Stamppot rauwe andijvie met een oosters tintje (vegetarisch) Met Friese klei-aardappelen
SpecialsAlwin Kalt, chefkok van ‘t Kommissiehuys te Nijega, deelt een recept met een streekproduct in de hoofdrol.
Een verrassende combinatie van de Oosterse en Hollandse keuken, ook lekker voor in de zomer. De andijvie kun je ook vervangen door paksoi.
4 personen
500 gram andijvie
1 kg aardappelen (kruimig)
2 eetlepels olijfolie
200 gram sjalotten
100 ml room
2 eetlepel mayonaise
20 gram gehakte koriander
200 gram katjang pedis (pittige pinda’s)
1 theelepel knoflookpulp
1 eetlepel massala-poeder
4 gekookte eieren (gehakt)
Zout
Peper uit de molen
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken en kook de aardappelen in ruim kokend water met zout gaar. Kook ondertussen 4 eieren naar de gewenste hardheid.
Verhit ondertussen de sjalotten in een wok met de olijfolie en voeg de knoflook en massala-poeder toe en smoor dit op een laag vuurtje met het deksel op de pan. Verwarm de room in een steelpan tot aan het kookpunt (niet koken).
Als de aardappelen gaar zijn, giet ze dan af en stamp ze fijn. Voeg al roerende de room toe tot er een mooie gladde massa ontstaat. Voeg nu het sjalottenmengsel toe samen met de rauwe andijvie en verwarm de andijvie tot het begint te slinken. Breng de stamppot nu op smaak met zout, peper en mayonaise en voeg net voor het opdienen de koriander en de helft van de pinda’s toe. Schep de stamppot op een schaal en strooi er de rest van de gehakte pinda’s en de gehakte eieren over heen.
Voor de mensen die niet zonder vlees kunnen: het is ook heerlijk met draadjesvlees waaraan knoflook en ketjap is toegevoegd zodat het vlees iets zoeter word. Gewoon het recept van je oma gebruiken en als extra toevoeging zoete ketjap en eventueel wat extra knoflook.
Eet smakelijk!