Afbeelding

Kunstfotografe Maartje Roos legt Friese volksverhalen vast

Nieuws

Maartje Roos werkt aan één van haar creaties. (Foto: Klaas Rozema)

Kunstfotografe Maartje Roos legt Friese volksverhalen vast

HURDEGARYP – Friese volksverhalen worden op magische wijze verbeeld door Hurdegariper kunstfotografe Maartje Roos. Op plekken waar de Centrale As binnenkort langsvoert, legde ze vast wat straks verdwijnt of verandert. Door de foto’s te bewerken voegde ze er het eeuwige aan toe van de plaatselijke overgeleverde verhalen.

Aan de muur van Maartjes huis in Hurdegaryp prijkt een groot doek met een Johannes Vermeer-achtig ogend tafereel. In een oud huisje is een vrouw in klederdracht aan het werk en zit een vrouw in een stoel. Opvallend is de donkere, hier en daar bijna zwarte omgeving en de lichtval op de mensen en voorwerpen. Deze schilderachtige plaat is toch echt een foto. Of nee, het zijn er velen: Maartje bewerkte ze met groot geduld en precisie tot één afbeelding.

Eigenlijk houden de kunstwerken van Maartje Roos het midden tussen foto’s en schilderijen. Dat blijkt wel uit de manier waarop ze te werk gaat: ze maakt soms wel tientallen foto’s en bewerkt die op de computer tot één, vaak magisch ogend, geheel. Licht speelt daarin een belangrijke rol.

Op die manier legt ze ook een viertal Friese volksverhalen vast. De opdracht kwam van de provincie Fryslân en de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel en Smallingerland voor een themamagazine fotografie dat eind dit jaar wordt uitgebracht in verband met de aanleg van de verkeersader Centrale As, tussen Dokkum en Nijega. Bij de afbeeldingen die Maartje maakte, wordt het betreffende volksverhaal beschreven. In het themanummer komt tevens een aantal voor- en tegenstanders van de nieuwe weg aan het woord.
Maartje legde de verhalen vast van de ‘spookhond’ van de Simmerdyk (tussen Hurdegaryp en Burgum), en van het Skilige Pypke (de brug in de Bovenweg tussen Feanwâlden en De Westereen, die straks moet wijken voor de Centrale As), waar het zou spoken. Ook maakte ze een kunstwerk van het verhaal achter de Goddeloze Singel en het Goddeloos Tolhuis langs de Valomstervaart bij Feanwâlden, en van Dokkum, over de bron van Bonifatius: die werd gevonden doordat een paard met zijn voet vast kwam te zitten. Bij het eruittrekken daarvan spoot er water omhoog. De figuranten in de volksverhalen-serie komen allemaal uit de buurt. “Dat woe ik graach, om it gehiel noch wat regionaler te meitsjen.”
Vele uren stak ze in de afbeeldingen, met een prachtig resultaat. “Earst bin ik in pear kear op de lokaasje west”, vertelt ze. “Efkes sjen wanneer’t it ljocht wie sa’t ik it hawwe woe.” En dat komt precies. Afspraken met personen die op de foto’s zouden figureren werden verzet als het licht niet helemaal goed viel. Op een volgend moment had ze meer geluk. “De sinne hoecht soms mar in pear tellen te skinen en dan tink ik: ‘Nó haw ik ‘m!”

Foto’s van personen, dieren en andere details worden vaak op een ander moment gemaakt, maar ook dan moet het licht perfect zijn en corresponderen met de basisfoto. “Ik kom soms wol mei seis flitsers.” En dan bewerkt Maartje de verschillende foto’s op de computer tot één beeld. “Dêr bin ik oait ris mei begong. Ik hie it gefoel dat ik mear mei fotografy woe as allinnich registrearje. Doe bin ik begong mei tekenjen, skilderjen mei fotomateriaal, yn it programma Photoshop.”
In Harlingen maakte ze haar eerste serie ‘illustratieve’ foto’s. “Der gong in wrâld foar my iepen.” Terwijl ze hoge ogen gooide op de Fotoacademie in Groningen, ontwikkelde ze haar eigen stijl. Ze studeerde cum laude af en daarna ging het snel. Maartje maakte al vier keer deel uit van groepsexposities in New York, is één van een honderdtal Nederlanders die is uitgekozen voor het boek ’New Dutch Photography Talent’ (verschijnt eind november), speelde een belangrijke rol in de vormgeving van een dik jubileumboek over attractiepark De Efteling en wordt geregeld gevraagd voor grote en kleinere opdrachten. Haar fotokunstcollectie wordt vertegenwoordigd door exclusief fotobureau en agentschap Beeldagent. Op die website (www.beeldagent.nl) is werk van haar te zien, evenals op haar eigen site: www.roosphotography.nl.
Ook gaat ze graag op pad voor ‘vrij werk’. Vooral in deze tijd van het jaar kan Maartje haar hart ophalen. “It moaiste ljocht fyn ik krekt foar of nei in reinbui, oan it ein fan’e middei, yn’e hearst.” Daarom trekt ze er in de herfst geregeld op uit om foto’s te maken van mooie luchten en landschappen. In Friesland kan dat te kust en te keur, vindt ze, en daarom woont ze er graag. “En ek omdat saken hjir wat ienfâldiger te regeljen binne.” Dat ondervond ze bijvoorbeeld toen ze Friese paarden en ruiters nodig had voor haar foto over het Dokkumer volksverhaal. “Fia-fia wie dat aardich flot foarinoar.” De mannen op de paarden mochten zich een week lang niet scheren van de fotografe, en ook daar werd netjes gehoor aan gegeven.
Toch zou ze er niet voor schuwen om haar biezen te pakken en te verhuizen naar een grote stad, of zelfs naar een ander land. “Myn dream is om te wurkjen foar grutte merken. En it liket my fantastysk om oait in solo-eksposysje te hawwen yn in galerie en noch moaier, yn musea yn binnen- of bûtenlân.

 

Door Marije Blacquière

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 1 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 2 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 3 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 3 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 4 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 5 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 6 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 7 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 9 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 9 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 10 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen gisteren
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00