Haaije Pijl: Honderdjarigen houden van tuinieren

Nieuws

Haaije Pijl, die vroeger het repareren van klokken als hobby had. (Foto: Klaas Rozema)


Haaije Pijl: Honderdjarigen houden van tuinieren

Haaije Pijl: bezoek van de burgemeester

 

SUMAR / DRACHTEN – De een werd zondag honderd jaar, de ander maandag. En al kennen ze elkaar niet, zowel Catharinus Tilstra uit Drachten als Haaije Pijl uit Sumar werkte vroeger op de scheerapparatenafdeling van Philips in Drachten. Beiden waren daarvóór werkzaam bij de boer, en beiden was hun hobby vroeger tuinieren. En beiden kregen ze op hun honderdste verjaardag een bezoek van de burgemeester. Een portretje van beide heren, die meer delen dan alleen hun respectabele leeftijd.

Hij woont nog steeds zelfstandig, de inmiddels honderdjarige Haaije Pijl uit Sumar. Dankzij de hulp van zijn kinderen kan dat. “Der binne acht bern, dêr bin ik de jongste fan”, zegt zoon Eppie Pijl (51), eveneens uit Sumar. “Us heit krijt trije, fjouwer kear deis thússoarch en de bern dogge ek wat. Ik mean it gers yn it simmerskoft, in oar docht de tún, myn suster en skoansuster dogge wat yn hûs. Sûnder al dy help hie it net kind.”

De heer Pijl heeft altijd in de buurt van Sumar gewoond. “Froeger wenne er yn de rjochting fan De Tike.” Hij trouwde met Tietje Nicolai en samen kregen ze zes zoons en twee dochters. Zijn grote hobby was horlogemaken. “Dat hat er himsels leard”, vertelt Eppie Pijl. “Der kamen gauris minsken mei in kapot klokje en dat reparearde hy dan. Dêr krige er dan in pear sinten foar, mar dat gong net rûch. It wie echt syn hobby.”

Hij werkte op de scheerapparatenafdeling van Philips in Drachten. “Dêr die er leau ik benammen ‘lopendeband’-wurk. Mar hiel krekt wit ik dat net. Us heit wie om-en-neiby de njoggenenfjirtich jier doe’t ik berne waard, dus ik wie noch hiel lyts doe’t er dêr wurke.” De eerstgeborene van het echtpaar Pijl is twintig jaar ouder dan Eppie.

De heer Pijl had nog meer hobby’s: hij zat graag op zijn racefiets. “Dat hat er noch wol dien oant er yn de santich wie.” Verder was hij graag in de tuin bezig. “Us heit en mem hiene in grutte grientetún en se makken alles sels. In hiel soad wurk siet deryn.” Tietje Pijl-Nicolai overleed in 2001 op tachtigjarige leeftijd.

De heer Pijl is nog aardig gezond, al ligt hij wel veel in bed. “Lichaamlik wurdt it wol hieltyd minder. Mar it ferstân is noch aardich goed. Hy wurdt wol frijwat dôf.” De grootste letters in de krant kan hij lezen. Een tv of computer heeft hij niet. “Froeger hiene ús âlden al gjin ferlet fan tv”, zegt Eppie. “Wy hiene der wol ien, mar der moast wol echt wat fan muzyk op wêze dat sy moai fûnen, woene se der nei sjen.”

Veertien kleinkinderen zijn er, en negentien achterkleinkinderen. Ze komen niet allemaal op de verjaardag van hun (over)grootvader: dat zou te druk zijn en hij is er te klein voor behuisd. “De bern komme del en fierder komt der sa no en dan ris ien.”

Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 2 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 3 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 6 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 6 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 7 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 22 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 23 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen gisteren
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen gisteren
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 24 apr, 13:02
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05