Afbeelding

Drachtster hiphopteam Europese topact

Sport Sport

De Nederlandse kampioenen van New Dance Creation. V.l.n.r.: Raisha Burleson, Julia de Jong, Samira Popkema, Mayrine Passial, Sandra Veenstra en Angela Bolhuis. (Foto: Klaas Rozema)

Drachtster hiphopteam Europese topact

DRACHTEN – “Doorzettingsvermogen, het steeds herhalen van de dansoefeningen en geloven in jezelf en het team.” Angela Bolhuis van het demoteam van New Dance Creation vat hiermee het succesverhaal van de zes dansers uit Drachten kort samen. New Dance Creation werd dit jaar Nederlands kampioen hiphop en wil volgend jaar naar de Europese kampioenschappen in het Duitse Bonn.

Trainster Samira Popkema is één van de zes teamleden van dansschool SDC Drachten. Ze startte vorig jaar een eigen dansschool aan de Torenstraat en heeft haar team tot steeds betere prestaties gebracht. Twee keer in de week komen de zes bij elkaar om gedisciplineerd hun dans, die bijna tweeënhalve minuut duurt, tot in de perfectie in te studeren. Steeds weer wordt dezelfde dans gerepeteerd, totdat het moment suprême, de wedstrijd, is aangebroken. Dansen krijgt weinig aandacht, maar het is topsport, weet Samira Popkema. New Dance Creation combineert explosiviteit met artisticiteit.

“Ons team New Dance Creation bestaat nu negen jaar”, zegt Popkema. De dansers hebben hun dansen steeds verder geperfectioneerd. Ze traint haar vijf jongere dansers en maakt zelf ook deel uit van het team. Dat gaat goed samen. “Ik heb op hoog niveau gedanst en mijn teamgenoten dansen in mijn stijl, maar in wedstrijden hoef ik er niet bovenuit te steken. Het gaat om de teamspirit”. De zes dansers hebben verschillende karakters en ideeën en daarvan brengen ze het beste samen.

Hiphop bevat elementen van streetdance en breakdance maar is bovenal gebaseerd op freestyle dansen. “De hiphopdans heeft verschillende stijlen, zoals soul, hiphop, R & B, modern, call lyrics, reggae en house. “Met zijn allen stellen we de muziekmix en de choreografie vast. De jury let op de technische uitvoering, creativiteit, podiumgebruik en synchroniciteit en ook de moeilijkheidsgraad en de uitstraling van de dansers tellen mee bij de beoordeling”, zegt Popkema. De wedstrijddans is kort, maar is intensief.

De eenentwintigjarige Angela Bolhuis, al zes jaar bij New Dance Creation, zegt van Popkema veel over moderne dansen te hebben geleerd. “We doen ons best alles onder controle te krijgen en ook onze eigen inbreng is belangrijk.”
Sandra Veenstra (23) zit al negen jaar in het team. “Het Nederlands kampioenschap is het hoogtepunt van mijn danscarrière”, zegt ze. Op dat kampioenschap in Zwolle wonnen de Drachtsters deze titelstrijd van de Soneo Dance Challenge. Dit was geen toevalstreffer, want op de Europese kampioenschappen Cheer & Dance in Glasgow werd het team van New Dance Creation eerder vierde bij het onderdeel Senior Team Hip-Hop.

Mayrine Passial is met haar drieëntwintig jaar al een routinier in het team. “We hebben een sterke band met elkaar. Over de muziekkeus denken we wel eens verschillend, maar we proberen altijd een tussenweg te vinden om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Presentatie is belangrijk bij de dans.”
“Ik ben op een hoger niveau gekomen en heb veel geleerd, ik ben beter gaan dansen bij New Dance Creation,” vult de zeventienjarige Julia de Jong aan.
De zesde danseres van het team is Raisha Burleson. Twee jaar geleden is bij het team gekomen omdat ze op een hoger niveau wil dansen.

Door Nederlands kampioen te worden heeft New Dance Creation zich geplaatst voor het Europese kampioenschap dat in juni 2014 in het Duitse Bonn wordt gehouden. Ze doen louter mee voor de eer, want forse geldprijzen zijn in deze tak van sport niet weggelegd voor de deelnemers. De dansers hebben veel tijd en energie gestoken in hun dans en willen zo goed mogelijk presteren op het Europese kampioenschap. Het team van New Dance Creation heeft zich door de goede prestatie op het Nederlands kampioenschap ook geplaatst voor het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Orlando. Die trip kost veel geld en kunnen we alleen maken als sponsors te hulp schieten”, zegt Popkema.

Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 16 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 19 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 21 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 22 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen gisteren
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00