitblinker Edo Slump (twee keer) en Jason Doelwijt brachten de marge op 53-34 en daarna geloofde Jumping Five het wel. Five Pack sneed er doorheen als een mes door de boter. Met een 70-46 voorsprong sorteerde Five Pack voor op een grote eindscore. Penta haalde in de vierde periode de honderd punten net niet. Jorge Aquilera schoot pal voor tijd mis, waardoor het 97-55 bleef. Niemand bij Five Pack maalde daar om.
Bestuurslid Richard de Vries is in zijn nopjes, want zijn club heeft een prestatie van formaat geleverd en speelt volgend seizoen op hetzelfde niveau als het Drachtster BV Penta. “We hopen dat de spelers bij elkaar blijven en dat er nog jongens bijkomen nu we zijn gepromoveerd”. Five Pack heeft drie seniorenteams. In het U16-team zitten talenten die aanhaken bij de eerste selectie.

Het basketbal heeft in Ureterp concurrentie van veel andere sporten. “Basketbal leeft niet zo in Nederland. Het is een ondergeschoven kindje‚”constateert De Vries. “Toch heeft Five Pack vijfenzestig leden, de spelers komen uit de wijde regio. De sfeer in de club is goed, plezier in basketbal en respect voor de tegenstander dragen we zoveel mogelijk uit.”Ook zorgt het bestuur ervoor dat Five Pack goede publiciteit krijgt. “We willen graag dat de tribunes vol zitten.”

Nu Five Pack is gepromoveerd is het leveren van een scheidsrechter op D-niveau en een trainer met een A-diploma een voorwaarde. De Vries: “Wat de arbitrage betreft, zijn we in gesprek met andere verenigingen om te kijken of we daaraan kunnen voldoen. Die scheidsrechter kunnen we niet meer opleiden. ” De Vries speelde jarenlang in de hoofdmacht van Five Pack en heeft nu een stapje teruggedaan naar een lager team, dat in de vierde klasse uitkomt. “Ik fluit zelf ook nog wedstrijden op een lager niveau, maar denk er niet aan in de rayon hoofdklasse scheidsrechter te worden”.
Scores: Edo Slump 30, Melvin Epema 12 en Lennart Hoving 11 punten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 2 minuten geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 1 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 2 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 2 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 3 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 4 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 5 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 6 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 8 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 8 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 9 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen gisteren
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen gisteren
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00