Afbeelding

Mannen troeven Kromowidjojo in Drachten af

Nieuws

Ranomi Kromowidjojo in Drachten op de honderd meter vlinderslag, die door haar wordt gewonnen. Later komt de olympisch en wereldkampioen in actie tegen mannen. (Foto: Klaas Rozema)

Mannen troeven Kromowidjojo in Drachten af

DRACHTEN – Ranomi Kromowidjojo is op zoek naar nieuwe uitdagingen. De olympisch en wereldkampioen bond daarom de strijd aan tegen mannen. Die grensverleggende missie leverde de wereldtopper geen eerste plaats, maar wel een tijd van 54,51 seconden op de honderd meter vrije slag op. Op de KNZB Challenger in zwemcentrum De Welle sneuvelde ook nog een Nederlands record. Femke Heemskerk verbeterde haar eigen toptijd op de tweehonderd meterslag wisselslag. Na de snelle race stond er 2.12.93 op de klokken.

Bij de KNZB Challenger meten regionale zwemmers hun krachten met de nationale toppers. Het is een mooi meetmoment voor prestaties. Jaap Steenbergen, voorzitter van de zwemcommissie van de Drachtster zwem- en poloclub DZ&PC, spreekt zaterdag van geslaagde wedstrijden. “Er is goed en op een hoog niveau gezwommen en de KNZB Challenger heeft veel publiciteit gekregen.” Zijn dochter Marrit eindigde niet bij de eersten. “Maar ik zwom tegen senioren”. Het veertienjarige talent uit Oosterwolde is tevreden over haar ontwikkeling en richt zich op de belangrijke jeugdkampioenschappen.

Zo’n driehonderdvijftig toeschouwers passeerden de kassa om boegbeelden als Femke Heemskerk, Inge Dekker, Sebastiaan Verschuren, Moniek Nijhuis en Bastiaan Lijesen in actie te zien. Het dak van De Welle ging er bijna af toen Ranomi Kromowidjojo met mannen in competitie ging. Met haar vorm zit het wel goed, want eerder op de dag had ze als eerste aangetikt op de honderd meter vlinderslag, die ze in 1.00.28 won.

Dat de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen zelfs niet door een fenomeen als Kromowidjojo kunnen worden geslecht wekte geen verwondering, maar ze hield bij haar debuut bij de mannelijke zwemmers de meeste concurrenten wel achter zich op de honderd meter vrije slag. In haar serie werd ze vierde in een tijd van 54.51. Het leverde in totaal een twaalfde plaats op in een deelnemersveld van ruim zestig zwemmers. Jasper van Mierlo won in 51,79.

Na haar optreden dook de pers massaal op haar af, want haar opmerkelijke debuut trok veel aandacht. “Ik was verbaasd dat de media er zo massaal op af is gekomen. Ik heb in De Welle veel handtekeningen uitgedeeld aan kinderen. Voor de zwemsport is het een mooie promotie.” De krachtmeting was een mooie uitdaging, vertelde ze. “Het was zwaar, maar ik zwom een prima race, die misschien voor herhaling vatbaar is. We gaan de voordelen analyseren. Tegen mannen zwemmen is een nieuwe uitdaging. Ik moet gas geven, maar dat motiveert mij en ik heb er plezier in. Haar focus ligt op de Olympische Spelen over twee jaar in Rio de Janeiro. Ze heeft ervoor gekozen niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji te gaan als bekende Nederlander. “Deze periode is voor mij belangrijk en daarin wil ik investeren. Mijn eigen trainingen gaan voor en ik ben niet de grootste schaatsfan.” Ze traint bij het Nationaal Trainingscentrum Eindhoven, maar reisde na de wedstrijd niet af naar het zuiden. “Ik maak er een lang weekend van bij mijn ouders in Sauwerd. Zo vaak zwem ik niet in het noorden.”
Kromowidjojo heeft het idee om tegen mannen te zwemmen uitgewerkt met haar coach Christaan Sloof. Hij heeft het voorgelegd aan de zwembond. Sloof: “De KNZB Challenger is een goede wedstrijd om dit te proberen. Als Ranomi bij de vrouwen had gezwommen had ze dik gewonnen, maar door nieuwe uitdagingen wil ze beter worden. Nu verliest ze van mannen, terwijl ze niet wil verliezen. Ook op deze wedstrijd tegen heren uit de subtop stond spanning. In Rio moet ze snellere tijden zwemmen dan nu en daarom is zo’n wedstrijd nuttig, omdat Ranomi wat extra’s moet brengen. Ook Femke Heemskerk zou tegenstand kunnen bieden aan mannen.”

Op verschillende onderdelen deden paralympische zwemmers mee. Ze leverden uitstekende prestaties. “Het paralympische zwemmen is geïntegreerd in het circuit van valide zwemmers”, zegt Mark Faber, bondscoach Paralympisch zwemmen van de KNZB. Hij maakt deel uit van een professioneel begeleidingsteam.
Eén van de toppers is Olivier van de Voort uit Elsloo, die traint bij het Nationaal Trainings Centrum in Drachten. De door Kees Robbertsen getrainde fysiek beperkte zwemmer zwom in zijn serie naar een vierde tijd op de vierhonderd meter wisselslag in 5.00.04. Dit werd erkend als een nieuw Nederlands record. “Dat geeft het niveau aan van deze zwemmers. De paralympische zwemmers krijgen dezelfde trainingen als valide zwemmers, als het nodig is worden de trainingen?aangepast aan de handicap”, vertelt Faber. De KNVB Challenger past goed in het programma van de paralympische zwemmers. Het Europees kampioenschap in augustus in Eindhoven, het wereldkampioenschap volgend jaar in het Schotse Glasgow en de Paralympics in Rio de Janeiro moeten deze sporters successen brengen.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 13 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 13 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 15 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 17 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 18 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 20 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 20 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 21 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 22 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21