Afbeelding

Aannemersbedrijf Pompstra: ‘Gedegen isoleren voorkomt vochtproblemen’

Zakelijk Zakelijk

Aannemersbedrijf Pompstra houdt zich al sinds 1969 bezig met nieuwbouw, verbouw, renovatie en restauratie.

Aannemersbedrijf Pompstra: ‘Gedegen isoleren voorkomt vochtproblemen’

KOLLUMERZWAAG – Het Energie(k)loket Tytsjerksteradiel geeft particulieren onafhankelijk advies. Daartoe hebben veertien bedrijven en instellingen de krachten gebundeld. Elk levert vanuit de eigen expertise een bijdrage. Zo is Aannemersbedrijf Pompstra uit Kollumerzwaag deskundig op het gebied van muur- en dakisolatie.

Isoleren is vakwerk en maatwerk, benadrukt Wessel Pompstra. “Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Ieder huis vraagt zijn eigen aanpak.” Omdat er veel warmte verloren gaat via het dak, kan dakisolatie in veel gevallen lonend zijn. Daarbij heeft een woningeigenaar de keus uit een ‘warm dak’ (isolatie aan de buitenkant) of een ‘koud dak’ (isolatie van binnenuit). De keus is afhankelijk van een groot aantal factoren. “Daarom komen wij altijd langs om de situatie te beoordelen. Pas daarna geven we advies.”

Wie kiest voor isolatie van binnenuit, kan gebruikmaken van traditionele materialen, zoals glaswol. Aannemersbedrijf Pompstra werkt echter ook met de nieuwste materialen. Vooral over het Zweedse product ‘Homatherm’ toont Wessel Pompstra zich enthousiast. “Het zijn isolatieplaten van hout- of cellulosevezels. Honderd procent milieuvriendelijk, veroorzaakt geen allergische reacties en is dankzij een speciaal procedé onbrandbaar. Maar wat nog veel belangrijker is: het is ademend materiaal. Het kan zo tegen het dakbeschot worden geplaatst en naar keus worden afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten.”

Want daarin schuilt het grootste gevaar bij een verkeerde isolatiemethode: vochtophoping. “Dat vocht produceren we zelf, met koken, douchen, het drogen van de was, noem maar op. Wie ligt te slapen, produceert zelfs een emmer water per nacht.” Door goed te ventileren wordt al dat vocht naar buiten afgevoerd, maar in de praktijk blijft het luchten er vaak bij. “Wie zijn huis dan op een verkeerde manier heeft geïsoleerd, krijgt onherroepelijk problemen. Het vocht zoekt een uitweg en als het eenmaal in de glaswol is getrokken, kan het er niet meer uit. Het dakbeschot raakt daardoor binnen de kortste keren aangetast door schimmel.”

Reden te meer om de klus in één keer goed te laten uitvoeren, aldus Pompstra. “Een nieuw dak kost uiteindelijk veel meer geld. En met de nieuwe subsidieregeling is het nu ook financieel aantrekkelijk om maatregelen te treffen!”

Meer informatie op:

www.aannemersbedrijf-pompstra.nl

 

Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 4 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 5 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 6 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 20 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 22 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen gisteren
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00