Afbeelding

Kiehool dicht als deze alleen op vrijwilligers draait?

Nieuws

“Kiehool gaat niet dicht, ze krijgen gewoon subsidie”, zegt manager Welzijn Hammie Bosma. Er zijn zeer veel gebruikersgroepen bij Kiehool, en volgens hen speelt sociaal werker Kees Koudstaal in het buurthuis een bijzondere rol. ”Als hij weggaat stapt het bestuur op. Niet uit protest, maar omdat Kiehool niet kan functioneren met alleen de inzet van vrijwilligers”, zegt bestuurslid Jappie van der Heide. (Foto Klaas Rozema)

Kiehool dicht als deze alleen op vrijwilligers draait?

BURGUM – Het bestuur van het Burgumer club- en buurthuis  Kiehool in Burgum heeft een verontrustende brief verspreid onder de bezoekers met de mededeling dat Kiehool (tijdelijk) sluit als beroepskracht Kees Koudstaal daadwerkelijk van de locatie wordt gehaald. “Kiehool moet mee met de verandering in de maatschappij”, stelt Hammie Bosma van Kearn daar tegenover.

“Club- en buurthuizen zijn vandaag de dag zelfstandige vrijwilligersorganisaties”. De manager Welzijn zegt: “De beroepskracht ondersteunt vanaf de zijlijn, hij is niet de spin in het web zoals dertig jaar geleden.”

“De verantwoordelijkheid voor het dagelijkse reilen en zeilen kunnen wij als bestuur niet nemen“, vindt bestuurslid Jappie van der Heide echter. “Kiehool is daarvoor veel te groot. Wij hebben alle vijf er een baan bij. Bovendien kunnen we geen nieuwe liefhebbers vinden voor het bestuur.”

“Ruk niet het hart uit Kiehool”, roepen gebruikers van Kiehool dat in de loop der jaren uitgroeide van jongerencentrum tot ontmoetingsplek voor uiteenlopende gebruikersgroepen.
Kiehool heeft vele doelgroepen en vrijwilligers, waaronder enkele bijzondere, zoals mensen met een beperking die komen via gehandicaptenorganisatie Talant, verzorgingshuis Nieuw Toutenburg of soms zelfs de reclassering. Al dertig jaar is Kees Koudstaal de motor en verbindende factor in dit buurthuis.

“Wat wij hier doen is meer dan vrijwilligers draaiend kunnen houden. Bijna alle ruimtes zijn dagelijks bezet”, zegt Jappie van der Heide. Kinderen, tieners, jongeren en ouderen vinden de weg naar Kiehool voor activiteiten zoals computerles, muziekles, popconcerten, kinderactiviteiten, een eetcafé en handwerkgroepen.

“Onze opdracht vanuit de gemeente is twee jaar geleden veranderd, dus we moeten wel anders”, zegt Hammie Bosma. “We zijn een proces in gegaan, maar hebben geconcludeerd dat het niet lukt Kiehool een omslag te laten maken.” Als voorbeeld noemt ze het multifunctionele centrum De Maskelyn in Hurdegaryp. “Daar is een bestuur dat allerlei organiseert, voor en door het dorp. De beroepskrachten van Kearn kunnen worden ingeschakeld als er een vraag is, bijvoorbeeld ‘hoe komen we aan vrijwilligers’, of ‘hoe kunnen we fondsen werven’.

“De kern is dat wij vroeger de opdracht hadden club- en buurthuizen te ondersteunen en nu vanuit de overheid de opdracht hebben vrijwilligers te ondersteunen. Dat past bij de ontwikkeling om meer gebruik te maken van burgerkracht.” “Wij kunnen als vrijwilligers de veiligheid niet garanderen in zo’n grote organisatie als Kiehool“, vat Jappie van der Heide de kern samen. “En niet het vaste gezicht bieden, dat de diverse doelgroepen wel nodig hebben.”

De bedoeling van Kearn is dat Kees Koudstaal per 1 februari gaat werken voor het team Noord in Tytsjerksteradiel, dat bestaat uit vier sociaal werkers die zich richten op de Trynwâlden en Hurdegaryp. “We nemen het niemand kwalijk, maar het is heel moeilijk een organisatie op een andere manier te ondersteunen als je als sociaal werker en vrijwilligersorganisatie al zo lang samenwerkt,” aldus Hammie Bosma. “Daarom wordt de ondersteuning binnenkort geboden door een andere sociaal werker. Ondersteuning vanuit Kearn blijft gegarandeerd.”

Na een gesprek met wethouder Doeke Fokkema is gisteren laat in de middag besloten dat het bestuur, samen met gebruikers, bezoekers en de beroepskracht gaat analyseren wat er allemaal in Kiehool gebeurt en wat er aan ondersteuning vanuit de beroepskracht/Kearn nodig is om Kiehool zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Kees Koudstaal: “Dit betekent dat Kiehool per 1 februari niet gesloten gaat worden.”

Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 19 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 20 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 20 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 21 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen 22 uur geleden
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 22 uur geleden
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen 16 apr, 19:00
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30