Afbeelding

Fryske Olympiade: drie Friese sporten centraal

Cultuur

Evert Wilstra, de man achter het idee voor de Fryske Olympiade, Hij bedacht de Olympiade in het kader van Fryske Fiersichten. (Foto Klaas Rozema)

Fryske Olympiade: drie Friese sporten centraal

BURGUM – De eerste Fryske Olympiade moet een topsport- en publieksevenement van allure worden, dat een vaste plaats krijgt op de Friese sportagenda. Drie traditionele Friese buitensporten – kaatsen, skûtsjesilen en fierljeppen – zijn op 14 en 15 juni te zien op het terrein aan de ‘Wide Ie’, beter bekend als It Djippe Gat.

De beste Fryske kaatsers, skûtsjesilers en fierljeppers nemen het individueel tegen elkaar op en ze vormen teams met sporters van andere disciplines. Die teams staan onder leiding van een bekende captain. De meeste teamcaptains zijn bekenden uit de sportwereld.

De Fryske Olympiade is een idee van oud-fierljepper Evert Wilstra uit Bakkeveen, die donderdagavond de teamloting verrichtte voor de competitie van de Fryske Olympiade. Het door Wilstra uitgekozen evenemententerrein is niet alleen het decor van topsport. Vrijdag kunnen basisschoolleerlingen kennismaken met de drie sporten en zaterdag is er muziek, theater en activiteiten. Elske DeWall en de Doelleazen treden zaterdag na de huldiging op in de feesttent.

De sportbonden werken enthousiast mee aan het evenement. “In unike kâns om trije Fryske sporten op it tablo te setten en it biedt de taskôger prachtige fiersichten”, zegt Jouke Jansma van it Frysk Ljeppers Boun. “Foar de fierljeppers is it in útdaging om harren bêste prestaasje del te setten op de Olympiade.”
Geen regen en ietsje wind

Het weer wordt een belangrijke factor. “Te min wyn is net geunstich foar it skûtsjesilen, mar as it te hurd waait hawwe de ljeppers der tefolle lêst fan. By reinwaar kinne de ljeppers net springe om’t se dan gjin grip hawwe op de pols.” Jansma hoopt dat het kwartje meteorologisch de goede kant op valt en het evenement een vervolg krijgt.
Sport, cultuur en educatie

Peter de Jong, voorzitter van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS), onderstreept het culturele en educatieve karakter van het evenement. “Bern kinne sa leare hoe’t de sporten ta stân kommen binne.” Bovendien krijgt de Friese identiteit in de Olympiade extra profiel, zegt De Jong. “Sile en fieljeppe hawwe mei wetter te meitsjen en keatsen wurdt foaral yn de greidhoeke beoefene.”
Acht skûtsjes

Er doen vier SKS-skûtsjes mee met de Olympiade: d’Halve Maen en de Twee Gebroeders uit Drachten, It Doarp Grou en de Twee Gebroeders van Earnewâld.
Ook de skûtsjes van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) zullen in het strijdperk treden. “Naast het IFKS-kampioenschap doen de skûtsjes mee aan andere wedstrijden, zoals Lemmer Ahoy. De Olympiade past goed in de opzet. De skûtsjes zullen veel bekijks trekken”, zegt vice-voorzitter Ab Borg van de IFKS.

Door Jelle Jeensma

Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 1 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 1 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 2 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 2 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 3 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 4 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 5 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 6 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 7 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 8 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 23 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 23 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen gisteren