Afbeelding

Wegen klaargestoomd voor komst Centrale As

Nieuws

Wegen klaargestoomd voor komst Centrale As

In verband met de aanleg van verkeersader Centrale As tussen Dokkum en Nijega worden allerlei voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Er is gestart met de aanleg van de rondweg van Garyp en het kappen van bomen bij Burgum voor de aanleg van de nieuwe brug over het Prinses Margrietkanaal. Leuk weetje:  projectleider Jan Gerritsma van deelgebied Zuid van de Centrale As meldt op Twitter regelmatig nieuwtjes over dit gebied.

Verkeer over Van Harinxmaweg: asfalt, verkeersmaatregelen en snelheidslimiet

BURGUM – De voorbereidingen zijn begonnen voor het middendeel van de Centrale As bij Burgum. Onderdeel is het kappen van bomen. Dit is gebeurd om ruimte te maken voor het grondlichaam van de nieuwe brug over het Prinses Margrietkanaal die over een paar jaar wordt gebouwd in het kader van de vernieuwing van de vaarweg Lemmer-Delfzijl. Op kortere termijn biedt de bomenkap ruimte voor de aanleg van tijdelijke bouwwegen. De komende tijd krijgt het verkeer over de Van Harinxmawei te maken met nieuw asfalt, zand, verkeersmaatregelen en snelheidsbeperkingen. Straks sluit de Van Harinxmawei aan op de nieuwe rotonde die leidt naar de nieuwe rondweg tussen Burgum en Garyp. De nieuwe brug wordt dertig meter westelijk van de huidige brug gebouwd. Hierdoor kan het verkeer tijdens de bouw gebruik blijven maken van de bestaande brug. De brug krijgt na realisatie een andere functie: alleen lokaal wegverkeer maakt straks gebruik van de brug, het overige verkeer gaat om Burgum heen na  realisatie van De Centrale As. Nije Daam, een combinatie van de bedrijven Mobilis, Van Gelder en J.J. de Vries, begint begin juli met de daadwerkelijke aanleg van de Centrale As op dit punt. De bouw van het aquaduct is het begin. In mei houdt het projectbureau De Centrale As samen met de aannemer en de gemeente een informatiebijeenkomst over dit onderdeel van de Centrale As.

Klaverblad leidt verkeer straks van en naar Centrale As

SUMAR – Vanaf Garyp rijdt de automobilist vervolgens over de Gravinneloane richting Sumar (links boven in de hoek te zien). Slaat deze af richting Burgum, dan ziet deze aan de linkerhand het nieuwe halve klaverblad, waar een weg voor het bouwverkeer aanvast is gemaakt (onderop de foto). Deze weg ligt in het gebied waar archeologisch onderzoek is verricht en waar de (modder)sporen nog van zichtbaar zijn.

Helemaal onderaan de foto is te zien dat de voorbereidingen zijn begonnen voor de bouw van een aquaduct. Over het brede gedeelte in het klaverblad wordt nu een viaduct gebouwd. Het verkeer dat naar Sumar moet, wordt daarlangs over de Centrale As heen geleid. “Het viaduct krijgt een geperforeerde bekleding van cortenstaal”, zegt projectleider Jan Gerritsma van het deelgebied Zuid van de Centrale As. “De gaten zijn bovenin groot en onderin klein. Een leuke esthetische constructie.”

Terrein transportbedrijf verandert in rondweg

GARYP – Wie vanaf de Wâldwei naar Garyp rijdt, ziet momenteel het begin van de rondweg die wordt aangelegd. Links onder op de foto is de nieuwe weg te zien. Ernaast loopt een parallelweg, die straks aansluit op de Stinswei.
Naast de rotonde ligt op dit moment een bult zand. “Dat is onderzocht en wordt hergebruikt”, vertelt  Jan Gerritsma. De zandbult is een restant van het weghalen van de erfverharding van voormalig Transportbedrijf Van der Veen. Onder die erfverharding bleek asbest te zitten. De locatie is zorgvuldig gesaneerd in overleg met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De percelen tussen het voormalig terrein van Transportbedrijf Van der Veen en de Stinswei-west zijn pas sinds 10 februari in bezit van de provincie Fryslân, die de Centrale As en bijbehorende nieuwe wegen laat aanleggen. “Toen is er direct begonnen met de werkzaamheden”, zegt Gerritsma. “Dus er is in korte tijd al heel veel gebeurd.

Op het voormalige terrein van Van der Veen is de aanwezige betonverharding opgebroken. Daarvan wordt een menggranulaat gemaakt dat wordt gebruikt voor de fundering van een tijdelijke route langs de Van Harinxmawei tussen Sumar en Burgum, bedoeld om het verkeer om te leiden terwijl er een nieuwe weg plus brug wordt gebouwd. Na de bouwvak wordt de tijdelijke weg weer afgebroken.

Nieuwe rondweg over de Eendrachtsweg

De nieuwe rondweg bij Garyp gaat straks over de Eendrachtsweg heen. De Eendrachtsweg wordt middels een onderdoorgang verdiept aangelegd, met daarnaast een fietspad.

Onder de nieuwe rondweg door komt een veetunnel voor het veebedrijf van gebroeders Theun en Peter Sibma. Het vee steekt nu nog de huidige rondweg over. “Vee dat een provinciale weg oversteekt, dat is niet meer van deze tijd”, zegt projectleider Jan Gerritsma.

Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 16 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 18 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 19 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 20 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 20 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen 21 uur geleden
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 22 uur geleden
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen 16 apr, 19:00
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30