Afbeelding

Betrokkenen bundelen krachten: Woonoffensief

Politiek

Fryslân probeert de woningmarkt los te trekken tussen 15 februari en 15 maart. Het aanbod aan woningen overstijgt al een jaar of vijf de vraag, in grote delen van Fryslân. (Foto: Klaas Rozema)

Betrokkenen bundelen krachten in ‘woonoffensief’

Het aanbod aan woningen overstijgt al een jaar of vijf de vraag, in grote delen van Fryslân. (Foto: Klaas Rozema)

BURGUM – Van 15 februari tot 15 maart is een campagne gaande om de Friese woningmarkt ‘los te trekken’: het ‘Woonoffensief Fryslân’. De campagne maakt deel uit van het ‘Aanvalsplan Woningmarkt’, dat een budget vergt van 120 miloen euro.

Dit plan is onderdeel van ‘Wurkje foar Fryslân’, waarvoor de provincie Fryslân 300 miljoen euro beschikbaar heeft om de economie, de werkgelegenheid en de verduurzaming van het wonen te versterken.

Het belangrijkste middel op provinciale schaal is een renovatiesubsidie van maximaal vijfduizend euro voor het renoveren van een in de genoemde periode gekochte woning. “Mar dan allinne foar wenten dy’t 150.000 euro of minder kostje”, verklaart projectsecretaris Esther Rodenhuis. “En allinne foar de earste 250 jildige oanfragen.”
Meer vraag naar woningen leidt tot meer werkgelegenheid, leert de ervaring. Vandaar ook de verscheidenheid aan betrokkenen bij de campagne ‘Woonoffensief Fryslân’: gemeenten (de startdag op 15 februari is in alle Friese gemeentehuizen op het vasteland, van tien tot drie uur), makelaars (die organiseren dan een open huizen­dag van te koop staande woningen), banken, (andere) financiële adviseurs, notarissen, bouwbedrijven, schildersbedrijven en woninginrichters. Dan zijn er nog de bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in woningisolatie of energievoorziening.

Neemt de vraag naar goedkope woningen toe, dan bevordert dit wellicht de doorstroming vanuit de huursector en brengt daarmee de verhuisketen op gang, verwacht de provincie. “As men in hûs net ferkeapje kin, keapet men ek gjin oar hûs. Sa wachtet de iene op de oare”, verklaart Esther Rodenhuis. De maatregelen mogen echter niet de woningmarkt verstoren, blijkt uit het ‘Aanvalsplan Woningmarkt’ en zijn daarom tijdelijk van aard.

Dat ‘aanvalsplan’ zou gisteren in het college van Gedeputeerde Staten definitief vastgesteld worden. Het  heeft naast de al genoemde renovatieregeling nog vijf andere regelingen en maatregelen in petto. Dat betreft een ‘participatieregeling’,  bestemd voor de ‘vrije’ huursector en voor bijzondere huurprojecten, zoals voor bijzondere doelgroepen als zorgbehoevenden.

De ‘corporatieregeling’ moet worden ontwikkeld in samenwerking met de woningcorporaties en sluit aan bij een landelijke regeling voor energiebesparing in de huursector.

De ‘herbestemmingsregeling voor bestaande panden’ is bedacht om bestaande panden zoals bedrijfspanden en kantoren om te vormen voor een woonfunctie, ook weer met name in de ‘vrije’ sector en voor bijzondere doelgroepen, zoals zorgbehoevenden, dus “buiten het reguliere aanbod van de woningcorporaties.”
Het verzamelen en uitwisselen van kennis over wonen, energie en financiering voor bewoners is een andere maatregel uit het ‘Aanvalsplan’ voor de Friese woningmarkt. Naast informatiedagen als op 15 februari wordt ook gestreefd naar het overhalen van (particuliere) beleggers om in de Friese woningmarkt te investeren.
De zesde maatregel is financiering van ‘urgente projecten’, waarvan de voorbereiding al rond is.
Voor alle maatregelen geldt dat ze niet strijdig mogen zijn met ‘ongeoorloofde’ staatssteun, erkent de provincie.
Esther Rodenhuis legt uit dat een soortgelijke actiemaand ls het ‘woonoffensief’ in mei en juni vorig jaar in Drenthe succesvol was. “Dêr binne doe yn ien moanne 180 wenten ferkocht.” Er is dan ook geen ‘plan B’ voor het geval dit ‘woonoffensief’ geen gunstige effecten geeft op de woningmarkt. “Wy sille dit miskien wol werhelje, mar net earder as folgjend jier.”

Meer info: www.woonoffensief.nl

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 4 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 5 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 5 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 6 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 7 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 23 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00