Op het podium raakt FvD-Kamerlid Theo Hiddema na het officiële deel in gesprek met raadslid Wietse Stienstra (blauwe trui). Die mocht z'n verhaal niet doen voor de microfoon.
Op het podium raakt FvD-Kamerlid Theo Hiddema na het officiële deel in gesprek met raadslid Wietse Stienstra (blauwe trui). Die mocht z'n verhaal niet doen voor de microfoon. Foto: Actief Media

Forum voor Democratie trekt 600 mensen uit Noord-Nederland

112

DRACHTEN - Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie begon dinsdagavond 12 maart in De Lawei met excuses. Er zaten bijna 500 mensen in de Roel Oostrazaal en nog meer dan honderd stonden buiten: die konden er niet meer bij. Zij hadden een half uur in de regen gestaan, voor ze te horen kregen dat de zaal vol zat (zowel beneden- als bovendeel van de zaal).

"We staan super in de peilingen", aldus Baudet, zonder in details te treden. Hij riep op woensdag vooral te gaan stemmen. In de loop van de avond kwam ook zijn collega-Kamerlid Theo Hiddema wat langer aan het woord. Hiddema 'stal de show' door even een paar woordjes Fries te spreken. Hij kreeg van het uit heel Noord-Nederland gekomen publiek een nog luider applaus dan Baudet. Ook de lijsttrekkers voor de statenverkiezingen in Friesland (Maarten Goudzwaard uit Leeuwarden), Drenthe en Groningen kregen kort het woord, maar speelden de rest van de avond een bijrol.

Baudet verzette zich vooral tegen de "650 tot misschien wel 1.000 miljard euro" die het kabinet volgens hem de komende dertig jaar wil investeren in "de klimaatgekte". De FvD gelooft niet dat het veel zin heeft, de CO2-uitstoot te verminderen. "Met die duizend miljard dragen we 0,00007 graden Celsius bij aan temperatuurdaling in de wereld", zei Baudet, wijzend op de "industriële grootmachten" Verenigde Staten, Rusland, China en India.

Ook de "massa-immigratie" kost Nederland miljoenen euro's, volgens Baudet. Hij vindt dat de grenzen zoveel mogelijk gesloten moeten worden en dat Nederland een immigratiebeleid moet voeren als Australië. Dat land kom mag je alleen binnen als je aan diverse kwaliteits- én financiële eisen kunt voldoen. "En voor asielzoekers moeten we een soortgelijk systeem invoeren", vindt Baudet.

Zonder Klimaatwet en met de Australische aanpak van de immigratie houdt Nederland veel geld over. Daarmee kan het publieke domein worden verbeterd, redeneert Baudet. "Denk aan de zorg, die als gevolg van het ouder worden van ons allemaal, nog duurder wordt. Denk aan de politie, aan het onderwijs."

Maar ook het bedrijfsleven moet worden gestimuleerd. "Als we het onderwijs en de creativiteit in het bedrijfsleven verbeteren, kunnen we misschien weer Nobelprijswinnaars krijgen, net als begin negentiende eeuw, toen het onderwijs ook fors verbeterd werd dankzij Thorbecke."

Vanuit de zaal kwamen diverse vragen. Na een vraag over "propagandistische media als RTL4 en het NOS-journaal en de propaganda in het onderwijs" betoogde Baudet dat het belangrijk is dat Forum voor Democratie eigen media heeft en krijgt. "We werken nu vooral met sociale media. Daar moeten misschien eigen tijdschriften en een winter- en zomerschool bij komen."

Hij sprak van "een lange mars door de instituties", zoals volgens hem vooral linkse mensen de afgelopen dertig jaar hebben gemaakt. Lijsttrekker voor de Eerste Kamer Henk Otten vulde aan: "Bij de VVD moet je ook niet zijn. De VVD-ers vormen een congsie met de zorgverzekeraars!"

Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 4 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 4 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 5 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 20 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 21 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 22 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 23 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen gisteren
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen gisteren
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 24 apr, 10:53
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30