Afbeelding

Folkert Kelderman actief op ICNN

Sport Sport

Folkert Kelderman neemt een hindernis met Heechhiem’s Zorado. (Foto: Klaas Rozema)

Folkert Kelderman actief op ICNN

DRACHTEN – Het Internationaal Concours Noord Nederland (ICNN) in Drachten heeft een sterk internationaal deelnemersveld. Springruiter Folkert Kelderman uit Rinsumageast kwam met zijn paard Heechhiem’s Zorado in actie in verschillende rubrieken. Kelderman is een ervaren springruiter, die op hoog niveau al tal van prijzen heeft gewonnen.

Vrijdagmiddag staat Kelderman aan de start van de Anemone Horse Trucks Prijs, een internationale tweesterren wedstrijd in de big tour. De hoogte van de hindernissen is 1,45 meter en er is een barrage. Er komt een groot internationaal deelnemersveld in de arena. De bekende springruiter Albert Zoer uit het Drentse Echten, herstellend van een tia, bijt het spits af. Hij haalt de barrage niet.
De Nederlandse springruiters doen het prima, want Ruben Romp, Angelique Hoorn en Bjorn Egberink rijden een foutloos parcours en halen de barrage, waarin ook een Zweedse en Egyptische springruiter meestrijden om de hoofdprijzen. Angelique Hoorn uit Wanneperveen wint met Zascal de barrage door foutloos de hindernissen te nemen in de snelste tijd van 27,34 seconden.

Folkert Kelderman rijdt graag op het Drachtster concours, dat zondag wordt afgesloten. “Het is een topaccommodatie, met een inspringring en een ruimte om los te rijden.” Kelderman haalt de barrage niet in de Anemone Horse Trucks Prijs, een subtoprubriek. Zijn paard Heechhiems’s Zorado tikt twee keer een balk eraf en een tijdsoverschrijding levert een extra strafpunt op. Kelderman is ondanks de negen strafpunten tevreden, want de tienjarige ruin kan ook een hoger niveau aan, vindt zijn berijder. “Andere combinaties hebben meer ervaring in deze categorie. Tot nu toe waren de hindernissen die Heechhiem’s Zorado nam 1,35 meter hoog, maar het paard moet 1,50 meter aankunnen.”

Het door Kelderman bereden paard is eigendom van Foppe van der Meer en wordt getraind door zijn zuster Joukje van der Meer uit Burgum. “De eigenaar is benieuwd hoever zijn paard kan komen. Heechhiem’s Zorado is toe aan een stap hoger. Hij heeft nog niet eerder op dit niveau gesprongen”, zegt Kelderman. “Heechhiem’s Zorado is een eerlijk paard, dat snel mijn vertrouwen heeft gewonnen.” Elk springpaard heeft zijn specifieke eigenschappen, weet Kelderman. “Je moet een paard niet iets laten doen wat hij niet kan. Als de ruiter naar de afzet rijdt, moet de ruimte voor de hindernis goed zijn. Timing is belangrijk voor de sprong. Een goed springpaard heeft een goede instelling, het vermogen hoog te kunnen springen en het moet voorzichtig zijn. Door trainingen kun je die kwaliteiten verfijnen.”

De tweeënveertigjarige Folkert Kelderman, lid van PSV Trynwâlden uit Oentsjerk, heeft een springstal in Rinsumageast met twaalf paarden. Hij is sinds zijn jeugd met paarden bezig. “Toen ik veertien jaar was reed ik mijn eerste wedstrijd op een Z-paard. Springen vind ik uitdagender dan dressuur, de sportieve regels zijn duidelijker. Bij dressuur ben je afhankelijk van het oordeel van juryleden en dat blijft mensenwerk.”

Kelderman rijdt veel landelijke wedstrijden op zeer zwaar (ZZ) niveau, meestal in het Noorden van het land. In zijn carrière heeft hij veel prijzen gewonnen. “In mijn trainingsstal leid ik paarden op tot ZZ-niveau. Als het paard goed genoeg is voor dat niveau, wordt het vaak verkocht aan een andere eigenaar. Toppaarden zijn nog steeds veel geld waard, maar voor de categorie daaronder is de waarde flink gedaald. Ik rijd met mijn springpaarden ook wedstrijden in lagere klassen, om ze naar een hoger niveau te brengen. Jonge paarden beginnen op B-niveau, als ze vijf jaar worden zijn ze klaar voor het middenniveau en als zesjarige kunnen ze wedstrijden gaan rijden in Z- en ZZ. Springpaarden moeten niet te jong op een hoog wedstrijdniveau worden ingezet.”

Actueel

Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 56 minuten geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 2 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 2 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 3 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 4 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 5 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 20 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 21 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 22 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 23 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen gisteren
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 08:30