Romige soep van Wartenster mosterd
SpecialsSmakelijk uit de streek
Nieuw in Weekblad Actief! Alwin Kalt, chefkok van ‘t Kommissiehuys te Nijega, deelt iedere week een recept met een streekproduct in de hoofdrol.
Romige soep van Wartenster mosterd
Wartenster mosterd is een lekkere grove mosterd van twee soorten mosterdzaad. De mosterd is niet extreem pittig en er zit een heerlijk fris zoetje en zuurtje in. Geschikt voor een mosterdsoep of een saus voor bijvoorbeeld gebakken snoekbaars, maar natuurlijk ook niet te versmaden bij een broodje kroket, blokje oude kaas of Friese droge worst.
Voor 4 personen:
50 gr boter
60 gr bloem
200 ml kookroom
1 liter kippenbouillon
2 eetlepels Wartenster mosterd
Gerookte zalm of uitgebakken spekjes
Prei (fijngesneden)
Pijnboompitten (gebrand)
Bereiding:
1. Smelt de boter en roer de bloem hierdoor. 10 minuten laten garen op een laag vuur. Houd het wel in beweging.
2. Voeg de warme bouillon langzaam toe en roer de soep glad. Laat onder regelmatig roeren 10 minuten zachtjes doorkoken.
3. Mosterd en kookroom toevoegen en tot het kookpunt brengen. Niet meer laten koken!
4. Doe de gerookte zalm of uitgebakken spekjes met prei en pijnboompitten in een kop of diep bord en giet de soep hier over.
Lekker met vers gebakken ciabattabrood met gegratineerde mozzarella.
Variatietip: voeg in plaats van zalm of spekjes als laatste gerookte paling met kleine blokjes Granny Smith-appel toe.
Eet smakelijk!
Wartenster mosterd is verkrijgbaar in potjes van 125 of 250 gram, of in emmertjes van één of vijf kilo bij Kaasboerderij De Wartenster.
Midsbuorren 7, Warten, 058-2552056, 06-21455832, www.wartenster.nl