Afbeelding

Oprichter Stichting Vrije Recreatie

Nieuws

Oprichter Stichting Vrije Recreatie

“Ze arresteerden me met zeven man politie”

MEERKERK – ‘Kamperen bij de boer’ is een manier van vakantie vieren die tijdloos is. Het kan op de zogenaamde SVR-campings. Via de Stichting Vrije Recreatie (SVR) hebben kleine campings in een landelijke omgeving zich verenigd. “De campings zijn niet altijd werkelijk op een boerderij, maar dat maakt het alleen maar gevarieerder”, zegt oprichter van de stichting Wim van den Berg uit het Zuid-Hollandse Meerkerk. “Iedere camping heeft zijn eigen aantrekkelijkheden.”

Tweeduizend campings zijn aangesloten bij de stichting die in de jaren zeventig werd opgericht. Wim van den Berg is een idealist in hart en nieren.
In de jaren zeventig was kamperen iets voor beter gesitueerden. “Ik was in die tijd het jongste Statenlid  van Nederland, lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland, en reed wekelijks vanuit het Groene Hart naar het stedelijke gebied. Ik zag onderweg hoe duizenden mensen in betonnen blokkendozen woonden en gunde hen het genot van een weekje kamperen in onze boomgaard.”

Wim van den Berg was een ambitieuze, eigenzinnige man. Dat de boomgaard op de boerderij van zijn schoonvader er nog is, is aan hem te danken. “Er was een overschot aan fruittelers in die tijd, en de overheid subsidieerde telers die hun boomgaard opruimden met 35 gulden per boom. “We hadden anderhalve hectare boomgaard. Ik zei: ‘je kapt die bomen toch niet om? We kunnen het beter beschikbaar stellen aan mensen die er willen kamperen’.”

Buiten een camping kamperen was in de jaren zeventig echter verboden in Nederland. Toen op een dag een gezin met twaalf kinderen toch in de boomgaard van de boerderij in Meerkerk verbleef,  besloot de burgemeester dat er moest worden ingegrepen. Met groot bombarie arriveerde de politie om halfzes ‘s ochtends op de ‘illegale overnachtingplaats’. Met zeven agenten overvielen ze het boerengezin, dat achter op het land aan het melken was, terwijl de ‘campinggasten’ nog lekker sliepen.

Van den Berg werd aangehouden en moest voorkomen. “2-0 voor Van den Berg, kopten de kranten”, vertelt Wim van den Berg nog altijd gepassioneerd. “Ik kreeg een voorwaardelijke boete van vijftig euro. Eigenlijk konden de rechters er niets mee, want ik had niets verkeerds gedaan. Ik had alleen mijn eigen grond beschikbaar gesteld aan minderbedeelden die er mochten logeren.”

In 1970 richtte Van den Berg de Stichting Vrije Recreatie op. Het is inmiddels een grote organisatie met vijf betaalde medewerkers.  Van den Berg is nog dagelijks aanwezig om hand- en spandiensten te verrichten. Zijn zoon heeft de boerderij en camping De Victorie in Meerkerk overgenomen. Zijn dochter runt het SRV-kantoor en is de toekomstige SVR-voorzitter.

De visie van de stichting is al die jaren gelijk gebleven: kamperen hoeft niet duur te zijn. Met een aantal eenvoudige basisvoorzieningen als sanitair en elektriciteit is op een camping alles aanwezig dat nodig is voor een comfortabel verblijf in de natuur.

Veel SVR-campings zijn van oudsher gevestigd op een boerenbedrijf. Volop speelruimte, meehelpen met de boer, kijken hoe een kalfje geboren wordt of genieten van de rondscharrelende kippen behoort dan tot de mogelijkheden.

Er zijn, vierenveertig jaar na de oprichting, 1200 Nederlandse campings en 800 buitenlandse campings aangesloten bij de SVR. “Er zijn ook campings die beschikken over huisjes en caravans”, zegt oprichter Wim van den Berg. “Twee volwassenen overnachten bij ons voor twaalf euro en vijftig cent, dat is de helft van wat doorgaans op een camping wordt gevraagd.” (www.svr.nl)

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 9 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 10 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 10 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 11 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 11 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 13 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 15 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 15 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 16 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34