Afbeelding

Broekster Boys weer dichterbij titel

Sport Sport

Keeper Hylke Kloosterman van VC Trynwâlden tast mis na de corner van Tjalling van der Meulen en krijgt de bal niet meer onder controle, waardoor het 1-0 wordt voor Broekster Boys. De verdedigers Erik Apperlo (nummer 5) en Geert Wiebe de Vries kunnen niets meer uitrichten. (Foto: Klaas Rozema)

Broekster Boys weer dichterbij titel
DAMWALD – Broekster Boys aast al jarenlang op promotie naar de eerste klasse, maar steeds grepen de Damwâldsters naast de hoofdprijs. Dit seizoen lijkt de titel Broekster Boys niet meer te kunnen ontgaan, hoewel de puntenvoorsprong op de achtervolgers nog te overbruggen is. De ploeg van trainer Jan Mulder versloeg VC Trynwâlden zaterdag met 4-1.

Door Jelle Jeensma

Terwijl bij Broekster Boys dit seizoen alles meezit, zit VC Trynwâlden in de hoek waar de klappen vallen. Na de degradatie uit de eerste klasse vond een leegloop plaats, wat zijn weerslag heeft op de resultaten in deze jaargang. “Fan dat team  binne noch fjouwers spilers oer”, zegt speler Paul Westra, die wel is gebleven. Door een blessure was Westra niet inzetbaar en hij moest dan ook  toekijken. Handhaving in de tweede klasse wordt moeilijk, erkent Westra. “Mar wy kinne noch genôch punten pakke.”

Trynwâlden heeft een zaterdag- en zondagteam in competitie, beide op tweedeklasse niveau. “It meitsjen fan ien prestaasjeteam is in opsje”, zegt Westra. Zover zijn ze in Oen-tsjerk nog niet.
VC Trynwâlden, dat nog maar zeven punten vergaarde in de competitie, was kansloos tegen koploper Broekster Boys, dat verreweg het meeste balbezit had.  Alleen in het tweede deel van de eerste helft, toen Broekster Boys plotseling terugviel en VC Trynwâlden de aansluitingstreffer (1-2) scoorde, leefde de ploeg even op. “De romte tusken de liny’s waard by ús te grut yn de omskeakeling. Dat hawwe wy yn de twadde helte rjocht setten. Wy hawwe doe hieltyd druk nei foarren setten en Trynwâlden kaam oan de opbou fan oanfallen net mear ta”, zegt Broekster Boys-trainer Jan Mulder.

Broekster Boys was de betere ploeg en creëerde de beste kansen, terwijl Trynwâlden met veel mensen achter de bal op een counter mikte. Broekster Boys had de hulp van keeper Hylke Kloosterman nodig om in de eerste helft op 1-0 te komen. Kloosterman taxeerde een corner van Tjalling van der Meulen niet goed en kreeg ook door de harde wind de indraaiende bal voor de doellijn niet onder controle. Na die wat fortuinlijke treffer hield Broekster Boys het initiatief. Een afstandsschot van Piet Wessel Dijkstra betekende 2-0. Broekster Boys leunde daarna iets teveel achterover en bleek plotseling verdedigend kwetsbaar.

Eerst stichtte Erik Apperlo met een gevaarlijke voorzet gevaar in het strafschopgebied en meteen daarop was het bij de eerste echt geslaagde aanval van Trynwâlden wel raak. Symen Hoekstra rondde een voorzet op maat van Catrinus Kingma af: 1-2. De gelijkmaker zat erin, maar Gerrit Sjoerd Plantinga miste een buitenkansje door vlak voor rust in kansrijke positie over te schieten.

Dit was eigenlijk het laatste offensieve wapenfeit van Trynwâlden, want in de tweede helft gaf Broekster Boys geen kansen meer weg. De overmacht resulteerde in een aantal kansen en twee goals. Siemen Sake Kamstra was er als de kippen bij toen Trynwâlden niet rücksichtslos opruimde, maar klungelig uitverdedigde: 3-1. Het vierde doelpunt van Broekster Boys verdiende absoluut de stijlprijs. Tjalling van der Meulen nam de bal op volle snelheid aan, behield de controle en gaf met een technisch perfect uitgevoerde volley de keeper het nakijken. Het was het slotakkoord van een eenzijdige wedstrijd. “Wy hiene mear skoare moatten, mar it fjild wie min en de wyn lestich”, vond Jan Mulder. Dat de overwinning in de tas zat, was het belangrijkste. “Want puntferlies kinne wy ús net permittearje.”

Mulder, volgend seizoen ook in dienst bij Broekster Boys, ziet een avontuur in de eerste klasse wel zitten. “Broekster Boys kin gjin fersterkingen helje, mar wy hoopje dat spilers mei ambysje hjir graach fuotbalje wolle. Wy moatte yn alle gefallen noch in twadde keeper by de seleksje hawwe.”
Broekster Boys heeft een goede jeugdafdeling, regelmatig stromen spelers door naar het eerste elftal. Ronald Beintema, Jelmer Wijbenga en Hendrik Bouma komen uit de A-junioren. De eerste twee stonden in de basiself, Bouma viel in.

“Straks hawwe wy teminsten in better oefenfjild”, zegt Mulder, wijzend naar de zandbak waarop de spelers nu moeten trainen. Op het nieuwe kunstgrasveld kunnen de spelers ongetwijfeld beter uit de voeten.

Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 19 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 21 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 22 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 23 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen gisteren
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00