Afbeelding

Gebarencoach brengt expressieve communicatie binnen handbereik

Nieuws

Gebarencoach brengt expressieve communicatie binnen handbereik. Anke-Bonny Hijkema gebaart met haar handen het woord ‘gebaren‘. (Foto: Klaas Rozema)

Gebarencoach brengt expressieve communicatie binnen handbereik

“Iedereen heeft belang bij duidelijke informatieoverdracht”

SUWALD – De Nederlandse Gebarentaal (NGT) is een volwaardige taal, compleet met een eigen grammatica. Anke-Bonny Hijlkema uit Suwâld gebruikt in haar werk als docente ‘Nederlands met ondersteunende gebaren’ de erkende gebaren echter op een hele andere manier: ze ondersteunt er de belangrijkste woorden in een zin mee. Dat maakt gebarentaal een waardevolle toevoeging in het dagelijks leven van de meest uiteenlopende groepen mensen.

Hijlkema’s fascinatie voor gebarentaal begon toen ze dertien was en een vriendje had met dove ouders. “Ik kreeg kippenvel van hun manier van communiceren en dat is nooit meer overgegaan. Het was zo direct! Ook later kwam ik steeds dove mensen tegen, wat ik zag als een vingerwijzing”. Ze volgde de lerarenopleiding Nederlands en Geschiedenis en deed diverse cursussen op het gebied van gebarentaal. Na verschillende functies als onder andere beleidsmedewerker bij FCDS, wat nu Hoor Friesland is, en ambulant begeleider van doven heeft ze nu al zes jaar haar eigen bedrijf: ‘Met Gebaren’. Het is haar missie om de ondersteunende gebaren heel breed in te zetten. “Er zijn zoveel mensen die er hun voordeel mee kunnen doen”. Een duidelijke manier van communiceren is voor iedereen belangrijk. Ze noemt hierbij ook het belang van ‘communicatiehygiëne’: elkaar aankijken als je met elkaar praat, zodat er contact is en de mimiek en de houding die zo belangrijk zijn ook worden gezien.

Inzetbaarheid

Voor de hand ligt natuurlijk het gebruik van gebaren bij mensen met gehoorproblemen, maar ook (ouders van) kinderen met spraak-taal moeilijkheden kunnen er veel profijt van hebben. Hijlkema geeft in zo’n geval een cursus aan de directe omgeving van een kind: ouders, broers en zussen, oppas en lievelingsoom: allemaal komen ze samen om de gebaren te leren die ze kunnen gebruiken in de communicatie met het kind. “Ik krijg na afloop vaak te horen hoe kinderen opbloeien, omdat ze op een manier worden benaderd die bij hen past”, laat ze weten.
Ook bij autistische kinderen kunnen gebaren een uitkomst zijn. “Bij gesproken taal komt zoveel kijken: de luchtstroom, beweging van de tong, motoriek. Een gebaar is daarentegen gemakkelijk te maken. Verder zijn gebaren erg expressief en kunnen ze daardoor ook goed worden gebruikt bij mensen met een mentale beperking als het syndroom van Down, waarbij het uitspreken van woorden lastig is.”

Niet schreeuwen

Ouderen die in de loop van hun leven minder zijn gaan horen, kunnen vaak nog heel goed enkele gebaren leren die hun dagelijks leven makkelijker maken. Hijlkema leert haar cliënten niet alleen gebaren, maar ook tips en trucs. Als een medewerker van de thuiszorg bij een oudere mevrouw over de vloer komt die haar gehoorapparaat niet in heeft is het heel simpel om in het gezichtsveld van de vrouw te gaan staan en met gebaren te communiceren. Het gebaar voor ‘koffie’ bijvoorbeeld is heel herkenbaar een vuist van de ene hand, waarop je met de andere hand ‘roert’. Hijlkema: “Slechthorenden zijn vaak erg gevoelig in hun oren, wanneer je dan tegen ze gaat schreeuwen, doet dat pijn. Gebaren zijn in dat geval een uitkomst”.

Baby’s en peuters

Ook voor mensen zonder doofheid of andere beperkingen zijn ondersteunende gebaren handig. Horende baby’s en peuters pikken ze snel op en kunnen zo al communiceren voordat ze gaan praten. Zo kunnen ze beter duidelijk maken wat ze bedoelen en worden frustraties en bijkomende driftbuien voorkomen.

Gebruikmaken van gebaren staat de taalontwikkeling niet in de weg, zoals lang werd gedacht, het lijkt deze juist te versnellen. Ook op de lagere scholen waar Hijlkema voorlichting geeft merkt ze dat de kinderen sneller dan de juf hun eigen naam kunnen spellen met het handalfabet. “Mijn droom is dat op alle lagere scholen de gebarentaal wordt onderwezen, om de omgang met doven makkelijker te maken, maar ook om horende kinderen dat stukje te laten gebruiken in hun communicatie. Het expressieve van gebaren heeft veel raakvlakken met bijvoorbeeld drama, waar op school natuurlijk ook aandacht aan wordt besteed”.

Vierhandengebaren

Tegenwoordig zijn er veel boeken over gebaren te koop en ook op internet zijn er veel filmpjes te vinden waarin gebaren worden voorgedaan. “Maar het is essentieel dat de gebaren geleerd worden van een ‘levend voorbeeld’,” zegt Hijlkema, “alleen zo kun je precies zien hoe een (driedimensionaal) gebaar wordt gemaakt en krijg je feedback”. Ze geeft cursussen op maat met thema’s passend bij de persoon waar het om draait. Haar nieuwste project is de ‘vierhandengebaren’, gebaren die ingezet worden om doofblinden op een tactiele (voelende) manier de wereld te laten ervaren.

Meer informatie: www.metgebaren.nl

Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 5 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 5 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 6 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 21 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 22 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 23 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen gisteren
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen gisteren
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 24 apr, 13:02
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 24 apr, 10:53
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40