Afbeelding

Kultuerpriisjury bewondert skûtsjemuseum

Nieuws

Kultuerpriisjury bewondert skûtsjemuseum: Het skûtsjemuseum heeft zeven bestuursleden en bijna vijftig vrijwilligers. Een deel ervan staat op de foto, v.l.n.r. (staand): Joop Zwart, Boukje de Bou, Age Veldboom, Ans Tamminga, Sietse Bruinsma. Zittend, v.l.n.r.: Roel Wassenaar, Harm de Vlas, Wietse Toering, Jelle van der Meulen met kleindochter Richt Koopmans. (Foto: Klaas Rozema)

Kultuerpriisjury bewondert skûtsjemuseum

EARNEWALD – Skûtsjemuseum ’De Stripe’ in Earnewâld krijgt vandaag de tweejaarlijkse Kultuerpriis van Tytsjerksteradiel uit-gereikt. “Het is bewonderenswaardig dat het museum met beperkte financiële middelen veel kwaliteit levert”, zegt juryvoorzitter Marian Hulshof.

De jury besloot unaniem de prijs toe te kennen aan het museum, dat zonder subsidie werkt. “Dit museum slaagt erin een overzichtelijk beeld te geven van de scheepshistorie van Friesland”, zegt Hulshof. “Het museum ontvangt tussen de vijf- en zesduizend bezoekers per jaar en wordt gerund door ruim vijftig vrijwilligers.”

Die vrijwilligers doen allerlei werkzaamheden, vertelt bestuurslid en rondleider Age Veldboom, tevens initiatiefnemer van het museum. “Bijvoorbeeld rondleiden, demonstraties geven bij touwknopen,  zeilmaken of  bij het smidsvuur, koffieschenken en het bijhouden van de collectie, het erf maaien en het gebouw onderhouden. De oude zwartgeteerde scheepstimmerloods bijvoorbeeld straalt veel sfeer uit, maar vraagt ook veel onderhoud.”

De prijs is een erkenning voor al dat werk, vindt Veldboom. “Net als de dankbare gezichten die we zien bij de bezoekers. Dat is echt een stimulans.” Vooral groepen bezoeken het museum. “Dankzij de authentieke verhalen van meerdere medewerkers komt de historie van de Friese skûtsjes tot leven en krijgen ook bezoekers uit het buitenland een beeld van dit Friese culturele erfgoed”, zegt Marian Hulshof. Veldboom voegt daaraan toe: “Ook de beleving is belangrijk: voelen, doen, proeven en ruiken zijn net zo belangrijk als plaatjes kijken en naar verhalen luisteren.” Erg leuk voor basisscholen, waar het museum zich bijzonder voor inspant, maar natuurlijk ook voor andere groepen: “Een groep ouderen met een reisgezelschap, een schoolreisje, dames op de fiets, een familiedag of personeelsfeestje”, somt Veldboom op. Het museum heeft haar bestaansrecht sinds 1998 bewezen, aldus de jury. “Het bestuur streeft naar degelijkheid, verantwoordelijkheid en controleerbaarheid. Heel bijzonder is ook ‘De Aebelina’, het enige houten skûtsje dat na 1900 gebouwd is. Dat gebeurde op de museumwerf.” Voor de losse gasten kan het museum dankzij de Kultuerpriis een app laten ontwikkelen. Het museum krijgt een cheque van 950,- en een replica van het kunstwerk ‘De kringloop van het water’ van Frans Ram.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 14 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 14 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 15 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 15 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 16 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 17 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 18 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 19 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 20 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 21 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34