Rijplatenkunst
Rijplatenkunst Foto: Guido van den Berg

De schoonheid van gore rijplaten: adventsexpositie ‘Laat het mysterie oplichten

zaterdag 2 december 2023 13:30 tot zaterdag 23 december 17:00

Geen verfijnde engelenbeelden of subtiele iconen maar foto’s van gore rijplaten. Kunstenaar Guido van den Berg uit Beetsterzwaag ontdekte een diepere schoonheid in deze platen van cortenstaal, die gebruikt worden om te voorkomen dat draglines of bulldozers wegzakken bij grondwerkzaamheden. Zijn werk is gratis te zien op de adventsexpositie ‘Laat het mysterie oplichten’ in de Grote Kerk van Drachten, op de zaterdagen 2, 9, 16 en 23 december van 13.30 tot 17.00 uur en ook tijdens ‘Licht op Drachten’ van 24 tot en met 29 november en op 3 december.  

Guido van den Berg gebruikte zijn camera aanvankelijk als inspiratiebron voor schilderijen. Op zeker moment werd de camera zelf zijn penseel. Of om met hem zelf te spreken: “Ik hoef geen kunst te maken, het is er al: het ongeziene alledaagse.” Door van de rijplaten detailopnamen te maken, valt de smerigheid van de zand- en kleisporen weg en ontstaat een abstracte voorstelling die de toeschouwer op een heel andere manier aan het denken zet.

Mede-organisator Ad Vermeulen van de Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk legt uit waarom een dergelijke expositie goed past bij de tijd waarin de kerken toeleven naar Kerst. ,,In de Bijbel treffen we veel voorbeelden aan van situaties of personages waar de glamour bepaald niet van afdruipt, maar die uitgroeien tot iets groots. Het geboorteverhaal van Jezus is daar een van. Die Bijbelverhalen vormen een stimulans om ook in deze moeilijke tijd er bij stil te staan dat in het ongeziene en nietige alledaagse iets unieks besloten kan liggen. Hoe dat zijn weg weet te vinden is, vooraf bezien, een mysterie. Aan ons de uitdaging om dat mysterie te laten oplichten.”

Lichtfestival

De keuze voor het woord oplichten in de titel van de expositie is een knipoog naar het festival Licht op Drachten, dat van vrijdag 24 november tot en met zondag 3 december wordt gehouden. Mensen die de route langs grote en kleinere lichtkunstwerken afleggen, kunnen tussen 19.00 uur en 20.30 uur ook de Grote Kerk binnenkomen om de expositie te bekijken. Op de koopavond van 30 november is de kerk open van 17.00 tot 20.30 uur, op vrijdag 1 december en op de zondagavonden is hij gesloten.

Officiële opening met muziek

Dit alles is in feite een informeel voorproefje op de expositie, die officieel geopend wordt op zaterdag 2 december. De kerk gaat om 13.30 uur open. Om 15.00 begint het feestelijke programma, met een uitleg over het thema en toelichting op de kunstwerken door de maker Guido van den Berg. De docenten van Ars Musica Muziek en Meer luisteren de opening op met 18e-eeuwse ‘pastorale muziek’ van componisten als Corelli, Bach en Pez. Het gaat om de violisten Renata Milek en Niek de Boer, Marianne Heeres en Paul van der Voort op blokfluit en Anne Vos-van Dijk op cello.

Op de zaterdagen die volgen is de kerk ook steeds open van 13.30 tot 17.00 uur, met van 16.00 tot 16.30 uur een kort concert. Op 9 december wordt dat verzorgd door vocaal ensemble Cantando, op 16 december door blaaskwintet Bliss en op 23 december door vocaal ensemble Vocalibre.