AV Impala viert vijftigjarig jubileum

Nieuws

DRACHTEN – De Drachtster atletiekvereniging Impala bestaat een halve eeuw en viert dit jubileum op 14 december in het clubhuis van het Tollien Schuurman Atletiekcentrum aan de Sportlaan in Drachten. De meer dan vierhonderd leden tellende vereniging is vaandeldrager van de atletieksport in de regio en heeft ook mondiaal presterende atleten als clublid, onder anderen hoogspringer Douwe Amels, die ondanks zijn studie in Rotterdam nog steeds voor Impala uitkomt.

De geschiedenis van Impala begon in de herfst van 1963. Na de Tweede Wereldoorlog was er ook al een atletiekvereniging in Drachten, maar deze werd in 1955 opgeheven. Initiatiefnemers van een nieuwe atletiekclub in Drachten waren Cees en Gerda van der Kade en Jan en Tonny van de Graaf, met als trainers Eppie Thalens en eerdergenoemde Gerda van der Kade. In de begintijd werd getraind op de voormalige renbaan bij zwembad De Welle en ’s winters in de bossen van Beetsterzwaag.

Vijf jaar na de oprichting kreeg Impala een nieuw sportcomplex aan de Sportlaan in Drachten met een grasbaan. In 1971 werd een kunststofbaan aangelegd. Grote animator daarvoor was gemeentesecretaris Peter Nauta. “Deze nieuwe baan was de tweede kunststofbaan in de Benelux. Alleen in Papendal was eerder al zo’n baan gelegd”, vertelt het zeventigjarige, nog steeds sportief actieve Impala-lid Wim van de Graaf, die betrokken is bij de organisatie van het jubileumfeest. “Impala mocht toen de Nederlandse kampioenschappen voor senioren organiseren en er werden ook interlands op de baan gehouden.”

De laatste grote renovatie was in 2002, toen er een nieuwe baan kwam. Chris Konings en Martien Kam sma waren de mensen die daar veel tijd in staken en toezicht hielden. Om de verbetering te kunnen bekostigen was de stichting Tollien Schuurman Atletiekcentrum opgericht, die de baan kocht van de gemeente Smallingerland. Die privatisering is inmiddels teruggedraaid, want de gemeente is weer eigenaar van de baan, waarop onder andere competitiewedstrijden worden afgewerkt.

Impala heeft tussen de vier- en vijfhonderd leden. Atletiek wordt beoefend door atleten van alle leeftijden, zowel op recreatief als op wedstrijdniveau. De C-junioren presteren goed op landelijk niveau en de masters werden in hun competitie voor oudere atleten landelijk kampioen. “We krijgen er steeds meer oudere leden bij, die lange afstanden zoals de tien kilometer en halve marathons gaan lopen.
Lopen kun je op latere leeftijd nog prima doen”, zegt Wim Van de Graaf, die vanaf de oprichting lid van Impala is en nog elke week de loopschoenen aantrekt om te gaan trainen. René Jaasma en Dirk de Vries van Impala geven clinics aan atleten die zich voorbereiden op wedstrijden of trainingen volgen om zich te verbeteren. “Ook medewerkers van bedrijven en organisaties volgen die clinics”.

Impala heeft bekende atleten voortgebracht, zoals Stefanie Bouma, Janneke Bosma, Arjen Visserman en José van der Veen. Europees en Nederlands kampioen Douwe Amels brak nationaal en internationaal door. Als pupil werd hij getraind door de nu zevenenzeventigjarige Trienke Wijnalda uit Drachten, die van 1974 tot 1998 trainer was en zich speciaal richtte op de pupillen. “Ik zag toen nog geen groot hoogspringtalent in hem”, zegt Wijnalda, die de training samen deed met Margot van Heuveln. Inmiddels is Sierd, de zoon van Trienke Wijnalda, trainer van Impala. Hij traint een groep hoogspringers uit het noorden en heeft Douwe Amels verder gevormd. “Trienke Wijnalda legde de basis bij de pupillen voor de latere successen”, stelt Wim van de Graaf. De pupillenafdeling onderging een sterke groei toen ze trainster was. Ze volgt het atletiekgebeuren nog steeds op de voet.

Bij Impala kunnen alle atletiekdisciplines worden beoefend: op de loopnummers de sprint en de lange afstand, hoog- en verspringen, kogelstoten, speerwerpen en discuswerpen. Nieuwe takken van sporten hebben Impala meer het karakter van een omnivereniging gegeven. Er is een afdeling Sportief Wandelen met honderd deelnemers, die wandelen met oefeningen combineren. Ook is er een afdeling triatlon met veertig atleten. De jubileumactiviteiten in het clubhuis van Impala beginnen op 14 december om 15.00 uur met een receptie voor genodigden. Deze duurt tot 17.00 uur. Van 21.00 tot 01.00 uur is er een feest met muziek voor leden en oud-leden. Oud-leden kunnen zich opgeven per mail (acimpala@gmail.com). Tijdens de festiviteiten staat een collectebus voor Serious Request klaar.

 

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 17 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 18 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 19 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 21 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 22 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 23 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30