TFS houdt schade beperkt tegen SC Kootstertille

Nieuws

Binnen een minuut scoort TFS 1-0. V.l.n.r. Nick de Roos, doelpuntenmaker Hielke Peters en Hendrik Boonstra. Tony Bierma van SC Kootstertille ziet dat de bal in het net ligt. (Foto: Klaas Rozema)

TFS houdt schade beperkt

DRACHTSTERCOMPAGNIE – Vijftien wedstrijden gespeeld en drie punten. Dat is de balans van TFS in de vijfde klasse C. Ook middenmoter SC Kootstertille was in een aardige wedstrijd te sterk voor de ploeg uit Drachtstercompagnie. Toch slaagde TFS erin zaterdag de nederlaag zo klein mogelijk te houden: 1-4.

De sportieve resultaten van TFS mogen dan tegenvallen, de club heeft in ieder geval weer toekomst. Een tijdje geleden stopte het hele bestuur omdat de animo was verdwenen. De geest is terug in de fles en TFS heeft nu weer een  bestuur dat de schouders eronder zet. Het is toch gelukt nieuwe mensen te vinden. “Wy fiskje yn in lytse fiver en binne mei de lieders en treners om ‘e tafel gien. It plezier yn it fuotbal stiet yn ús klup foarop”, zegt clubman Bert Nijmeijer, die zich als interim-voorzitter voor een jaar heeft geconformeerd aan het bestuur.

TFS is een kleine vereniging, die weinig groei vertoont. “De lêste fyftjin jier hat der gjin nijbou west yn it doarp en dus komme der amper nije leden by”, vertelt Nijmeijer. Er zijn twee seniorenteams, een veertigplusteam en een B-team. Er is een samenwerkingsverband met SV Houtigehage voor de jeugdteams.
Tegenstander SC Kootstertille zit ruimer in de spelers en de teams. “Wy wolle ea yn de fjirde klasse werom komme of yn de tredde klasse spylje”, verwoordt elftalleider Lodewijk Steendam de ambities.

De mogelijkheden van beide clubs werden weerspiegeld op het veld. Het dit seizoen wisselvallig presterende SC Kootstertille was de bovenliggende partij. De ploeg van trainer Atze van der Wijk liet de betere combinaties zien.

Het spel van Kootstertille concentreerde zich meestal aan de linkerkant, waar aanvaller Wopke Hoekstra een goede dag had. Het aantal balcontacten van de veelvuldig aangespeelde linkerspits was bijna niet te turven en vaak deed hij iets goeds. Kootstertille heeft een jong team, met één routinier, de veertigjarige Paul de Vries die achterin de rust bewaakt. Tony Bierma, de jongste speler, had op links een goede chemie met Wopke Hoekstra.

De wedstrijd begon spectaculair, want binnen luttele minuten waren er al twee doelpunten te noteren. Middenvelder Nick de Roos van TFS gaf een pass op Hielke Peters en de organisatie in de verdediging van SC Kootstertille was niet op orde: 1-0. Lang mocht TFS niet van dit snelle doelpunt genieten, want vlak daarop was het 1-1. De inzet van Jouke Waaksma werd door keeper Rick Ypma van TFS half verwerkt, waarna de bal op de lat caramboleerde en het voor de inlopende Fokke de Vries een koud kunstje was de gelijkmaker te scoren. Kootstertille kreeg daarna een paar goede mogelijkheden. Wopke Hoekstra brak door en schoot in het zijnet nadat Nick de Roos balverlies had geleden en Xander Felen raakte de paal.
Het tweede doelpunt van Kootstertille was een kwestie van tijd. Fokke de Vries was tien minuten na rust ongedekt gelaten in het strafschopgebied toen Hidde Steendam een corner nam en De Vries scoorde koppend zijn tweede goal: 1-2.

TFS stond in de tweede helft steeds meer onder druk, verdedigde moeizaam uit en verscheen sporadisch voor het doel van Kootstertille. Een vrije trap van Nick de Roos werd gepareerd door keeper Albert-Jan Merkus van Kootstertille, waarna de bal over werd geschoten.
De 1-3 van Kootstertille bleef niet uit. Niemand bij TFS reageerde toen Kootstertille een vrije trap kreeg en Hidde Steendam zijn inzet tot doelpunt gepromoveerd zag. TFS had daarna nog de aansluitingstreffer kunnen scoren na een spaarzame uitval, maar Hielke Peters miste een dot van een kans. Wopke Hoekstra gaf de verdiende zege van Kootstertille nog wat meer reliëf door een actie te maken en de bal vervolgens in de korte hoek te schieten: 1-4.

Trainer Dries Schievink van TFS, die zich ook volgend seizoen aan TFS heeft verbonden, berustte snel in de nederlaag. “Wy binne ien fan de ‘zwakke broeders’ yn dizze klasse. Mar wy wolle net lêste wurde en CVO, dat ek trije punten hat, ûnder ûs hâlde. Wy wolle it ús tsjinstanners sa dreech mooglik meitsje. Ik fûn Kootstertille minder sterk as yn de earste wedstryd, doe ferlearen wy mei 10-0. Us spul wurdt alle wiken wat better.”