Extra sponsorgeld voor waterput

Nieuws

BURGUM – Zo’n twee maanden geleden had Jaap Melessen (47) uit Burgum nog vijf- tot zesduizend euro nodig om per auto naar Afrika te rijden voor een goed doel. Inmiddels heeft hij al meer dan dat aan sponsorgeld binnen. Met het extra geld laat hij een waterput tappen in Afrika.

Nog even en dan is het zover: Jaap Melessen, afdelingsmanager Ruimte bij de gemeente Tytsjerksteradiel, vertrekt samen met zijn nichtje Nita (23) per auto naar Afrika. Zij doen dat in het kader van de ’Millennium Eco Rally’: Friese bestuurders en ambtenaren rijden bijna zevenduizend kilometer om in Afrika hun auto te verkopen. Met het geld wordt de bouw van een aardappelplantage in Mauretanië mogelijk gemaakt, een initiatief van Marius Dussel uit Leeuwarden.
De deelnemers laten zich sponsoren om een auto te kopen en de rit klimaatneutraal te rijden. Van het sponsorgeld worden jatrophastruiken gekocht en geplant. Van de bessen van die struik wordt dieselolie gemaakt. Jaap Melessen kreeg veel collega’s enthousiast om etappes te sponsoren; het aantal kilometers dat Jaap en Nita in één dag afleggen. “Ik berekende hoeveel planten er nodig zijn voor zo’n etappe en vroeg mensen voor dat bedrag te sponsoren. Binnen een week was ik uitverkocht.” Ook vanuit de campagne ’Dwaande’ van de Noordoost-Friese gemeenten is een donatie gedaan aan de Noordoost-Friese teams: Dantumadiel, Tytsjerksteradiel/Achtkarspelen en Leeuwarderadeel/Ferwerderadiel.

Melessen had nu zelfs 360 euro meer dan nodig en besloot daar niet zijn eigen begroting mee te dekken (hij heeft ook eigen geld in de deelname gestoken) maar het geld te gebruiken voor het realiseren van een waterput in Mauretanië. “Dat kost iets meer dan 360 euro, maar daar heb ik zelf nog wat geld bij gelegd.”

De andere deelnemers werken bij de gemeenten Smallingerland (Maaike Zwart en Lennert Marinus uit Groningen), Dantumadiel (twee teams: Albert Dorenbos en Durk Lammers uit Feanwâlden, en Jurjen Postma (Garyp) en zijn schoonzoon Frank Spindelaar uit Hallum), Dongeradeel, Ferwerderadeel, Leeuwarderadeel, Terschelling, Harlingen, Leeuwarden en de provincie Fryslân. Samen hopen ze een flinke duit in het zakje te doen voor de realisatie van de aardappelplantage in Mauretanië.

Aardappelen worden daar veel gegeten, maar ze worden geïmporteerd uit Nederland. Onnodig, vindt initiatiefnemer Marius Dussel. “Er zijn genoeg aardappelsoorten die het ter plaatse heel goed doen.” Daarom kocht zijn stichting, Stichting Rosso Millenniumproject, een tachtig hectare groot land, om een plantage te beginnen. Maar om daadwerkelijk van start te gaan, is geld nodig. De Millennium Eco Rally is daarvoor bedacht. Met de opbrengst wordt een projectcentrum gerealiseerd met toiletten en een restaurant. Als dat centrum er staat, kan de stichting starten met het helpen van plaatselijke boeren bij de verbouw van aardappelen en andere gewassen.

Marius Dussel hoopt dat er in februari kan worden gestart met de bouw en dat het centrum er in april staat. Zie www.millenniumrally.nl voor meer informatie, onder andere over alle deelnemers. Jaap Melessen houdt onderweg een blog bij, te vinden via www.slachomemar.nl/eco-rally en dan klikken op ‘blog’.

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 17 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 17 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 18 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 19 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 19 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 20 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 21 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 22 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 23 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen gisteren
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen gisteren