Frederik van der Lugt voor een van de Lagerwey-windturbines. Bekijk ook het filmpje met de ActiefPlus-app.
Frederik van der Lugt voor een van de Lagerwey-windturbines. Bekijk ook het filmpje met de ActiefPlus-app. Foto: Actief Media

Stichting in Ternaard: "Dit jaar nieuwe turbine"

TERNAARD - De stichting die in Ternaard en omgeving vier Lagerwey-windturbines in bezit had (of eigenlijk drie hele en twee 'halve'), heeft één turbine afgebroken. Daar komt half oktober een nieuwe turbine voor in de plaats. Jaarlijks schenkt de stichting geld aan diverse doelen binnen Ternaard.

"Met een nieuwe turbine van drie meter hoger dan de oude blijven we binnen de regels van het bestemmingsplan", zegt voorzitter van de stichting Frederik van der Lugt uit Ternaard. "We hebben van het Fonds Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE), een 'bank' van de provincie Fryslân, een lening gekregen voor opschaling van de eerste molen, en ook voor eventuele opschaling van de overige molens."

Deze nieuwe turbine valt buiten het provinciaal coalitie-akkoord voor vervanging van bestaande dorpsmolens, merkt Van der Lugt op.

Het stichtingsbestuur 'trekt' al 28 jaar aan de bouw, de exploitatie en nu dus vervanging van de windturbines in Ternaard en omgeving. Het wordt beaamd door medebestuurslid Tom Sietsma, tevens aardappelboer, en voor de helft eigenaar van eén van de turbines. Hij stelt dat er veel uithoudingsvermogen nodig was in de afgelopen periode.

De oudste turbine is in 1992 geplaatst. "Er was nooit wat mee." Donderdag 20 juni lijkt er toch iets aan de hand te zijn. Op de betonnen fundering is gaas aangebracht en er ligt een extra stroomkabeltje. "Bij navraag blijkt dit een netwerk te zijn, dat de molenmast gebruikt als zender voor de lokale omroep"., meldt Van der Lugt.
De te vervangen turbine is onlangs afgebroken. "De bijbehorende 'meterkast' (van Liander) is 1,5 jaar geleden uitgebrand. Van der Lugt: "Het bleek dat Liander noch wij hiertegen verzekerd waren. Dat wisten wij niet. De reparatie had vijfduizend euro gekost, volgens Liander." De turbine was financieel afgeschreven. Dus begon de procedure voor sloop en vervanging en voor financiering hiervan.

"We zijn nog met crowdfunding bezig, al hebben we strikt genomen de financiering rond. Maar met wat meer geld houden we wat meer flexibiliteit voor mogelijke tegenvallers."