Afbeelding

Sportverkiezingen Smallingerland

Sport Sport

Sportverkiezingen Smallingerland: Sporttalent Ilja Goedemoed neemt haar prijs in ontvangst, gadegeslagen door haar clubgenoten Stein Briggen en Amber Bosma van Adonis Sportacrobatiek, die waren genomineerd bij de sportploegen. (Foto: Klaas Rozema)

Sportverkiezingen Smallingerland: Twee zwemmers winnen op Sportgala

DRACHTEN – De zwemmers Monique Nijhuis en Mike Marissen zijn vorige week verkozen tot sportman en sportvouw van het jaar op het Sportgala Smallingerland. Het C 1-team van Korfbalvereniging Drachten/Van der Wiel was de beste sportploeg. Ilja Goedemoed van Adonis Sportacrobatiek was het grootste sporttalent. Voorzitter André Dingemanse van roeivereniging de Dragt werd vrijwilliger van het jaar.

Presentator Dirk Baron loodste donderdag in het atrium van OSG Singelland aan de Van Haersmasingel in Drachten de sporters en bezoekers door het programma en burgemeester Tjeerd van Bekkum, wethouder Nieske Ketelaar en Joan Boelens van Bewegingscentrum Drachten reikten de prijzen uit. Het saxofoonkwartet Saks zorgde voor de muzikale variatie, met film- en musicalmelodieën en de onvermijdelijke klassieker ‘We Are The Champions’ van Queen.

Burgemeester Van Bekkum vertelde dat Smallingerland een breed aanbod van sporten heeft en dat de sporters ook nationaal en internationaal van zich laten spreken. De nationale kampioenen verschenen op het podium voor een huldiging.
Daarna werd de prijs voor het beste sporttalent uitgereikt aan Ilja Goedemoed van Adonis Sportacrobatiek uit Drachten. Haar concurrenten waren wielrenster Renske van der Pijl uit Rottevalle en golfer Tris-tan Nienhuis van Golf- en Countryclub Lauswolt. “Ilja maakt deel uit van een team, maar laat zien veel talent te hebben”, aldus de jury, die haar prestaties als ‘indrukwekkend’ beschreef. Ze haalde nationaal en internationaal podiumplaatsen op toernooien. Ze vormt een juniorentrio met Linda Jansma en Ilse Sibma. “Ze is lenig en sterk”, zeggen haar teamgenoten over hun bovenpartner. “We proberen de limiet voor het wereldkampioenschap te halen, daarvoor hebben we nog twee wedstrijden.” Ilja was blij verrast door de prijs. “Ik leer veel nieuwe dingen en we doen mee aan veel wedstrijden”, zegt het sporttalent dat ook thuis oefent om beter te worden.

Sportploeg van het jaar werd het korfbalteam van KV Drachten/Van der Wiel C1. De korfballers pakten de Nederlandse titel door in door in de beslissende wedstrijd in de laatste minuut de winst naar zich toe te halen. De andere genomineerden waren het mixpaar Amber Bosma en Stein Briggen van Adonis Sportacrobatiek en Wipschietvereniging Op ‘e Wip uit De Knipe.

Bij de sportvrouwen waren twee kandidaten genomineerd, zwemster Moniek Nijhuis en squasher Brenda Nieuwenhuis. Moniek Nijhuis won. “Een wereldtopper”, vond de jury. Ze veroverde onder andere vier Nederlandse titels op de schoolslag en een derde plaats op de vijftig meter schoolslag bij het Europees kampioenschap. Ze traint bij het Regionaal Trainingscentrum in zwembad De Welle. “Kees Robbertsen is mijn trainer, daar heb ik een goed gevoel bij. Hij is een schoolslagspecialist en heeft zelf de schoolslag gezwommen”, vertelt ze. Nijhuis, die in Drachten woont, stelt haar sportcarrière centraal. “Ik kan mijzelf nog verbeteren.”
Omdat zij als topsporter de A-status heeft wordt ze financieel ondersteund door de sportbond. “Ik kan ervan leven, maar moet me steeds bewijzen en bij de eerste acht van de wereld zitten.” Haar focus ligt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Bij de mannen werd zwemmer Mike Marissen van het Regionaal Trainingscentrum tot sportman van het jaar gekozen. Hij versloeg Sébas van Lith, een andere zwemmer, en karateka Sjoerd de Haan. Naast het behalen van diverse Nederlandse titels vestigde Marissen een nieuw Nederlands record op de tweehonderd meter wisselslag korte baan.

Voorzitter André Dingemanse van roeivereniging De Dragt werd sportvrijwilliger van het jaar. “Dat was voor mij een verrassing”, zegt hij nadat de jury een keus had gemaakt tussen hem en Harmen Fonk van KV Drachten van der Wiel. Dingemanse heeft zich sterk gemaakt voor de komst van een nieuwe roeiloods waarvan zijn roeivereniging, watersportvereniging Drachten-Veenhoop en kanovereniging De Frosken gebruik maken. “Het roeiwater in de omgeving in prachtig, maar de accommodatie om boten te stallen is te beperkt”, zegt Dingemanse.

De plannen voor het gezamenlijke onderkomen op het Gaastereiland zijn vergevorderd. “We hopen dat we begin volgend jaar de nieuwe loods in gebruik kunnen nemen, dan is er ruimte voor zo’n zestig roeiboten, drie keer zoveel als nu.” De roeivereniging kan dan ook andere roeiverenigingen als gast ontvangen. “En we kunnen de jeugd meer faciliteiten bieden, dan kan de vereniging verder groeien”, zegt Dingemanse.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 13 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 13 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 15 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 17 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 18 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 20 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 20 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 21 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 22 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21