Afbeelding

VV Zwaagwesteinde niet doortastend

Nieuws

VV Zwaagwesteinde niet doortastend: Aanvaller Jan Eisma van Zwaagwesteinde mist al vroeg in de wedstrijd een
goede kans. Keeper Theo de Haan van VV Surhuisterveen voorkomt een treffer. Links verdediger Paul Alma. (Foto: Klaas Rozema)

VV Zwaagwesteinde niet doortastend

SURHUISTERVEEN – VV Surhuisterveen is voor kampioenskandidaat VV Zwaagwesteinde een ware angstgegner. De ‘readtsjes’ verloren eerder op eigen bodem van de lage middenmoter en bleven zondag in de return steken op 1-1. Het was een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was vlak, maar daarna ontspon zich een duel waarin beide ploegen interessanter spel lieten zien.

Zwaagwesteinde lijkt met Nicator, Oosterlittens en misschien FFS uit te maken wie met de titel in de vierde klasse aan de haal gaat. Het puntverlies in Surhuisterveen werd niet met veel enthousiasme begroet door de achterban in De Westereen, maar die is in ieder geval nog verzekerd van zondagvoetbal. De zondagafdeling leek enige tijd geleden passé, omdat er geen representatief elftal meer op de been kon worden gebracht. Het trio Lammert Kooistra, Jelle Arjaans en Wiep van der Galiën deed na veel rumoer in De Westereen een ultieme poging de zondagafdeling voor De Westereen te behouden. Een bijeenkomst bij camping De Zilveren Maan betekende de reddingsboei voor de roemruchte club. “Toen hebben zich genoeg spelers beschikbaar gesteld. Bijna alle jongens zijn gebleven en we hebben nu twee seniorenteams”, zegt Lammert Kooistra, voorzitter van de zondagafdeling. De zondagafdeling heeft
weer toekomst. “Spelers van andere clubs willen graag bij ons voetballen en oud-spelers komen terug. Sportief gaat het goed, de jongens zijn enthousiast en ook de sfeer is prima”, meldt Kooistra.

Dat de oude tijden voor Zwaagwesteinde sportief zullen herleven is niet erg waarschijnlijk. Ooit speelde de club in de eerste klasse, maar dan moet een paar generaties terug worden gegaan. Nu is de zondagafdeling afgedaald naar de vierde klasse. Daarin doet Zwaagwesteinde goede zaken. Tegenstander VV Surhuisterveen heeft de ambities bij moeten stellen. De club probeert de nacompetitie om degradatie te ontlopen. De competitieresultaten vallen behoorlijk tegen, zegt secretaris Durk Kuipers. “We hadden gehoopt bovenin mee te kunnen draaien, maar we verliezen teveel, vaak met één doelpunt verschil”. Kuipers is ondanks de sportieve dip niet ontevreden,
want verder gaat het goed. “Onze accommodatie is tweedeklasse waardig en we hebben veel vrijwilligers die zich voor de club inzetten”.

Qua voetbal ontliepen de beide ploegen elkaar weinig op sportpark ’t Ketting. Het slechte veld maakte goed voetbal moeilijk, steeds gleden spelers weg op de spekgladde grasmat. Goede combinaties waren zeldzaam en daarom was de eerste helft van matig niveau. De beide Zwaagwesteinde-spitsen Tjalling van der Galiën en Jan Eisma straalden wel dreiging uit, maar het schortte aan balgevoel en ze maakten te weinig doelgerichte acties, ook al omdat de opbouw van achteruit haperde.

Zwaagwesteinde kreeg wel meteen een beste kans toen de verdediging van Surhuisterveen het spoor bijster was en  Eisma alleen voor keeper Theo de Haan opdook. De goalie voorkwam een doelpunt. Surhuisterveen antwoordde met een gevaarlijke tegenstoot en een gemiste kans. Daarna zwijnde Surhuisterveen toen Hette Visser de keeper bijna verraste met een inzet die het midden hield tussen een schot en een voorzet. De bal kwam op de lat, waarna de rebound niet werd benut. Surhuisterveen aasde vooral op de lange bal en met name Bart Kazemier was een paar keer gevaarlijk.

De tweede helft was een stuk aantrekkelijker, ook al omdat de ploegen minder krampachtig voetbalden. De combinaties kwamen beter uit de verf en beide ploegen leverden strijd. Direct na rust pakte Zwaagwesteinde het initiatief en leek Surhuisterveen te worden overlopen. Het snelle doelpunt van Tjalling van der Galiën bracht Zwaagwesteinde op een 0-1 voorsprong. Hette Visser leverde de voorzet op maat af en de spits had met een doeltreffende kopbal de hoek voor het uitkiezen. Zwaagwesteinde verloor daarna de greep op de wedstrijd en Surhuisterveen gooide veel energie in de strijd om de gelijkmaker te forceren. Middenvelder Geert van der Meulen ging voor in de strijd en was aanjager en spelmaker.

Surhuisterveen kreeg kansen op de gelijkmaker en verzilverde daar één van. Eerst dook Wilbert Huitema kansrijk op voor keeper Klaas Atema, maar hij had teveel tijd nodig en raakte verstrikt in zijn eigen kap- en draaibewegingen,
waardoor Atema de situatie meester bleef. Huitema benutte later wel een kans. Nadat een inzet van Dennis de Jong eerst nog kon worden gepareerd door Zwaagwesteinde, etaleerde hij nu het goede ‘torinstinct’: 1-1. Gezien het
spelbeeld was de gelijkmaker niet onverdiend. In de hectische slotfase, waarin beide ploegen op de volle winst speelden, ontstonden nog halve en hele kansen, maar goals leverde dat niet meer op.

Actueel

Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 1 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 2 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 3 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 3 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 4 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 5 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 20 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 21 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 22 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 23 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen gisteren
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 08:30