Afbeelding

Wethouder Rob Jonkman verbreekt wereldrecord Speechen

Nieuws

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi wenst Rob Jonkman heel veel succes op vrijdag. Hij zal tot de volgende dag 21.45 uur doorpraten. (Foto: Klaas Rozema)

Wethouder Rob Jonkman verbreekt wereldrecord speechen

BEETSTERZWAAG – Na vierendertig uur achtereen te hebben gespeecht klonk de Opsterlandse wethouder Rob Jonkman naar eigen zeggen alsof hij een paar glazen whisky had gedronken. “Mooi en intensief”, vond hij zijn geslaagde wereldrecordpoging, waarvan de opbrengst naar een goed doel ging.

“Wie ’A’ zegt, moet ook ’B’ zeggen”, besefte de wethouder nadat hij had aangekondigd het wereldrecord speechen te willen verbreken. Dat stond tot dan toe op naam van een Indiër, die 33 uur en 46 minuten achter elkaar sprak. Dus stak hij vrijdagochtend van wal in het Beetsterzwaagster vakantieoord Ronald McDonald Hoeve voor kinderen met een beperking. Voor dit oord verkocht hij blokken spreektijd van tien minuten voor vijftig euro. En zo kwam het dat hij reclame maakte voor zorginstellingen, garagebedrijven, horecagelegenheden en ook andere politieke partijen dan de zijne, de ChristenUnie.

Jonkman kreeg veel bezoek in Beetsterzwaag, ook van collega-politici. Zo kwam Tweede Kamerlid Lutz Jacobi uit Wergea twee keer langs. “Geweldich”, vindt zij Jonkmans actie. “Alle respekt hee. Ik gun him graach dit wrâldrekôr en ik bin foarlopich net fan doel om it te ferbetterjen. Miskien wol noait.” De wethouder mocht per uur vijf minuten pauzeren, waarin de klok werd stilgezet. “Dus bruto ben ik wel drie uren langer bezig geweest”, zegt Jonkman, die zich intensief heeft voorbereid. Voorlezen mocht niet, hij mocht wel aantekeningen gebruiken. Toen partijgenoot en voormalig gedeputeerde Piet Adema uit Drachten op de stopknop drukte (“Eén seconde te vroeg! Hij is altijd al een beetje van de vlotte”) was Jonkman blij dat hij even van houding kon wisselen en niet meer zo scherp hoefde na te denken. Maar hij kletste moeiteloos nog even verder in het NOS-radioprogramma ’Met het oog op morgen’. “Om kwart voor twaalf lag ik op bed, om acht uur was ik weer wakker en toen had ik een beetje een jetlag-gevoel, maar dat trok in de loop van de dag weer weg.” De vraag of hij het weer zou doen, beantwoordt hij met een snel en beslist “nee”. “Ik vond het mooi, maar het was eens en niet weer. Als iemand anders het record verbreekt, dan ga ik daar niet wakker van liggen.”

Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 18 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 19 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen gisteren
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen gisteren
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17