Afbeelding

Gemeentes maken zich op voor Woonoffensief

Politiek

Wethouder Doeke Fokkema wijst op het spandoek. Alle gemeentes in Friesland organiseren zaterdag een woonmarkt in het gemeentehuis. Er is deze maand extra subsidie beschikbaar. (Ingezonden foto)

Gemeentes maken zich op voor Woonoffensief
Zaterdag alle info bijeen op woonmarkt in gemeentehuis

BURGUM – Een woonmarkt in de ontvangsthal van het gemeentehuis; aanstaande zaterdag vindt er een bijzonder evenement plaats. De zes makelaars uit de gemeente Tytsjerksteradiel tonen gezamenlijk hun aanbod huizen die maximaal twee ton kosten. Ook vier financiële instanties verstrekken informatie aan de bezoekers, de afdeling Bouwen en Wonen is actief, informanten van het Energieloket zijn aanwezig, en er zijn diverse (bouw)bedrijven. Alle informatie voor aspirant huizenkopers bundelt zich deze dag. Aanleiding is het beschikbaar komen van een provinciaal subsidiepotje voor mensen die voor 15 maart een huis kopen in de goedkopere prijsklasse.

“Hopelijk trekken deze subsidies en de woonmarkt de huizenmarkt vlot. Daarbij is de hele samenleving gebaat”, zegt wethouder van Tytsjerksteradiel Doeke Fokkema.
“Het is deze maand heel aantrekkelijk voor huurders een huis te gaan kopen, want als het meezit, kunnen ze, opgeteld, ruim zevenduizend euro terugkrijgen”, zegt Willem Bil, beleidsmedewerker Bouwen en Wonen in de gemeente Tytsjerksteradiel.
Onder de noemer ‘woonoffensief’ presenteert de provincie Friesland een serie (tijdelijke) subsidieregelingen en organiseren bijna alle gemeentes in de provincie een woonmarkt.

Wethouder Fokkema: “Tytsjerksteradiel heeft daarmee al veel ervaring en pakt het extra groot aan. Ons vernieuwende beleid bereikt hier een climax.”
Die vernieuwende visie van Tytsjerksteradiel houdt in dat de gemeente zich niet langer wil presenteren als een bolwerk van regelshandhavende beleidsmakers. Liever is ze een onafhankelijke partij die kennis en organisaties in de samenleving kan bundelen.
Beleidsmedewerker Willem Bil is daarin een aanstekelijk enthousiaste voortrekker. Voor het EnergieLoket brengt hij bedrijven bijeen, die zich daarna niet langer elkaars concurrenten noemen, maar samenwerkende branchepartners. “Het doel was minimaal tweehonderd huizen energiezuiniger te laten worden door consumenten onafhankelijk advies te geven over moderne mogelijkheden van energiebesparing. Dat doel is ruimschoots overtroffen”, vertelt Willem Bil.
“We hebben met onze aanpak zelfs een landelijke prijs gewonnen”, zegt Doeke Fokkema. Consumenten blijken de bundeling van kennis op één locatie en onafhankelijk advies te waarderen.
“Zo hebben we het afgelopen jaar ook diverse kleine woningmarkten georganiseerd in dorpen waar makelaars, gemeentemedewerkers en vertegenwoordigers van dorpsbelang gezamenlijk informatie verstrekten. Al deze ervaring gebruiken we voor de groots opgezette woonmarkt van aanstaande zaterdag”, aldus Fokkema.

Het woningaanbod van de zes NVM- en VBO-makelaars in de gemeente Tytsjerksteradiel (Zantman, Link, Factor Noord, Wijmenga, Jaap Kingma en Scherjon+Van der Veen) hangt op panelen die zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur staan opgesteld in de hal van het gemeentehuis. Geordend in prijsklassen, woningen van maximaal 200.000 euro. De makelaars zijn aanwezig om een toelichting te geven. “Over hun eigen huizen, maar ook over die van de andere makelaars”, aldus Willem Bil.

Formulieren om subsidie aan te vragen zijn op de woonmarkt aanwezig. Belangrijk, want een deel van de provinciale subsidie is alleen beschikbaar voor de snelle beslissers. Er is 250 maal vijfduizend euro beschikbaar voor het renoveren van woningen tot 150.000 euro. Hiermee kan bijvoorbeeld sanitair of een keuken worden vervangen. Voor de aanvragers geldt: wie het eerst komt die het eerst maalt, en op is op.

Starters op de woningmarkt kunnen ook 2400 euro subsidie krijgen als zij isolerende maatregelen treffen in hun nieuwe woning, bijvoorbeeld dak- of spouwmuurisolatie of het vervangen van ramen. Deze regeling is in november ingegaan en een jaar geldig.
Bij het Woonoffensief in Burgum zijn zaterdag ook financieel adviseurs aanwezig, afkomstig van vier financiële instellingen (GeldExpert, de Rabobank, de RegioBank en De Hypotheker). Handig, zo is alle informatie op één plek.

De balie Bouwen en Wonen denkt in mogelijkheden. “We beantwoorden op de woonmarkt van het Woonoffensief vragen van bezoekers, maar laten ook actief een en ander zien”, vertelt Willem Bil. “De regelgeving is de laatste jaren behoorlijk veranderd. Er kan veel, bijvoorbeeld het vergroten van een woning of wonen en werken combineren.”
Er zijn ook altijd mensen die liever een nieuwe woning laten bouwen. De gemeente geeft informatie over de beschikbare bouwkavels.

Het EnergieLoket is zaterdag uiteraard ook aanwezig. “Veel mensen kijken alleen hoeveel een huis kost, berekenen hun hypotheekkosten en besluiten tot de aanschaf van een huis”, zegt Doeke Fokkema. ”In de praktijk worden ze verrast met hoge energiekosten, waardoor ze nauwelijks leefgeld overhouden.” Hij vindt het verstandig als aspirant-kopers zich laten voorlichten over energieverbruik. “Het EnergieLoket kan een deskundige inschakelen die alles kan vertellen over de bouwkundige staat van een woning, zij kennen de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen en de subsidieregelingen.

“Een oudere, goedkope koopwoning kan gemakkelijk het energielabel A krijgen. Verbouwingskosten daarvoor bedragen vaak nog geen tienduizend euro. Tijdelijk kan men daarvan momenteel 2400 euro terugkrijgen, de zogenaamde ‘Fryske Energiepremie’, en men kan voor het maken van deze kosten 15.000 euro lenen van de provincie tegen slechts 2% rente”, vertelt Willem Bil.

Voor een aantal woningen van de gezamenlijke makelaars heeft het EnergieLoket op voorhand al een bouwkundig rapport laten maken. Willem Bil: “Zij dienen op de woonmarkt als voorbeeld, en de belangstellenden voor deze woningen kunnen heel snel handelen wat betreft het aanvragen van de subsidies.”

De woonmarkt in het kader van het Woonoffensief is zaterdag 15 februari van 10.00 tot 15.00 uur in Burgum op het gemeentehuis.

Ook andere gemeentes doen mee. Zo zijn er woonmarkten op de gemeentehuizen in Kollum (van 10.00 tot 17.00 uur), in Drachten (van 10.00 tot 15.00 uur), in Damwâld (van 10.00 tot 15.00 uur), in Buitenpost (van 10.00 tot 16.00 uur) en in Beetsterzwaag (van 10.00 tot 15.00 uur)

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 12 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 13 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 14 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 16 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 17 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 19 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30