Titel Expositie
Titel Expositie Foto: Observeum T. Meijer

Spirit of the Rainbow

woensdag 12 juli 2023 13:00 tot donderdag 30 november 17:00

In de expositie “Spirit of the Rainbow” worden kleurrijke schilderijen en ruimtelijke objecten afgewisseld met werken vol emotie die het hart van bezoekers en kunstminnaars zeker zullen raken. Jan vertelt over zijn manier van werken:  ‘Ik verzamel al jaar en dag van allerlei dingen die anderen weggooien, ook heb ik van de bouwmarkt toestemming om af en toe wat mee te nemen uit hun afvalbakken, de apotheek belt me als er rollen gips over datum zijn. Ook maak ik van behanglijm en poedercement een kleiachtige substantie die keihard opdroogt en niet hoeft te worden gebakken. Als het skelet klaar is laat ik mijn kwasten met acrylverf  er op los. Dan ben ik klaar! Ik ga zitten en bekijk mijn werk en dan beleef ik een haast niet te geloven moment: zoals altijd verast het resultaat mijzelf. Het besluit dat het af is, is volgens mij één van de moeilijkste momenten in de beeldende kunst.’

“Spirit of te Rainbow” is de naam van deze wissel expositie. Jan van der Meulen vertelt verder: ‘Als leerling in de lithografie kwam ik in contact met een oude drukker en zijn echtgenote. Hij groot en onbeholpen, zij tenger met een gezicht als een engel. Hun zoon was luchtfotograaf in de oorlog en is in 1943 na een missie nooit meer thuisgekomen. Hun verdriet heeft mij diep geraakt. Ik besloot daarom het werk in deze tentoonstelling op te dragen aan alle mensen die zo’n groot verdriet als een vermissing hebben meegemaakt.  En als slagroom op de taart aan personen met een andere geaardheid als wij, maar niet anders zijn.’