Afbeelding

Eerste Fryslân Cup, met Russisch accent

Sport Sport

Lisa van Dongen uit Drachten van DFS/OBQ in actie met haar knotsen. (Foto: Klaas Rozema)

Eerste Fryslân Cup, met Russisch accent

BURGUM – Zaterdag was het moment aangebroken voor de organisatie van de eerste Fryslân Cup Ritmische Gymnastiek. Na een lange periode van plannen en slapeloze nachten vond het toernooi plaats in sporthal De Westermar in Burgum.

Slapeloze nachten waren er vanwege de enorme planning met deelneemsters uit Zweden, België, Duitsland, Luxemburg, Polen, Rusland en uiteraard Nederland. Het vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland liep als een rode draad door het toernooi. Door alle politieke rellen die er de afgelopen tijd waren kwam er opnieuw wat onrust, constateerde de organisatie. Is Nederland wel veilig? Ja, Burgum is heel veilig weten de Russische deelneemsters nu. Vrijdag arriveerden de eerste deelneemsters uit Moskou. Een gezamenlijke training werd ’s middags gestart. Langzaamaan werd het steeds voller in de zaal toen meer verenigingen uit binnen- maar ook buitenland zich meldden voor de training.

De vrijdagavond werd door de organisatie van de gymnastiekverenigingen DFS/OBQ uit Burgum en Leeuwarden gebruikt om de zaal in gereedheid te brengen. Een plaatje werd het. De vlaggen van alle landen hingen aan de muur en in het midden de Russische, Nederlandse en natuurlijk ook de Friese vlag. Het idee kwam van de moeder van één van de Burgumse gymnastes: Kira Girgenson. Ondanks het feit dat ze volledig ingeburgerd is in de Wâlden liggen haar roots in Rusland. Zij kwam met het idee om een ‘klein’ toernooi te organiseren met Russische deelneemsters speciaal voor het vriendschapsjaar Nederland Rusland. Samen met Sjanie Hellema, trainster van DFS Burgum en OBQ Leeuwarden ging ze praten met het bestuur van DFS. Het kleine toernooi groeide al snel uit naar volwassenheid met negentig deelneemsters uit allerlei landen. Zaterdag bleek een feestje en de organisatie kon rekenen op hoog bezoek. Naast wethouder Doeke Fokkema uit Burgum kwam cultureel en sportattaché Voronin van de Russische ambassade. Een kroon op het harde werk, en erkenning van het feit dat sport verbroedert of in het geval van deze geheel vrouwelijke sport, verzustert! En de Fryslân Cup? Die is meegegaan naar Rusland, de kleine Aleksiia Tolmachenko kreeg de hoogste dagscore en won de bokaal. Haar lenigheid, elegantie, controle en uitstraling gaven glans aan dit prachtige toernooi waarvan de organisatie hoopt dat het een vervolg krijgt.

 

Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 2 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 3 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 5 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 6 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 8 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 21 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30