Peter Hoefnagels vertelt over zijn tocht in de RAI bij de Hiswa. Zondag doet hij zijn verhaal in Burdaard.
Peter Hoefnagels vertelt over zijn tocht in de RAI bij de Hiswa. Zondag doet hij zijn verhaal in Burdaard. Foto: Actief Media

Hoefnagels over duurzame zeiltocht rond aarde

BURDAARD/AMSTERDAM - In 2018 heeft Peter Hoefnagels uit Burdaard met het duurzaam zeiljacht Ya naar eigen zeggen als eerste, in de huidige tijd van motoren op diesel en benzine, een fossielvrije ronde om de wereld gemaakt. Hij wilde er mee aantonen dat het kan: op eigen energie, zonder CO2-uitstoot de wereld rond zeilen. Zondag vertelt hij er over in MFC Het Spectrum in Burdaard.

"We hebben een betrekkelijk gewoon zeiljacht ontworpen en gebouwd, met uitsluitend spullen uit de winkel, 'zo van de plank'", vertelt Hoefnagels. Zondag deed hij zijn verhaal in een uur tijd op de Hiswa in Amsterdam (zie foto), komende zondag doet hij dat uitgebreider in Burdaard, vanaf 's middags twee uur.

"De Ya heeft tijdens de reis rond de wereld flink moeten lijden, daarom wordt ze nu flink onder handen genomen op de werf van Jachtwerk Dijkstra in Ee", licht Hoefnagels toe. "Maar de energievoorziening aan boord heeft het uitstekend gehouden!"

Het schip is voorzien van 24 accu's, die worden aangevuld met een windmolentje, zonnepanelen en een schroef die tijdens het zeilen - bij voldoende vaart - door de stroming onder het jacht wordt rondgedraaid en zo stroom oplevert. "Die stroomleveranciers bleken elkaar heel goed aan te vullen. Bij zonnig weer was er vaak weinig wind, maar werkten de zonnepanelen heel goed. Bij 'slecht' weer werkten de windmolens goed en ook de schroef deed bij stevige wind goed z'n werk."

Wel kwam Hoefnagels er onder het varen achter dat de 24 accu's als het ware lui werden, als ze niet af en toe flink 'leegggetrokken' werden en daarna weer flink 'op hun donder kregen' met nieuwe stroom. "Accu's zijn wat dat betreft levende organismen, met een eigen geheugen." De accu's zijn uiteraard zwaar, maar zo in het jacht opgeborgen, dat ze prima dienst doen als ballast. Een kiel was daarom niet nodig.

Hoefnagels was de hele reis rond de wereld zelf schipper. Z'n echtgenote Inge heeft slechts enkele etappes meegezeild. Tijdens de tocht wisselden diverse andere meezeilers elkaar af. "De mooiste en meest leerzame etappe was die door de Great Barrier Reef, het duizend mijl lange koraalgebied langs Noord-Oost Australie. Ik had drie kinderen aan boord, toen 14, 16 en 17 jaar. Als gevolg van de klimaatverandering komt daar een warme golfstroom en die heeft heel veel koraal in vooral het noordelijk deel aangetast of vernietigd. Dan besef je extra, hoe belangrijk het is dat we deze aarde duurzaam aan de volgende generaties moeten overdragen. En de verantwoordelijkheid die dit voor ouders en grootouders met zich meebrengt."

Het meest uitdagende deel van de tocht was dat tussen Sint Helena en Kaapverdië, dwars door de zogeheten doldrums, met duizend mijl wind tegen. "Er waren ook buien. Die moesten we eerst leren 'lezen': de ene keer komt de wind van de ene kant, de andere keer van de andere kant. Het verschil zit 'm in: is het een bui met of zonder regen? Heb je dat eenmaal door, dan kun je van die buien goed profiteren, zodat je zo weinig mogelijk de motor gebruikt." Hoefnagels vertelt over deze wereldreis met foto's, tekeningen en filmpjes in MFC Het Spectrum, Burdaard, zondag 17 maart vanaf 14.00 uur. Entree 10 euro (inclusief drankje, aan de balie of online te koop via MG Tickets. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Schone Golf.