Afbeelding

Wegen klaargestoomd voor komst Centrale As

Nieuws

Wegen klaargestoomd voor komst Centrale As

In verband met de aanleg van verkeersader Centrale As tussen Dokkum en Nijega worden allerlei voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Er is gestart met de aanleg van de rondweg van Garyp en het kappen van bomen bij Burgum voor de aanleg van de nieuwe brug over het Prinses Margrietkanaal. Leuk weetje:  projectleider Jan Gerritsma van deelgebied Zuid van de Centrale As meldt op Twitter regelmatig nieuwtjes over dit gebied.

Verkeer over Van Harinxmaweg: asfalt, verkeersmaatregelen en snelheidslimiet

BURGUM – De voorbereidingen zijn begonnen voor het middendeel van de Centrale As bij Burgum. Onderdeel is het kappen van bomen. Dit is gebeurd om ruimte te maken voor het grondlichaam van de nieuwe brug over het Prinses Margrietkanaal die over een paar jaar wordt gebouwd in het kader van de vernieuwing van de vaarweg Lemmer-Delfzijl. Op kortere termijn biedt de bomenkap ruimte voor de aanleg van tijdelijke bouwwegen. De komende tijd krijgt het verkeer over de Van Harinxmawei te maken met nieuw asfalt, zand, verkeersmaatregelen en snelheidsbeperkingen. Straks sluit de Van Harinxmawei aan op de nieuwe rotonde die leidt naar de nieuwe rondweg tussen Burgum en Garyp. De nieuwe brug wordt dertig meter westelijk van de huidige brug gebouwd. Hierdoor kan het verkeer tijdens de bouw gebruik blijven maken van de bestaande brug. De brug krijgt na realisatie een andere functie: alleen lokaal wegverkeer maakt straks gebruik van de brug, het overige verkeer gaat om Burgum heen na  realisatie van De Centrale As. Nije Daam, een combinatie van de bedrijven Mobilis, Van Gelder en J.J. de Vries, begint begin juli met de daadwerkelijke aanleg van de Centrale As op dit punt. De bouw van het aquaduct is het begin. In mei houdt het projectbureau De Centrale As samen met de aannemer en de gemeente een informatiebijeenkomst over dit onderdeel van de Centrale As.

Klaverblad leidt verkeer straks van en naar Centrale As

SUMAR – Vanaf Garyp rijdt de automobilist vervolgens over de Gravinneloane richting Sumar (links boven in de hoek te zien). Slaat deze af richting Burgum, dan ziet deze aan de linkerhand het nieuwe halve klaverblad, waar een weg voor het bouwverkeer aanvast is gemaakt (onderop de foto). Deze weg ligt in het gebied waar archeologisch onderzoek is verricht en waar de (modder)sporen nog van zichtbaar zijn.

Helemaal onderaan de foto is te zien dat de voorbereidingen zijn begonnen voor de bouw van een aquaduct. Over het brede gedeelte in het klaverblad wordt nu een viaduct gebouwd. Het verkeer dat naar Sumar moet, wordt daarlangs over de Centrale As heen geleid. “Het viaduct krijgt een geperforeerde bekleding van cortenstaal”, zegt projectleider Jan Gerritsma van het deelgebied Zuid van de Centrale As. “De gaten zijn bovenin groot en onderin klein. Een leuke esthetische constructie.”

Terrein transportbedrijf verandert in rondweg

GARYP – Wie vanaf de Wâldwei naar Garyp rijdt, ziet momenteel het begin van de rondweg die wordt aangelegd. Links onder op de foto is de nieuwe weg te zien. Ernaast loopt een parallelweg, die straks aansluit op de Stinswei.
Naast de rotonde ligt op dit moment een bult zand. “Dat is onderzocht en wordt hergebruikt”, vertelt  Jan Gerritsma. De zandbult is een restant van het weghalen van de erfverharding van voormalig Transportbedrijf Van der Veen. Onder die erfverharding bleek asbest te zitten. De locatie is zorgvuldig gesaneerd in overleg met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De percelen tussen het voormalig terrein van Transportbedrijf Van der Veen en de Stinswei-west zijn pas sinds 10 februari in bezit van de provincie Fryslân, die de Centrale As en bijbehorende nieuwe wegen laat aanleggen. “Toen is er direct begonnen met de werkzaamheden”, zegt Gerritsma. “Dus er is in korte tijd al heel veel gebeurd.

Op het voormalige terrein van Van der Veen is de aanwezige betonverharding opgebroken. Daarvan wordt een menggranulaat gemaakt dat wordt gebruikt voor de fundering van een tijdelijke route langs de Van Harinxmawei tussen Sumar en Burgum, bedoeld om het verkeer om te leiden terwijl er een nieuwe weg plus brug wordt gebouwd. Na de bouwvak wordt de tijdelijke weg weer afgebroken.

Nieuwe rondweg over de Eendrachtsweg

De nieuwe rondweg bij Garyp gaat straks over de Eendrachtsweg heen. De Eendrachtsweg wordt middels een onderdoorgang verdiept aangelegd, met daarnaast een fietspad.

Onder de nieuwe rondweg door komt een veetunnel voor het veebedrijf van gebroeders Theun en Peter Sibma. Het vee steekt nu nog de huidige rondweg over. “Vee dat een provinciale weg oversteekt, dat is niet meer van deze tijd”, zegt projectleider Jan Gerritsma.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 27 minuten geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 1 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 3 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 3 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 4 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 5 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 5 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 6 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 8 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 8 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 9 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen gisteren
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen gisteren
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00