Afbeelding

VC Trynwâlden weet nog wat winnen is

Nieuws

Jan Germ Looyenga van VV Rijperkerk (midden) wordt geraakt door een omhaal van Marco Lekkerkerker van VC Trynwâlden. Links volgt Catrinus Kingma het duel. (Foto: Klaas Rozema)

VC Trynwâlden weet nog wat winnen is

RYPTSJERK – Hij miste een strafschop in de tweede helft, maar maakte dit ruimschoots goed door binnen drie kwartier vier keer te scoren. Met dit kwartet excellente treffers velde Paul Westra zaterdag middenmoter VV Rijperkerk en verschafte zijn ploeg VC Trynwâlden wat meer lucht op de ranglijst. VC Trynwâlden verdubbelde door de eclatante 1-4 winst haar puntentotaal, maar heeft nog een wagonlading punten nodig om degradatie naar de derde klasse te ontlopen.

VC Trynwâlden degradeerde vorig seizoen uit de eerste klasse en daarna vond een leegloop van spelers plaats. Met een compleet gereviseerd elftal ging de ploeg uit Oentsjerk de tweede klasse in. De resultaten waren niet om over naar huis te schrijven: er werd maar één keer gewonnen.

De uitschieter tegen VV Rijperkerk kwam dan ook precies op het goede moment. Dat die overwinning was afgedwongen met goed georganiseerd voetbal was een aardige bijvangst, vond goalgetter Paul Westra, één van de routiniers die zijn ploeg trouw is gebleven. “Oant no ta spilen wy yn de kompetysje te folle lange ballen, no wie de opbou better en brûkten wy de sydkanten fan it fjild. Wy lieten Ryptsjerk it spul meitsje en hawwe dêr taktysk goed op yn spile”, zegt Westra. Het vertrouwen is er, ondanks de benarde positie op de ranglijst, nog steeds in Oentsjerk. “Wy moatte punten pakken bliuwe, de jonges wurkje hurd foar elkoar, wy binne in team.”

“Wy kinne net mei derby’s omgean”

VV Rijperkerk presteerde tot nu toe uitstekend in de competitie, maar deze nederlaag was een dissonant, vond trainer Minno van der Werff, die zag dat zijn ploeg niet in de wedstrijd zat. “It wie in blamaazje, wy kinne net mei derby’s omgean. Yn de ‘warming-up’ seach ik it al oankommen. Trynwâlden wie better en wy kreëarden amper kânsen.” Van der Werff realiseert zich dat Rijperkerk punten zal moeten sprokkelen om op dit niveau mee te blijven doen. “Wy hawwe de mooglikheid lizze litten om mear ôfstân te nimmen fan de ûnderste plakken en hawwe noch in lange wei te gean.” Van der Werff zal Rijperkerk niet nog eens een seizoen trainen en coachen. Hij gaat naar VV Rottevalle en wordt opgevolgd door Prem Ganpat uit Goutum, die bij Blauw Wit’34 uit Leeuwarden verschillende elftallen trainde.

Het debacle voor Rijperkerk tekende zich eigenlijk in de eerste helft al af. Rijperkerk probeerde met een voorbeeldige inzet het initiatief te pakken, maar slaagde er niet in Trynwâlden de wil op te leggen. De beste kansen waren voor Trynwâlden. Rijperkerk zag bovendien een solo van Johannes Meijer gestuit in het strafschopgebied. Rijperkerk claimde een penalty, maar dat werd genegeerd door de scheidsrechter. Meteen antwoordde Trynwâlden met een levensgevaarlijke uitbraak. Paul Westra kopte naast en daarna raakte hij de lat met een afstandsschot. Trynwâlden bleef het meest dreigend. Verdediger Jan Germ Looyenga van Rijperkerk kopte de bal weg voor de eigen doellijn.

Rijperkerk probeerde in de tweede helft een overwinning te forceren, maar het voetbal was van een matig gehalte. De spitsen Joute van der Meulen en Stefan Jeurink werkten hard, het manco was dat ze te weinig in scoringspositie kwamen. Ook technicus Johannes Meijer kon geen stempel op de wedstrijd drukken.

Paul Westra kon dat wel. Eerst rondde de aanvaller een voorzet van de uitblinkende rechterspits Marco Lekkerkerker af. Minno van der Werff gaf vervolgens Rijperkerk nieuwe impulsen door twee wisselspelers, maar de ploeg ging er niet beter door spelen. Trynwâlden kreeg een penalty. Paul Westra schoot te slap in, waardoor keeper Redmer Jorna zijn ploeg nog in de race hield. Dat was uitstel van executie, want Westra revancheerde zich even later met zijn tweede goal.

Daarna viel de bal eindelijk eens goed voor Rijperkerk en prikte Johannes Meijer de bal achter de kansloze keeper Hylke Kloosterman: 1-2. Daarmee was Rijperkerk geenszins terug in de wedstrijd, want het ontketende Trynwâlden kreeg alle ruimte om aan te vallen. Paul Westra wist daar wel raad mee en tekende ook voor het derde en vierde doelpunt. Een one-man-show van Westra was het niet, want het complete team van Trynwâlden verdiende de credits, omdat het als collectief speelde.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 13 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 13 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 15 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 16 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 18 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 20 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 20 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 21 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 22 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21