Stichting wil gezinnen helpen om met ziekte om te gaan

Nieuws

DRACHTEN – Een ernstige ziekte bij een ouder trekt een grote wissel op een gezin. Dat ondervond de familie Sikkema uit Drachten toen moeder Klarine borstkanker kreeg. Vrijdag lanceerden de Sikkema’s ’Stichting Colours’, om gezinnen in vergelijkbare situaties te steunen met verrassingspakketten. “Wij kregen van verrassingen een positieve boost.”

Zesentwintig was ze toen Klarine Sikkema, moeder van drie jonge kinderen, anderhalf jaar geleden te horen kreeg dat ze borstkanker met uitzaaiïngen had. Operaties en chemokuren waren het begin van een heftige tijd voor haar gezin. “De kinderen waren vijf, drie en één. Al gauw rees bij ons de vraag hoe we hier met de kinderen mee om moesten gaan”, vertelt Klarine.

Klarine en haar man Johan vonden een manier. “We vertelden de kinderen dat er weer zo’n ’vliegtuigbed’ in de kamer zou komen te staan, en vroegen ze wat ze graag wilden hebben als ik geopereerd was en weer thuis zou komen”, vertelt Klarine. “Ze wilden heel graag Lego. Toen begonnen de kinderen te vragen wanneer ik nou geopereerd zou worden, want ze wilden die Lego zo graag hebben! Ze waren heel enthousiast toen ik weer thuis was”, zegt ze opgewekt. “Later zullen ze zich deze periode niet alleen maar als negatief herinneren, denk ik.”

Ook zelf merkte ze dat een verrassing haar goed deed. “Mijn broers hadden voor ons als ouders ook een pakket gemaakt. Zo merkten we wat een leuk effect dat heeft. Er is niet meer alleen negativiteit, je krijgt er echt een positieve boost van.”
Klarines borst werd geamputeerd, maar al snel bleek dat dat niet genoeg was. “De klieren er omheen waren ook besmet.” Ze moest weer onder het mes en kreeg chemokuren. Nu, anderhalf jaar later, zijn de behandelingen klaar. Voor Klarine reden om een groot feest te organiseren. “Om iedereen te bedanken die mij de afgelopen tijd heeft gesteund. Van het ziekenhuispersoneel tot familie, vrienden, collega’s… Iedereen persoonlijk bedanken kan niet, dus besloten we er een bedankfeest van te maken.”

Afsluiting

Voor Klarine heeft het feest van afgelopen vrijdag een extra betekenis. “Ik sluit dan mijn periode van kanker af.” Of ze echt helemaal is genezen, weet ze niet. “Er zijn uitzaaiïngen bij mij getraceerd, dus in die zin zal ik altijd patiënt blijven. In het ziekenhuis hebben ze aangegeven dat elke drie maanden een controle niet van toepassing is, maar ook als de kanker terugkomt, dan is de kans tachtig procent dat ze niets meer voor me kunnen doen. Een moment dat ik genezen wordt verklaard zal niet komen. Dus ik heb gezegd: laat me dan ook maar lekker zo leven. Voor hetzelfde word ik tachtig, en die garantie heeft verder ook niemand.”

Niet alleen voor zichzelf wil ze het afsluiten van die periode benadrukken, maar vooral ook voor de buitenwereld. “Ik wil zeggen: nu ben ik weer normaal. Ik ga mijn werk weer oppakken en heb ook niet meer overal hulp bij nodig. Ik wil een statement maken al besef ik heel goed dat de kanker een onderdeel van mijn gezin en mijn leven zal blijven.’
Op het bedankfeest lanceerde de familie Sikkema een stichting: Stichting Colours. “Naar aanleiding van onze ervaringen hebben we een stichting opgericht voor gezinnen in soortgelijke situaties. Stichting Colours is een netwerk van betrokken mensen en instellingen die verrassingspakketten weggeven aan gezinnen in Nederland met kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar waarbij een ouder levensbedreigend en/of ongeneeslijk ziek is. Ook gezinnen waarbij de kinderen één of beide ouders verloren hebben, staan bij ons centraal.”

Het besluit om zo’n stichting op te richten, kwam toen de Sikkema’s erachter kwamen dat zoiets nog helemaal niet bestond. “Er bestaan al veel stichtingen die gezinnen verrassen die een moeilijke tijd doormaken. Maar al zoekende kwamen we tot de ontdekking dat deze stichtingen zich vooral inzetten voor gezinnen waarbij een van de kinderen ziek is. Geweldig dat deze stichtingen bestaan, want ook deze gezinnen en kinderen maken een moeilijke tijd door, weten we uit ervaring!”, aldus Klarine en Johan Sikkema in hun persbericht. “Wij weten ook dat kinderen en ouders moeite kennen als een ouder ernstig ziek is. Wij willen ons in gaan zetten voor deze groep mensen. Onze stichting draagt de naam Stichting Colours, omdat we kleur willen brengen in een gezin.”

Verrassingspakketten

Dat doen zij in de vorm van een verrassingspakket. “Voor onze stichting is het belangrijk dat de gezinnen een, aan hun aangepast, verrassingspakket krijgen. We hebben al verschillende contacten opgebouwd met onder andere bezorgservice, leveranciers en hoteleigenaren, maar we kunnen nog veel meer contacten gebruiken. In ieder pakket komt in ieder geval een fotoplakboek en knutselspullen om samen, als gezin, een emo-boek te maken. Dat is een boek waar ze herinneringen, tekeningen en verhalen kunnen schrijven. Een document en verwerking voor nu, maar ook een herinneringsboek voor in de toekomst.”

Meer informatie over de stichting is te vinden op www.stichtingcolours.nl.

Door Marije Blacquière

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 5 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 5 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 6 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 6 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 7 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 8 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 9 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 10 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 11 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 12 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34