Actief Special: Sybo Offenga

Specials

De samenleving verandert, hoe veranderen wij mee?
Hoe kunnen wij anders omgaan met voeding en leefstijl?

Naam: Sybo Offenga
Leeftijd: 31 jaar
Woonplaats: Leeuwarden
Functie: fysiotherapeut / vitaliteitscoach bij Fysiotherapie Leeuwarden-Zuid; geeft workshops voor Sterk te Werk van zorgverzekeraar De Friesland op het gebied van voeding, bewegen en vitaliteit.

Generaliseren heeft soms iets leuks: wilt u beschrijven hoe de gemiddelde mens vandaag de dag  zich voedt en welk probleem/tekortkoming u daarbij signaleert?

Doordat we in een snelle maatschappij leven, waarin veel mensen een gehaast leven leiden, wordt er niet altijd evenveel aandacht geschonken aan ons voedsel. Veel mensen slaan het ontbijt over of nemen nog vlug even een drinkyoghurt in de auto. Daarnaast worden er veelvuldig snacks genuttigd om ‘tussen de bedrijven door’ toch even wat te eten. Ook worden er veelvuldig producten genuttigd waarvan gedacht wordt dat ze niet zo slecht, of zelfs wel goed voor je zijn. Denk hierbij aan de ‘light’ of ‘0 % vet-producten’ waar vaak wel veel ‘snelle suikers’ in te vinden zijn.
Het belang van groente en fruit wordt ook onderschat en het merendeel komt niet toe aan de aanbevolen hoeveelheid per dag. Dan is er ook nog het gebruik van veel energydrinks onder de jeugd, dat ook niet bijdraagt aan een goede gezondheid.

Wat is de achterliggende redenering die die leidt tot het bij vraag 1 beschreven gewoontes?

De winkels liggen tegenwoordig vol met gemakkelijk te bereiden en smakelijk voedsel tegen schappelijke prijzen. Gemak dient de mens in deze drukke samenleving. Nog maar weinig mensen maken tijd om zelf eten te koken en te bereiden. Het merendeel van deze kant-en-klaarproducten is te vet, te zoet, te zout en bevat teveel calorieën. Frisdrank, koeken en snoep blijken ook energiebommen te zijn waardoor veel mensen een te hoge energie-inname krijgen. Daarnaast is er een afname in ons energieverbruik.  Dit komt met name door een minder actieve leefstijl. Veel mensen verplaatsen zich van bed naar stoel, naar auto, achter een bureau, terug in de auto, ploffen op de bank en gaan vervolgens weer naar bed… De combinatie van dagelijks teveel eten en tegelijkertijd minder bewegen doet de kilo’s er aan vliegen.

Wat ziet u als effecten hiervan?

Obesitas is een groot probleem aan het worden in ons bestaan. In Nederland schijnt bij ruim vijftig procent van de volwassenen sprake te zijn van overgewicht, met een stijgende tendens. Op onze planeet lopen zelfs meer mensen rond met overgewicht dan met ondergewicht.  Naar mate de leeftijd stijgt, neemt de kans op obesitas toe. Maar ook onder kinderen neemt het probleem toe. Eén op de vijf kinderen in Nederland heeft overgewicht. Overgewicht kent allerlei stadia. Zeker is wel dat jarenlang ernstig overgewicht kan leiden tot het ontwikkelen van allerlei gezondheidsklachten, zoals hoge bloeddruk, vermoeidheid, hartklachten, diabetes type II, artrose en zelfs  bepaalde depressies.

Heeft u zeven tips voor ons om het anders te doen?

1.Eet met regelmaat
Eet drie keer een maaltijd per dag en bij voorkeur op vaste tijden. Sla geen maaltijden over. Eet ongeveer drie keer per dag een verantwoord tussendoortje.

2.Schep verstandig
Vul ongeveer de helft van je bord met groenten of salade: een kwart met koolhydraten (pasta, granen, couscous, aardappelen of rijst) en een kwart met (mager) vlees, vis of vleesvervanger. Zo eet je voldoende vetten, eiwitten en koolhydraten.

3. Eet volop groente en fruit
Groente en fruit zijn vezelrijke voedingsmiddelen die weinig calorieën en juist veel nuttige voedingsstoffen leveren. Eet daarom minimaal 200 gram groenten en twee tot vijf porties fruit per dag. Neem bijvoorbeeld vaker een stuk fruit, eet een salade of eet fruit op brood.

4. Eet gezonde koolhydraten
Zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Fruit bevat snelle suikers, maar deze zijn ‘verpakt’ in voedingsvezel. Suiker in snoep, koek en frisdrank worden ook wel ‘snelle suikers’ genoemd. Ze worden snel in je bloed opgenomen en doen zo ook snel de bloedsuikerspiegel stijgen. Na de ‘suikerpiek’ krijg je alleen al snel weer zin in eten, vermijd dit.

5. Eet je vol met vezels
Vezels zorgen voor een gevuld gevoel. Vezels zijn ook belangrijk voor een goede darmwerking. Ze zitten in groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en volkorenproducten zoals brood, pasta en rijst.

6. Onverzadigd vet: Ja! verzadigd vet: Nee!
Eet minstens  een keer per week vette vis, bijvoorbeeld makreel, haring, zalm, paling, bokking en forel. Vis levert vitamine B6 of B12, maar ook jodium en de vetzuren (omega-3). Verder zit in vis vitamine A en D.  Verzadigd vet zit in volvette dierlijke producten en het zit vaak ‘verborgen’ in koek, gebak, snacks, zoutjes en fastfood, probeer dit te vermijden.

7. Zorg voor voldoende eiwitten
Eiwitten zorgen voor verzadiging en zijn de bouwstof van je spieren. Probeer eens bij iedere maaltijd eiwitten te eten. B.v. een gekookt eitje, magere vleeswaren, vis of kaas.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 12 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 13 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 15 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 17 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 18 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 20 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 21 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21