Afbeelding

Kultuerpriisjury bewondert skûtsjemuseum

Nieuws

Kultuerpriisjury bewondert skûtsjemuseum: Het skûtsjemuseum heeft zeven bestuursleden en bijna vijftig vrijwilligers. Een deel ervan staat op de foto, v.l.n.r. (staand): Joop Zwart, Boukje de Bou, Age Veldboom, Ans Tamminga, Sietse Bruinsma. Zittend, v.l.n.r.: Roel Wassenaar, Harm de Vlas, Wietse Toering, Jelle van der Meulen met kleindochter Richt Koopmans. (Foto: Klaas Rozema)

Kultuerpriisjury bewondert skûtsjemuseum

EARNEWALD – Skûtsjemuseum ’De Stripe’ in Earnewâld krijgt vandaag de tweejaarlijkse Kultuerpriis van Tytsjerksteradiel uit-gereikt. “Het is bewonderenswaardig dat het museum met beperkte financiële middelen veel kwaliteit levert”, zegt juryvoorzitter Marian Hulshof.

De jury besloot unaniem de prijs toe te kennen aan het museum, dat zonder subsidie werkt. “Dit museum slaagt erin een overzichtelijk beeld te geven van de scheepshistorie van Friesland”, zegt Hulshof. “Het museum ontvangt tussen de vijf- en zesduizend bezoekers per jaar en wordt gerund door ruim vijftig vrijwilligers.”

Die vrijwilligers doen allerlei werkzaamheden, vertelt bestuurslid en rondleider Age Veldboom, tevens initiatiefnemer van het museum. “Bijvoorbeeld rondleiden, demonstraties geven bij touwknopen,  zeilmaken of  bij het smidsvuur, koffieschenken en het bijhouden van de collectie, het erf maaien en het gebouw onderhouden. De oude zwartgeteerde scheepstimmerloods bijvoorbeeld straalt veel sfeer uit, maar vraagt ook veel onderhoud.”

De prijs is een erkenning voor al dat werk, vindt Veldboom. “Net als de dankbare gezichten die we zien bij de bezoekers. Dat is echt een stimulans.” Vooral groepen bezoeken het museum. “Dankzij de authentieke verhalen van meerdere medewerkers komt de historie van de Friese skûtsjes tot leven en krijgen ook bezoekers uit het buitenland een beeld van dit Friese culturele erfgoed”, zegt Marian Hulshof. Veldboom voegt daaraan toe: “Ook de beleving is belangrijk: voelen, doen, proeven en ruiken zijn net zo belangrijk als plaatjes kijken en naar verhalen luisteren.” Erg leuk voor basisscholen, waar het museum zich bijzonder voor inspant, maar natuurlijk ook voor andere groepen: “Een groep ouderen met een reisgezelschap, een schoolreisje, dames op de fiets, een familiedag of personeelsfeestje”, somt Veldboom op. Het museum heeft haar bestaansrecht sinds 1998 bewezen, aldus de jury. “Het bestuur streeft naar degelijkheid, verantwoordelijkheid en controleerbaarheid. Heel bijzonder is ook ‘De Aebelina’, het enige houten skûtsje dat na 1900 gebouwd is. Dat gebeurde op de museumwerf.” Voor de losse gasten kan het museum dankzij de Kultuerpriis een app laten ontwikkelen. Het museum krijgt een cheque van 950,- en een replica van het kunstwerk ‘De kringloop van het water’ van Frans Ram.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 6 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 7 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 9 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 9 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 10 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 11 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 12 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21