Afbeelding

Festival zonder headliners” en “alles zit erin”

Nieuws

Tijdens het Fryskbloed Festival speelden twintig bands met een uiteenlopende stijl op vijf podia in De Lawei. De foto is gemaakt tijdens het optreden van de initiatiefnemers en organisatoren van het festival, De Sadelrûkers. Zanger Tjeerd van der Heide ontvangt grote waardering van zijn fans in de zaal tijdens dit niet te vergeten optreden. (Foto Klaas Rozema)

Festival zonder headliners” en “alles zit erin”

DRACHTEN – Bezoekers werden ontvangen met een reageerbuisje ‘Frysk bloed‘, een roodgekleurd kruidenbittertje dat alle festvalbezoekers met een goed gevoel de drempel van De Lawei liet over gaan. In alle ruimtes van het theatergebouw klonk zaterdagavond muziek: Fryskbloed Festival.

“Dik tevreden“, kijkt de organisatie terug op het evenement dat voor de tweede keer georganiseerd werd en ruim zevenhonderd bezoekers trok. “Het kan dus wel, een festival zonder headliners“, zegt een van de organisatoren, Tjeerd van der Heide.

Het is de missie van zijn stichting Foolswork om met een gering budget toch een cultureel verantwoord evenement te organiseren. “Wij muzikanten horen vaak bandjes spelen die leuker zijn dan menig headliner. Die bandjes krijgen bij ons een podium”, aldus Tjeerd van der Heide, zanger van de Sadelrûkers. Hij is dan ook trots op het publiek dat het vertrouwen heeft geschonken aan de organisatie. “Geen bekende namen, maar men kwam niet in de bagger terecht“: soul, hardcore, cabaretachtige muzikanten, punk en singer-songwriters wisselden elkaar af, op het zoals het Groningse Noorderslag georganiseerde festival.
Publiek dat bestond uit diverse generaties, uiteenlopende leeftijdscategorieën, zorgden samen voor een warme sfeer. “Mooi was dat het publiek de muzikanten ook trouw was. Niemand speelde voor een lege zaal. Het publiek verdeelde zich perfect.“

De Fryskbloed-Sadel-award 2013 was voor Mariusz de Boer. De jury vond dat deze muzikant en platenlabelbeheerder van de vijf genomineerden het meest veelzijdig is en het meest betekent voor andere muzikanten.

Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 8 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 10 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30