Afbeelding

Haaije Pijl: Honderdjarigen houden van tuinieren

Nieuws

Haaije Pijl, die vroeger het repareren van klokken als hobby had. (Foto: Klaas Rozema)


Haaije Pijl: Honderdjarigen houden van tuinieren

Haaije Pijl: bezoek van de burgemeester

 

SUMAR / DRACHTEN – De een werd zondag honderd jaar, de ander maandag. En al kennen ze elkaar niet, zowel Catharinus Tilstra uit Drachten als Haaije Pijl uit Sumar werkte vroeger op de scheerapparatenafdeling van Philips in Drachten. Beiden waren daarvóór werkzaam bij de boer, en beiden was hun hobby vroeger tuinieren. En beiden kregen ze op hun honderdste verjaardag een bezoek van de burgemeester. Een portretje van beide heren, die meer delen dan alleen hun respectabele leeftijd.

Hij woont nog steeds zelfstandig, de inmiddels honderdjarige Haaije Pijl uit Sumar. Dankzij de hulp van zijn kinderen kan dat. “Der binne acht bern, dêr bin ik de jongste fan”, zegt zoon Eppie Pijl (51), eveneens uit Sumar. “Us heit krijt trije, fjouwer kear deis thússoarch en de bern dogge ek wat. Ik mean it gers yn it simmerskoft, in oar docht de tún, myn suster en skoansuster dogge wat yn hûs. Sûnder al dy help hie it net kind.”

De heer Pijl heeft altijd in de buurt van Sumar gewoond. “Froeger wenne er yn de rjochting fan De Tike.” Hij trouwde met Tietje Nicolai en samen kregen ze zes zoons en twee dochters. Zijn grote hobby was horlogemaken. “Dat hat er himsels leard”, vertelt Eppie Pijl. “Der kamen gauris minsken mei in kapot klokje en dat reparearde hy dan. Dêr krige er dan in pear sinten foar, mar dat gong net rûch. It wie echt syn hobby.”

Hij werkte op de scheerapparatenafdeling van Philips in Drachten. “Dêr die er leau ik benammen ‘lopendeband’-wurk. Mar hiel krekt wit ik dat net. Us heit wie om-en-neiby de njoggenenfjirtich jier doe’t ik berne waard, dus ik wie noch hiel lyts doe’t er dêr wurke.” De eerstgeborene van het echtpaar Pijl is twintig jaar ouder dan Eppie.

De heer Pijl had nog meer hobby’s: hij zat graag op zijn racefiets. “Dat hat er noch wol dien oant er yn de santich wie.” Verder was hij graag in de tuin bezig. “Us heit en mem hiene in grutte grientetún en se makken alles sels. In hiel soad wurk siet deryn.” Tietje Pijl-Nicolai overleed in 2001 op tachtigjarige leeftijd.

De heer Pijl is nog aardig gezond, al ligt hij wel veel in bed. “Lichaamlik wurdt it wol hieltyd minder. Mar it ferstân is noch aardich goed. Hy wurdt wol frijwat dôf.” De grootste letters in de krant kan hij lezen. Een tv of computer heeft hij niet. “Froeger hiene ús âlden al gjin ferlet fan tv”, zegt Eppie. “Wy hiene der wol ien, mar der moast wol echt wat fan muzyk op wêze dat sy moai fûnen, woene se der nei sjen.”

Veertien kleinkinderen zijn er, en negentien achterkleinkinderen. Ze komen niet allemaal op de verjaardag van hun (over)grootvader: dat zou te druk zijn en hij is er te klein voor behuisd. “De bern komme del en fierder komt der sa no en dan ris ien.”

Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 4 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 5 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 6 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 20 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 22 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen gisteren
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45