Laxuumerer bot in bierbeslag
SpecialsLaxuumerer bot in bierbeslag
Benodigdheden:
4 filets van Laxuumer bot
100 gram bloem
200 ml ûs heit bier
2 koude eieren
Citroensap
Zout
Peper uit de molen
Olie (om te bakken)
Bereidingswijze:
Wrijf de filets in met zout en peper.
Klop in een mengkom bloem, eieren en bier tot een glad beslag en voeg citroensap naar smaak toe.
Verhit in een koekenpan de olie en wentel ondertussen de filets door het beslag.
Bak de filets op een matige temperatuur gaar (ongeveer 3 minuten aan beide kanten).
Een heerlijk licht gerecht voor in het voorjaar en de zomer
Serveer bij de vis verse frites, gemengde salade en remouladesaus.
Natuurlijk kun je de bot ook vervangen door een andere vis!
Ida Visservice uit Grou (Hoofdstraat 28) is één van de distributeurs van de Laaxumer bot.
Toen ik nog werkte als sous-chef bij Hotel Oostergoo in Grou, kwam ik in contact met Ida Visservice. Nu, vijftien jaar later, werk ik bij ‘t Kommissiehuys nog steeds met de vis van Ida! Het bedrijf is ondertussen flink gegroeid en voorziet de betere restaurants in Friesland van vis.
Laaxumer bot is een bijzonder en duurzaam gevangen erkend streekproduct. In oktober 2009 heeft de stichting Streekeigen Producten Nederland het keurmerk uitgereikt aan de Laaxumer vissers, de gebroeders Jan en Joop de Vries. Op het Vrouwenzand, ten zuiden van Laaxum, wordt al eeuwenlang op bot gevist. De harde en schone bodem levert daar vis van bijzondere kwaliteit en smaak.