Afbeelding

Nieuwbouw Markt Burgum uitdaging voor Jouke de Jong

Zakelijk Zakelijk

Jouke en Wilma de Jong aan hun keukentafel in Oentsjerk. Hond Senna zit er gezellig bij. (Foto: Klaas Rozema)

Winkelcomplex in Burgum is nieuwe uitdaging voor Jouke de Jong uit Oentsjerk

“Sukses is kânsen sjen, lef toane en ûntspanne”

Jouke en Wilma de Jong aan hun keukentafel in Oentsjerk. Hond Senna zit er gezellig bij. (Foto: Klaas Rozema)

OENTSJERK – Hij toont lef, de Oentsjerkster ondernemer Jouke de Jong. Met vrouw Wilma en bevriende compagnon Bert Nicolai zet hij in Burgum een groot gebouw neer met daarin een Jumbo, Action en zorgwoningen. Hij vertelt op ons verzoek graag over zijn – zeker in deze tijd – opvallende keuzes. “As elkenien tinkt dat it net slagget, dan sis ik: ‘Kom mar op!’”

Zijn zelfverzekerde voortvarendheid brengt Jouke de Jong (54) ver. Niet voor niets stemde de bank erin toe hem het drie verdiepingen tellende gebouw te laten neerzetten op de Markt in Burgum. “It is eins idioat”, lacht hij. “Projektûntwikkelers krije it net rûn, en twa krudeniers wól.” Een hele prestatie in deze tijd, beseft hij.

Het is zijn “earste oerwinning” in het project, vindt de ondernemer. Wat er volgt, dat wacht hij nieuwsgierig en vol vertrouwen af. Hij denkt dat het project een succes kan worden. Niet alleen voor de ondernemers zelf, maar ook zeker voor het dorp en de omgeving, benadrukt hij. “Jo geane nei Burgum om te winkeljen. Mar nèt om te boadskipjen. ?Gewoan omdat der noch gjin moderne, ‘full-service’ supermerk is.” Jumbo voorziet dus in een behoefte, denkt De Jong. “Seker mei de Action derby in. Dy is ek ‘hot’.”

Hij begrijpt dat er Burgumer ondernemers zijn die concurrentie vrezen. “Mar elkenien moat op syn eigen manier syn bêst dwaan. De konsumint giet toch wol hinne wêr’t er wol.” Ondernemers zullen tevens zijn stap waarderen, vermoedt De Jong. “It fersterket Burgum as regioplak.” Minimaal tweeduizend klanten per week verwacht hij te kunnen verwelkomen. “In diel dêrfan komt no net nei Burgum. Dat biedt kânsen foar oare winkels.”

Als een huis

Zowel De Jong als zijn vriend en compagnon Bert Nicolai uit Grou (geboren in Hurdegaryp) hebben al een succesvolle Jumbo-onderneming staan in respectievelijk Grou en Wolvega. Grou dingt zelfs mee naar de landelijke titel ‘Supermarkt van het jaar 2014’ en werd provinciewinnaar. “It stiet as in hûs”, en dat sterkt hem in zijn vertrouwen er ook in Burgum wat van te maken.

De ondernemer heeft per slot van rekening ervaring in het neerzetten van iets groots: zijn winkel in Grou begon in een oude boerderij. “De foarige eigner doarst it net oan om in grut, nij pand del te setten op in eigen terrein. Dat betsjut in behoarlike ynvestering.” De Jong, destijds supermarktmanager met ruime ervaring als bedrijfsadviseur, waagde de stap wél. “Ik haw altyd ynvesteard. Ast yn risiko’s tinkst, dan silst it
noait doarre.”

Nu, tien jaar later, is De Jong toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik bin no 54, en wat wolst dan noch? Ik kin wol de boel ferkeapje en ophâlde mei wurkjen, mar dêr fyn ik niks oan.” Een kans diende zich aan toen de onderhandelingen over een Albert Heijn in Burgum mislukten. Het project paste precies in het plaatje dat De Jong en Nicolai al eens hadden bedacht. “Wy kenne elkoar al tweintich jier. Wy hawwe altyd tsjin elkoar sein: ‘As wy noch ris wat wolle, dan wurdt it in leuk projekt yn ’e omjouwing’.”
Als Trynwâldster en Hurdegariper voe­len de ondernemers goed aan wat de consument uit de omgeving wil, is De Jongs overtuiging.

Bovendien: De Jong en Nicolai vullen elkaar goed aan. “Wy dogge it fanút in totaal ferskillende ynfalshoeke, binne eins elkoars tsjinpoalen. Wy hawwe in hiel oar libben, en dochs binne wy goede freonen. Wy geane mei elkoar op fakânsje, tegearre nei beurzen en fergaderingen en ek wolris te fiskjen. Mar by elkoar thús in bierke drinke, dat dogge wy dus net.”

Echtgenote Wilma de Jong (48), getogen in Feanwâlden, zag het plan in Burgum ook meteen zitten. De drukke tijden die zij en haar man hebben gekend met het opzetten van de supermarkt in Grou, vreest ze niet. “It is ek net sa dat wy dei en nacht oan it wurk binne, hear”, zegt Jouke de Jong. “Mar soargje dat in organisaasje stiet, dat hâldt je altyd dwaande. Dy ‘bezetenheid’, de passy en it plezier, dêr leauwe wy yn.”

Kansen zien, dat is het geheim van succes, denkt De Jong. “Ik hâld fan minsken dy’t fierder geane as de grinzen. Dat haw ik altyd al hân.” Met een vader die een dorpswinkel runde, had hij ook wel het goede voorbeeld. “Mar ik sei altyd: ‘Dat wol ik net’. Ik woe boer wurde.”

Pake en beppe

Als de nieuwe supermarkt open is, fietsen Jouke en Wilma beiden van Oentsjerk naar het werk in Burgum. Maar ze zullen ook nog regelmatig in Grou te vinden zijn. Verhuizen hoeft niet: in de Trynwâlden wonen ze naar tevredenheid. Bovendien, dochters Rebecca (16) en Ester (13) hebben er hun sociale leven, vertelt het echtpaar, dat in juni nog iets heel nieuws te wachten staat: dochter Geertruida (26) krijgt een kindje. “Dêr sjogge wy nei út”, zegt Wilma.

Geertruida woont net als zoon Tea­de (24) niet om de hoek, dus een vaste oppasdag voor pake en beppe De Jong zit er niet in. “Mar dat soe ek net echt wat foar ús wêze”, denkt Jouke. “Dan moatte wy de hiele middei geduldich thús… nee.” Toch doet het echtpaar heus wel eens iets anders dan werken. Af en toe mountainbiken, tennissen en ieder jaar een wintersport- en een zonvakantie met de kinderen, daar genieten Jouke en Wilma van.

“En elk jier skië mei de ûndernimmersferiening fan de Jumbo”, zegt Jouke. Want ontspanning, dat is het ándere geheim van succes, merkt hij. “Jo moatte út en troch jo sinnen fersette. De sleur trochbrekke, net ’yn ’e piip reitsje’. Oars sjogge jo de mooglikheden net mear. Ik wurkje jûns net mear en wykeins bin ik frij. Fris deryn stean, dat is hiel belangryk.”

Actueel

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 36 minuten geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 1 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 1 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 2 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 3 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 19 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 20 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 21 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 22 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 23 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen gisteren
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen gisteren
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 08:30
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00