Kijken naar Venus door de Miedema telescoop
Kijken naar Venus door de Miedema telescoop Foto: Observeum T. Meijer

Sterrenkijkavond

vrijdag 30 juni 2023 19:00 tot 22:00

Iedere vrijdagavond tussen 19:00 en 22:00  zijn er twee presentaties in het digitale planetarium van het Observeum in Burgum. De koepel gaat open en bij droog en helder weer worden de telescopen uit de kast gehaald. Het is tijd om naar de hemel te turen en het heelal een stukje dichterbij ‘te halen’.  De planeten Venus en Mars staan al geruime tijd dicht bij elkaar aan de westelijke avondhemel. Vandaag bereiken ze hun kleinste schijnbare afstand. Venus (rechtsonder) is aanzienlijk helderder dan Mars (linksboven). Kijk rond 22.00 uur, of later als het nog schemert. Op grotere afstand links van de twee planeten is de ster Regulus in de Leeuw zichtbaar.