Het bruist weer als vanouds bij makelaar Jaap Kingma

Zakelijk Zakelijk

BURGUM – Makelaar Jaap Kingma uit Burgum is na een flinke burn-out weer helemaal terug. Klaar voor de toekomst en de makelaardij 2.0. Vol enthousiasme over zijn plannen, maar ook openhartig over zijn inktzwarte jaren. Hoe een diep dal uiteindelijk waardevol bleek te zijn. Kingma vertelt.

“Achteraf bekeken is het een wonder dat ik het zo lang heb volgehouden: ik kon alles en ik deed alles. Naast mijn werk zat ik in alle mogelijke clubs en besturen, ik had een eigen internationaal racingteam. Ik stoorde me eraan als mensen zeiden dat ze het te druk hadden. ‘Geen tijd?’ dacht ik dan. ‘Gewoon tijd maken!’

Natuurlijk gaf mijn lichaam wel signalen dat ik het rustiger aan moest doen, maar die negeerde ik, net als al die goedbedoelde adviezen vanuit mijn omgeving. En in plaats van de batterij op te laden, legde ik de lat nog hoger. Lukt het hardlopen niet meer zoals voorheen? Dan train je maar wat harder. Niet zeuren, gewoon doorgaan. Wil het werk onderhand ook niet meer zo vlotten? Dan ga je gewoon maar wat langer door. Doorhalen tot elf uur ‘s avonds, maar dan wel de volgende dag weer om acht uur op kantoor; in de weekenden werken – ik vond het heel normaal.
Het ging allemaal ook ten koste van mijn gezin. Ik weet nog hoe we een fiets zouden kopen voor de verjaardag van onze jongste zoon. Omdat ik het steeds te druk had, besloot mijn vrouw het in haar eentje te regelen. Ik hoefde maar één ding te doen: op de dag voor de verjaardag de fiets ophalen, omdat mijn vrouw laat thuis zou zijn. En laat ik dat nou door alle drukte vergeten…

Daar sta je dan op de verjaardag van je zoon, zonder cadeau. Nu denk ik ‘wat heeft je op dat moment toch bezield?’, maar toen was het net alsof ik oogkleppen op had.

Natuurlijk kon het zo niet doorgaan. Het is net zoals met een elastiekje: je kunt het heel lang oprekken, maar op een gegeven moment knapt het. In 2007 ging mijn lichaam protesteren. Ik sliep slecht, kreeg hartkloppingen en werd doorverwezen naar de cardioloog, die niets kon vinden.
De huisarts vond dat ik overwerkt was en adviseerde me een weekje vakantie. Dat deden we dan ook. Een weekje met de caravan weg – maar wel met mijn laptop elke dag aan…. Ik kreeg het domweg niet voor elkaar om de rust te vinden. Vervolgens ben ik op aandringen van de huisarts volledig gestopt met werken. En toen ging ik kapot: ik heb drie weken lang alleen maar gehuild.

Ik wist niet wat me overkwam. ‘Overspannen? Dat gebeurt mij niet, dat is iets voor watjes’. Dacht ik vroeger. Nu wilde ik het liefst de hele dag in bed liggen met mijn hoofd onder de dekens. Ik durfde het dorp niet in, want mensen konden aan mijn vrijetijdskleding zien dat ik niet aan het werk was. Maar naar kantoor durfde ik ook niet meer. Stond ik voor de verkeerslichten en reed dan op het laatste moment de andere kant uit.

Ik vereenzaamde compleet. De huisarts had wel psychologische hulp aangeraden, maar daar was ik op dat moment nog niet aan toe. Dus ging ik op doktersadvies vissen. En wat gebeurde er toen ik een paar vissen ving? Ik kocht een tweede hengel en ging een wedstrijdje met mezelf aan, want potverdorie, dit resultaat moest toch verbeterd kunnen worden!

Toen besefte ik dat het tijd was om hulp van anderen te accepteren. Met behulp van een psycholoog en een burn-out-hulpgroep heb ik geleerd naar mezelf te kijken. Waarom deed ik de dingen zoals ik ze deed? Waarom moest die lat steeds hoger? Het enige wat je er mee bereikt, is dat je jezelf compleet kapot maakt.

Ik heb uiteindelijk zes jaar geworsteld met die burn-out. Toen ik vreselijk in de put zat heb ik overwogen te stoppen als makelaar, omdat ik dacht dat het werk me gesloopt had. Gelukkig besefte ik vrij snel dat het echte probleem tussen de oren zat. Nu ik weer in balans ben, ben ik er zekerder van dan ooit: de makelaardij is echt mijn ding.

En het zijn boeiende tijden voor een makelaar: alles is in beweging. Er is niet alleen weer roering op de woningmarkt, maar ook de manier van verkopen gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. Internet en social media worden steeds belangrijker en wij, als voorlopers op makelaarsgebied, spelen in op deze trend.
Vanaf januari kunnen onze klanten kiezen tussen de full service die ze altijd al van ons gewend waren of onze nieuwe online-pakketten, waarbij ze via een soort webshop bepalen van welke services ze gebruik willen maken. Door veel zelf te doen kun je als woningeigenaar behoorlijk besparen op makelaarskosten.

We gaan er in het nieuwe jaar vol tegenaan met onze online-methode, en ik heb er echt zin in.

Ik merk dat ik weer bruis van energie; om dingen te doen voor mijn eigen bedrijf, maar ook bijvoorbeeld voor mijn stichting ‘Geen dak’, dat een weeshuis in Kenia ondersteunt.

De afgelopen periode was niet bepaald gemakkelijk, zeker niet voor mijn gezin. Toch heeft die burn-out ook goede dingen gebracht: ik heb veel over mezelf geleerd en de relatie met mijn vrouw en kinderen heeft zich verdiept.

Ik weet dat er veel mensen zijn die een burn-out hebben of die op het randje zitten. Juist daarom wil ik er openlijk over praten. Want begrijp me goed: er is niks mis met hard werken en het is ook niet verkeerd om hoge doelen te stellen, maar er moet wel ruimte zijn voor ontspanning. Je moet af en toe bijtanken, anders pleeg je roofbouw op jezelf. Dat is de boodschap die ik probeer over te brengen. Luister naar de signalen van je lichaam en vooral: zorg voor een balans. Tussen de dingen die moeten en de dingen die je leuk vindt.”

lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 18 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 18 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 19 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 20 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 21 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 22 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken gisteren
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen gisteren
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30