Afbeelding

Eerste LETS-ruilkring in Ureterp gaat los

Nieuws

Eerste LETS-ruilkring in Ureterp gaat los: Anderen helpen is één van de doelen van De LETS-Ruilkring. Lia Willems (rechts) krijgt tekenles van Gerda Hiemstra. (Foto: Klaas Rozema)

Eerste LETS-ruilkring in Ureterp gaat los

URETERP – Een computerspecialist die anderen kan helpen met het installeren van een programma op zijn pc en zelf iemand nodig heeft om zijn tuin te laten opknappen. Het is een voorbeeld van wat deelnemers van een LETS-ruilkring voor elkaar kunnen betekenen. Diensten, goederen en informatie worden uitgewisseld met gesloten beurzen, want de deelnemers rekenen af met ruilpunten. LETS-ruilkringen zijn populair. Zaterdag 18 januari van 14.00 tot 16.00 uur gaat het eerste LETS-café Ureterp in de Ynrin in MFC De Wier van start.

Wethouder Wietze Kooistra van Opsterland gaf begin november al het officiële startsein van LETS-kring Ureterp, een lokaal initiatief van Timpaan Welzijn. Inmiddels hebben zich acht deelnemers aangemeld, die meedoen aan dit ruilpuntensysteem zonder winstoogmerk.

LETS-kring Ureterp werkt samen met de LETS Ruilkring Drachten en omstreken, die al vijf jaar actief is en veel deelnemers heeft. Daardoor is een wijd vertakt bestand van diensten ontstaan met veel vraag en aanbod. “LETS-kring Ureterp hoopt op meer deelnemers uit Opsterland”, zegt Lia Willems uit Frieschepalen, één van de drijvende krachten achter de LETS-kring. Tijdens de LETS-bijeenkomsten, die niet verplicht hoeven te worden bijgewoond, leren de deelnemers elkaar beter kennen.

“Dat is ook een sociale activiteit, waarbij de deelnemers ontdekken waarmee anderen geholpen kunnen worden en wat anderen voor hen kunnen betekenen”, zegt Lia Willems. Persoonlijk contact schept een vertrouwensband tussen de deelnemers. “Als je kinderoppas zoekt, vertrouw je dat gemakkelijker toe aan iemand die je kent. Daarvoor is het netwerk ook bedoeld.”
LETS (voluit Lokaal Economisch Transactie Systeem) is een uitwisselingssysteem waarbij wordt betaald met ruilpunten. De variëteit is groot: van het onderhouden van de tuin tot dierenoppas en het verrichten van klusjes in huis tot reparaties en vervoer.

“Het reguliere economische systeem wordt hiermee omzeild”, vertelt Willems. “Met deze vriendendienst spreekt men de eigen talenten aan. Door iets voor anderen te betekenen, leren de deelnemers sterke kanten van zichzelf te ontdekken en dat vergroot het zelfvertrouwen. Door actief mee te doen aan dit LETS-netwerk komen specifieke talenten bovendrijven. Zo is een deelneemster die goed was in het maken van sierboeken daarin cursussen gaan geven. Dit was voor haarzelf een onontdekt talent, waarmee ze anderen een groot plezier kon doen.

Mensen van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen, kunnen meedoen aan de LETS-kring, het maakt evenmin iets uit of iemand arm of rijk is, werkt of werkloos is. Je bepaalt zelf wat je doet en wanneer. Een dirigent die werkt met musici kan bijvoorbeeld iemand inhuren die zijn auto repareert.”

Willems wilde graag tekenles hebben en ontmoette in het LETS-netwerk tekenlerares Gerda Hiemstra. Door Willems tekenles te geven heeft Hiemstra punten vergaard en mag ze op een wederdienst van een andere deelnemer rekenen. Op haar deelnemersrekening werden na de tekenles tien punten bijgeschreven. “Die kan ze gebruiken om iemand haar ramen te laten lappen.” Door het uitwisselen van punten houdt de LETS-ruilhandel zichzelf in stand, zegt Willems. “Het stimuleert iets voor anderen te doen. Als je voor een dienst niets terugkrijgt, ontbreekt de prikkel en valt het systeem stil.”
Tien punten is de algemene richtlijn voor een uur werk. Het maximale aantal punten dat deelnemers kunnen opbouwen is vijfhonderd. Ze mogen maximaal een negatief saldo van tweehonderd punten hebben.

Deelnemers kunnen met creativiteit en hulp van anderen veel gedaan krijgen vertelt Willems. “Iemand uit de LETS-kring wilde verhuizen en had daarbij hulp nodig. Ze heeft vijfhonderd punten gebruikt door anderen verhuisklussen voor haar te laten doen. Toen de verhuizing klaar was stond ze tweehonderd punten negatief. Daarna verzamelde ze weer nieuwe punten door iets voor anderen te doen en kwam ze weer op een positief saldo.”

Ook spullen verkopen en te koop aanbieden kan bij de LETS-ruilkring. Willems: “Zo kun je goedkoop aan mooie spullen komen. Die blijven dan in het circuit van de LETS-deelnemers, je maakt er iemand anders blij mee”.
(www.letskringureterp.nl)

Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 18 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 19 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 21 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30