Afbeelding

KV Drachten laat winst bijna glippen

Sport Sport

KV Drachten laat winst bijna glippen: Een doorloopbal van EKVA wordt door de verdediging van KV Drachten/Van der Wiel goed afgeslagen. Links Geale Tadema en rechts Sanne Penninga. (Foto: Klaas Rozema)

KV Drachten laat winst bijna glippen

DRACHTEN – De korfballers van KV Drachten/Van der Wiel bewezen zichzelf zaterdag een dienst door te winnen van hekkensluiter EKVA uit Almere. Daardoor hebben de Drachtsters zich nog wat steviger in de middenmoot van de overgangsklasse genesteld en kunnen ze rustig het zaalseizoen uitspelen. KV Drachten leek op een grote overwinning af te stevenen, maar een walk-over werd het allerminst: 18-17.

EKVA liet in de Lascon Hal weinig middelen onbeproefd om het spel van de Drachtsters te ontregelen. Provoceren, zuigen, mekkeren en het maken van kleine overtredingen waren de recepten, die het ritme van het achttal van KV Drachten/Van der Wal ondermijnden. De Drachtsters gingen daarin teveel mee en hadden ook hun aandeel in de overtredingen. Er viel een groot aantal strafworpen te noteren in deze wedstrijd.

In de hectische slotfase, toen de voorsprong van KV Drachten/Van der Wiel snel afbrokkelde, gaven Geale Tadema en een tegenstander uit Almere een staaltje vrij worstelen ten beste. Het gekerm was op de tribune hoorbaar. Tadema was groggy door de aanslag en liet zich vervangen door Wilfred Oostra. “Hy foel boppe- op my en doe’t ik oerein gie rekke ik him yn ‘t krús”, zegt Tadema.

Tadema is één van de spelers om wie nog steeds veel draait bij KV Drachten/Van der Wiel. Samen met de andere routiniers Romke Adema en Arnoud Doornbos verzorgde hij het grootste deel van de productie. Tadema schoot zeven keer raak. Romke Adema was vooral op schot in het begin van de wedstrijd toen KV Drachten de tegenstander overklaste en op een comfortabele voorsprong kwam. De Drachtsters speelden beter en met een tussenstand van 9-3 leek er geen vuiltje aan de lucht. EKVA was taaier dan verwacht, want de 11-8 ruststand was voor KV Drachten/Van der Wiel allesbehalve geruststellend.
Na rust bleef EKVA tegen een achterstand aankijken, maar de vechtmachine uit Almere kwam steeds terug in de wedstrijd. Nadat Geale Tadema met een strafworp 18-13 op het scorebord had gezet, leek de marge van vijf punten niet te overbruggen door EKVA. Dat bleek een misrekening, want het taaie EKVA sprak de laatste krachten aan en bracht het verschil terug tot één punt: 18-17. De Drachtsters speelden de bal daarna rond om de overwinning in de knip te krijgen, maar hadden het geluk dat EKVA bij een uitbraak niet meer scoorde.

“We hebben de voorsprong vastgehouden, maar maakten het onszelf lastig. EKVA liep steeds te provoceren en daar gingen we niet goed mee om”, zegt Romke Adema. Het zaalseizoen is voor de ploeg van trainer-coach Jan Tuttel tot nu toe wat teleurstellend verlopen, vindt Adema. “Verdedigend is het vaak niet goed en we scoren te weinig. We hadden verwacht bij de eerste drie te zullen staan, maar dat zit er niet in.”

De hoofdklasse is met deze selectie te hoog gegrepen, zegt Adema realistisch. “We horen thuis in de overgangsklasse, op een hoger niveau hebben we niets te zoeken.” De eenendertigjarige Adema is nog steeds onmisbaar voor zijn ploeg. “Er komen talenten aan, als die klaar zijn voor dit niveau wordt het tijd om te stoppen.” Om er meteen aan toe te voegen. “Korfbal blijft een leuk spel, eigenlijk wil ik ermee doorgaan.”

Scoreverloop: Romke Adema 1-0, Romke Adema 2-0, 1-2, Geale Tadema 3-1, 3-2, Romke Adema 4-2, Janneke Bergsma 5-2, Geale Tadema 6-2, 6-3, Romke Adema 7-3, Geale Tadema 8-3, 8-4, Arnoud Doornbos 9-4, 9-5, 9-6, Geale Tadema 10-6, 10-7, Sytske Jellema 11-7, 11-8, 11-9, Welmoed Bauer 12-9, 12-10, Geale Tadema 13-10, 13-11, Arnoud Doornbos 14-11, Arnoud Doornbos 15-11, 15-12, Geale Tadema 16-12, 16-13, Romke Adema 17-13, Geale Tadema 18-13, 18-14, 18-15 en 18-16 en 18-17.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 8 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 8 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 9 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 9 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 10 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 11 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 13 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 14 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 15 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34